Braniteljima oko 100 milijuna KM

ljubuski.info

Sporazum s braniteljima se poštuje, poručio je federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata Salko Bukvarević.

Vlada Federacije BiH je krajem lipnja 2017. održala 108. tematsku sjednicu na kojoj je jedan od zaključaka bio da će se operativna primjena Sporazuma Vlade FBiH i boračkih udruženja koji se odnosi na sredstva za statusna pitanja boračkih kategorija primjenjivati od 1. rujna 2017. i taj zaključak je ugrađen u Odluku Vlade FBiH, odnosno isplaćivat će se pomoć za ova četiri mjeseca 2017. godine, kazao je Bukvarević.

Naveo je kako je bilo nužno da Vlada i Parlament usvoje rebalans proračuna kako bi ušteđena sredstva na drugim pozicijama u okviru ovog ministarstva mogli prebaciti na novu poziciju, tj. novi transfer za rješavanje statusnih pitanja boraca.
Nakon toga mi smo zajedno s predstavnicima boračkih saveza i udruga predložili odluku o raspodjeli ovih sredstava s kriterijima te istu javno objavili, kazao je.

Ističe kako prvi put imamo situaciju da je ova Vlada FBiH s premijerom Novalićem na čelu prihvatila zahtjev boračkih udruženja i saveza i da se dostignuta razina sredstava na poziciji Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata ne umanjuje narednih pet godina, da je prvi prioritet isplata invalidnina i drugih Zakonom predviđenih naknada za porodice šehida i poginulih boraca, za ratne vojne invalide i dobitnike najvećih ratnih primanja, a da se ušteđena sredstva preraspodijele na poseban transfer za rješavanje statusnih pitanja boraca i članova njihovih porodica.

Također je Vlada prihvatila i prijedlog da kriterije za raspodjelu ovih sredstava predlažu predstavnici koordinacije braniteljskih udruga i saveza.
'Na ovakav način u 2017. godini na ovoj poziciji je osigurano sedam milijuna KM, u 2018. devet i ukupno za ovih pet godina procjena je da ćemo imati na raspolaganju za rješavanje ovih pitanja oko 100 milijuna KM. Sve točke Sporazuma su ispoštovane, a sredstva od sedam milijuna KM osigurana, Odluka s kriterijima s boračkim predstavnicima usuglašena i javno je objavljen poziv. Ušteđena sredstva bit će u cjelokupnom iznosu dodijeljena za rješavanje statusnih pitanja boračkih kategorija, kazao je, između ostalog, Bukvarević.

Oslobođenje

Glas naroda

Koliko će dobit zaboravljeni?

To treba pitati čovića i novalića?

Ma koji branitelji,

Braniteljima oko 100 milijuna KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari