Podravkin okrugli stol o otkupu voća i povrća od razvojačenih branitelja

ljubuski.info

Dana 12.1.2018. godine u Mostaru u domu Herceg Stjepana Kosače, u organizaciji Ministarstva branitelja HNŽ, održan je okrugli stol na kojem su bili predstavnici Ministarstva branitelja HNŽ, Ministarstva branitelja RH, predstavnici Podravke d.d. iz Koprivnice, Republika Hrvatska, te predstavnici braniteljskih udruga s područja HNŽ, ŽZH i HBŽ, kao i ostale zainteresirane osobe iz braniteljskih kategorija na temu: "Mogućnost otkupa povrća, voća i žitarica u razdoblju od 2017-2022 godine i prezentacija Programa suradnje Ministarstva hrvatskih branitelja RH i Podravke d.d., te prijenos pozitivnih iskustava u Bosnu i Hercegovinu".

Na okrugli stol su pozvani i predstavnici UZB ŽZH koji su tom okruglom stolu i nazočili i to:

 • Vlado Marušić, Predsjednik UZB/ŽZH,
 • Vjekoslav Dragoja, Predsjednik UZB Podružnica Posušje,
 • Željko Dujić, Predsjednik UZB Podružnica Jablanica,
 • Dalibor Buljan, predstavnik UZB Podružnica Tomislavgrad,

Okrugli stol je otvorio Ministar branitelja HNŽ Oliver Soldo koji je u kratkim crtama nazočne izvijestio o aktivnostima koje to ministarstvo poduzima na polju skrbi za branitelje te županije, naglasivši kako to ministarstvo već ima razrađene planove i programe zapošljavanja i samozapošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji, od kojih su mnogi već u realizaciji.

Istaknuo je kako je ovaj okrugli stol idealna prilika za još većim angažmanom razvojačenih branitelja u svim hrvatskim županijama poradi poboljšanja uvjeta njihovog života kroz braniteljske zadruge i programe koje nudi Podravka d.d. RH koja je već u 09.mjesecu 2017 godine sklopila s Ministarstvom branitelja RH ugovor o otkupu voća i povrća od braniteljskih zadruga, OPG-a te pojedinaca branitelja s područja RH i što već daje pozitivne rezultate.

Ovaj okrugli stol na istu temu je upravo ta staza kojom će to ministarstvo u suradnji s Ministarstvom branitelja RH i Podravkom krenuti kako bi se branitelji još više resocijalizirali na način postizanja standarda života primjerenijeg braniteljima.

Pomoćnik ministra branitelja RH Vinko Tondera je ukratko kazao kako je to Ministarstvo s Podravkom potpisalo sporazum o otkupu proizvoda (voća i povrća) od branitelja RH što već daje pozitivne rezultate koje to Ministarstvo želi prenijeti sa istim i sličnim programima i u BiH među hrvatske udruge i branitelje organizirane kroz braniteljske zadruge i OPG-ve, s područja županija s hrvatskom većinom što je samo jedan u nizu koraka koje Vlada RH preko svog resornog ministarstva branitelja poduzima u svrhu poboljšanja životnog standarda Hrvata u BiH a ponajviše branitelja.

Na tom okruglom stolu još su govorili:

 • Zdravko Dimač, predstavnik Podravke d.d.Republike Hrvatske,
 • Slobodan Božić, predstavnik Podravke za BiH,
 • Zvonko Beljo, izaslanik Ministra hrvatskih branitelja RH,
 • Zlatko Đelekovčan, direktor službe nabave u sektoru poljoprivrede Podravke d.d. RH,
 • Nikolina Jelović, voditelj općih poslova u sektoru poljoprivrede Podravke d.d. RH,
 • Branko Matošin, predsjednik udruge maloljetnih branitelja HNŽ i jedan od organizatora okruglog stola.

Predstavnici Podravke su svojim prezentacijama programa koji predstavlja poduzeće Podravka d.d. RH nazočnima približili ciljeve koje to poduzeće želi postići u BiH među braniteljima, precizirajući koje su to vrste voća i povrća, čiji otkup ih interesira, odnosno mogućnosti područja Hercegovine za uzgoj i proizvodnju takvih proizvoda za potrebe Podravke d.d. RH.

Svi su istakli kako Podravka d.d. RH koja je respektabilno poduzeće i ima svoja predstavništva u 60/šezdeset država svijeta želi preko ministarstava branitelja u hrvatskim županijama doprinijeti značajnom poboljšanju uvjeta življenja branitelja na način kojim će to poduzeće poticati proizvodnju voća i povraća, svojim programima i sufinanciranjem takvih programa.

Istakli su i kako je tom poduzeću nemoguće sklapati ugovore s pojedincima, odnosno fizičkim osobama za otkup određenih vrsta proizvoda od voća i povrća, te bi bilo najracionalnije formirati otkupne stanice kojima će rukovoditi braniteljske zadruge ili ovlašteni gospodarski objekti u dogovoru sa Ministarstvima branitelja u hrvatskim županijama, vodeći računa o proizvodima (voću i povrću) koje Podravku d.d.RH zanima, s tendencijom proširenja asortimana tih proizvoda u narednom petogodišnjem razdoblju (2017.-2022. godine).

Od proizvoda (voća i povraća) naglasili su kako ih interesiraju:

 • suho voće i povrće,
 • crvene i ljute paprike,
 • grah,
 • krastavci-kornišoni,
 • šljive, jabuke, kupine,maline ,borovnica,

Naglasili su također kako pšenice imaju dovoljno za svoje potrebe koje su u RH na godišnjoj razini 30.000 t. dok se preko Slovenije još troši preko 60.000 t.

Njihove sadašnje potrebe za pasteriziranom rajčicom zadovoljava linija proizvodnje u Umagu, a dugoročno imaju namjeru proširiti proizvodnju i na Hercegovinu koja je po klimatskim uvjetima ravna Umagu, odnosno u nekim dijelovima i konkurentnija što je također dobra poslovna prilika za zainteresirane branitelje i njihove obitelji s područja Hercegovine za dodatnom zaradom.

Na kraju su zainteresirani branitelji imali mogućnost postavljati pitanja predstavnicima Podravke i Ministarstvu branitelja HNŽ i RH, gdje su pitanja bila usmjerena na načine otkupa i drugih proizvoda iz Hercegovine od kojih valja izdvojiti proizvode od smilja te duhan.

Predstavnici Podravke su odgovorili na način kojim su pojasnili braniteljima kako Podravka ima udio u vlasništvu farmaceutske industrije Belupo iz Koprivnice koja već pokazuje interes za proizvodima od smilja i na tome će se dugoročno iznalaziti rješenja o otkupu svih proizvoda od smilja, a također su u pripremi programi u svezi otkupa i prerade duhana i duhanskih proizvoda preko ovlaštenih distributera iz BiH.

Bilo je nekoliko pitanja o cijenama koje Podravka d,.d. RH nudi eventualnim proizvođačima gdje su isti odgovorili kako Podravka d.d. RH koja dolazi iz RH članice EU želi biti konkurentna na tržištu i nuditi otkupne cijene konkurentne Europskim cijenama koje se nudi za takve i slične proizvode u BiH,od kojih je velika većina cijena voća i povrća za ovu kalendarsku 2018. godinu utvrđena i svatko zainteresiran u svakom trenutku može dobiti na uvid otkupne cijene takvih proizvoda za ovu 2018. godinu.

Isto tako postavljeno je i pitanje kontakt osoba ili ministarstava preko kojih će zainteresirani branitelji, braniteljske zadruge ili OPG moći zatražiti informacije o programima sufinanciranja poljoprivredne proizvodnje voća i povrća ukoliko za to pokažu interes.

Na to pitanje je odgovorio Ministar branitelja Oliver Soldo koji je kazao kao svi zainteresirani mogu uputiti takav zahtjev ministarstvu branitelja županije u kojoj žive, a oni će ga proslijediti Podravci d.d. RH koja će u vrlo kratkom roku precizirati svoje potrebe u otkupu određenih proizvoda voća i povrća i dostaviti ih zainteresiranim udrugama, zadrugama ili pojedincima preko njihovih ministarstava branitelja po županijama.

Branko Matošin predsjednik Udruge maloljetnih branitelja HNŽ i jedan od organizatora okruglog stola je u kratkim crtama nazočne izvijestio o pozitivnim iskustvima koje on osobno preko njegove braniteljske zadruge "Domovina" u HNŽ ima u svim vidovima programa zapošljavanja i samozapošljavanja branitelja te zadruge a ovaj okrugli stol je samo nastavak te pozitivne priče.

Imajući sve naprijed iznijeto u vidu ovaj okrugli stol koji je organiziran u Mostaru ima pozitivno ozračje, odnosno pozitivne namjere kako bi se poboljšao životni standard branitelja i članova njihovih obitelji. Do potpune realizacije ovakvih namjera potrebito je angažiranje svih relevantnih subjekata koji mogu doprinijeti oplemenjivanju ove plemenite ideje, od kojih je najvažnija cijena koju će Podravka d.d. RH ponuditi braniteljima, proizvođačima voća i povrća koji se odluče na ovakav vid suradnje s Podravkom RH.

Ovo je samo jedan od niza koraka kojim se želi poboljšati položaj branitelja i članova njihovih obitelji. Najgore od svega je ako i ovaj okrugli stol na temu otkupa proizvoda voća i povrća od branitelja koji žele raditi i zaraditi svojim žuljevitim rukama ostane tek "mrtvo slovo na papiru" što neće doprinijeti ostanku i opstanku naših branitelja i članova njihovih obitelji u BiH što smatramo nije ni u čijem interesu.

A ukoliko ovaj projekt zaživi stvaraju se realne pretpostavke za dostojan život mnogih braniteljskih obitelji iz hrvatskih županija uz dugoročnu obostranu korist i za branitelje, BiH, RH, kao i za Podravku d.d.RH.

Jedino što preostaje je vidjeti kako će se ova ideja razvijati.

Živi bili pa vidjeli!

Vlado Marušić | Predsjednik UZB/ŽZH

Glas naroda

Veoma interesantno.Slučajno u izbornoj godini.

Podravka je 28 godina u BiH

Biće VRISAK.

di su dosad bili

vjerovatno će otkuplivati smilje
možda ono ide u recept od vegete
izborna godina tisuće obećanja
ali narod je na ta obećanja imun posta
ma nije mi krivo što mi l-aže
već mi je krivo što on misli da mu netko viruje
jel tak il ne tak

Podravkin okrugli stol o otkupu voća i povrća od razvojačenih branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari