Zaposlenim u državnim institucijama više novca za plaće

ljubuski.info

Za plaće i naknade osoba zaposlenih u institucijama koje se financiraju iz proračuna BiH ove godine planirano je skoro 560 milijuna KM što je za 8,6 milijuna KM ili dva posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Povećanje je posljedica, prvenstveno, prošlogodišnje izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koja se odnosi na povećanje plaća policijskim službenicima, te planiranih novih zapošljavanja u institucijama BiH, između ostalog, 86 osoba za potrebe stavljanja u funkciju zatvora u Istočnom Sarajevu.

Usvojenim odlukama Savjeta ministara planirano je i zapošljavanje pet osoba u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, tri u Memorijalnom centru Srebrenica te 10 osoba pri Direkciji za europske integracije.

Predviđeno je i da Služba za zajedničke poslove institucija BiH u ovoj godini zaposli 10 osoba za potrebe održavanja i osiguravanja novokupljenih objekata za smještaj institucija BiH u Mostaru, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, što bi proračunske korisnike trebalo koštati 87.000 KM.

Zbog izmjene navedenog zakona, kojim su povećane plaće policijskim službenicima, Graničnoj policiji u 2018. godini za plaće i naknade potrebno je 3.950.000 KM, što je za sedam posto više u odnosu na prošlu godinu.

Iz istog razloga za isplatu plaća u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ potrebno je dva milijuna KM ili 10 posto više nego u 2017. godini, a slično je i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Središnjem izbornom povjerenstvu BiH zbog prijema zaposlenih na određeno vrijeme za održavanje općih izbora u BiH u listopadu za plaće i naknade potrebno je nešto više od 250.000 KM više nego u prošloj godini.

Više za plaće u ovoj u odnosu na 2017. godinu, i to 170.000 KM potrošiće i Regulatorna agencija za komunikacije zbog izmjene strukture radnih mjesta.

Nasuprot ovim institucijama, u Ministarstvu obrane ukupan iznos plaća bit će smanjen za 2,5 milijuna KM zbog izmjene dinamike zapošljavanja, te strukture zaposlenih vojnih lica, navodi se u prijedlogu proračuna BiH za ovu godinu.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u srijedu, 17. siječnja, trebali bi da raspravljati u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je proračun za financiranje institucija u iznosu oko 950 milijuna KM, a za servisiranje vanjskog duga nešto više od milijardu KM, što je približno iznosu prošlogodišnjeg proračuna.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Operacija katanac Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nosite to odavde! Slobodan Milas
ljubuski.info
Povratak otpisanih Žena iz kužine

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto