Veliki broj nasada smilja u ljeto 2018. dolazi na puni rod

ljubuski.info

Smilje, odnosno tisuće onih koji su ušli u posao s ovom kulturom, u kratkom razdoblju prošli put su od euforije do depresije. Ogromna proizvodnja i neuređeno unutrašnje tržište doveli su do problema s plasmanom i velikog pada cijena. Problemi su rezultirali značajnim brojem onih koji su napustili tek prije koju godinu započeti posao.

Godina koja je iza nas nije bila dobra za proizvođače i prerađivače smilja zbog velikih sušnih perioda, a i strano tržište nije apsorbiralo proizvedene količine esencijalnog ulja od smilja, što se odrazilo na nisku otkupnu cijenu zelene biljne mase. Ipak, s naših nekoliko destilerija, kroz različite modele suradnje s poljoprivrednim proizvođačima, uspjeli smo prevaldati to nestabilno razdoblje i preraditi ponuđenu zelenu masu bilja u esencijalno ulje, kaže Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača.

Dujmović kaže kako se ne može sa sigurnošću tvrditi, niti prognozirati kakva će biti 2018. godina u kontekstu proizvodnje i prerade smilja, s obzirom na to da veliki broj nasada upravo u ljeto 2018. dolazi na puni rod, a i znatan broj proizvođača zbog niske otkupne cijene opravdano odustaje od daljnje proizvodnje.
Grupacija će kroz svoje aktivnosti u 2018. godini biti fokusirana na edukaciju proizvođača, kako bi se kvalitet proizvedenog esencijalnog ulja podigao na viši nivo i kako bi u što većem broju proizvođači svoj proizvod preradili i upakirali u finalne proizvode te na taj način postigli ekonomsku opravdanost proizvodnje, dodaje Dujmović.

Naravno, smatra Dujmović, da pri tome moramo uzeti u obzir potražnju inozemnog tržišta za našim proizvodima te uskladiti naše proizvodne kapacitete s potražnjom.
Nažalost, postoje neke količine neprodanog esencijalnog ulja na skladištima destilerija i proizvođača, međutim, ne radi se o količinama koje nije moguće prodati, ako se radi o esencijalnom ulju od smilja koje zadovoljava međunarodne standarde kvalitete. Za očekivati je da bi otkupna cijena kvalitetne zelene mase biljke u sezoni berbe u ljeto 2018. mogla biti 2 KM, ali to opet ovisi od količine prinosa, kvaliteta i potražnje za esencijalnim uljem u tom trenutku, kazao je Dinko Dujmović.

Grupacija je već pristupila osnivanju Banke esencijalnih ulja koja će biti podrška stabiliziranju domaćeg tržišta, kao i plasmanu esencijalnog ulja i njegovih preparata na inozemna tržišta. Ona bi trebala profunkcionirati u prvom kvartalu ove godine.
Što se tiče državne podrške, moram naglasiti pozitivan angažman Gospodarske komore FBiH, Vanjskotrgovinske komore FBiH, kao i Agromediteranskog zavoda Mostar. Imamo saznanja da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede HNŽ rade određene pomake u svojim kapacitetima kako bi se unaprijedila ova proizvodnja i pomoglo poljoprivrednim proizvođačima. Veći angažman očekujemo od Ministarstva poljoprivrede FBiH s obzirom na to da su njihove mogućnosti i kapaciteti veći, zaključio je Dinko Dujmović.

klik.ba

Glas naroda

Ništa od cmilja triba sadit banane!
Tako kra-de-ze kaže,osigurat u Ševa i sve ok!

Di su Francuzi Dujmovicu ?

Oma li mu itko objasniti stvarno stanje,,

Stvarno stanje je veliko s.r.a.n.j.e ....
Čeljad otišla u Njemačku, a smilje prekrila trava zelena....

Dujmović Čina drži govor a dužan milione poreza državi kladionica Derby e moj narode

Sve ce to kradeze pozlatiti i vratiti sjaj županiji vizionari sa kamena

Nije mi jasno da neko javno gura priču o robi koja je 99 % crno tržište, roba koja je takozvano ulje od smilja, sada esecijalno a nekada bilo kao eterično, roba koja je bez naziva i bez certifikata, šta vi nudite, tko to u realnim okvirima ekonomije može protuzakonito kupovati ili prodavati robu bez izraženog ili obračunatog pdv-a, tko to i na koji način može legalizirati robu koja se kupuje na crno pa prodaje kao kroz papire, ljudi moji ovo je kratkog daha dok porezna ne sjedne na sve

Veliki broj nasada smilja u ljeto 2018. dolazi na puni rod
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari