Lažna obećanja, nema Strategije, nestaju sela…

ljubuski.info

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine i u 2017., a nesumnjivo će tako biti i u tekućoj godini za političare su samo moneta za potkusurivanje, tvrde iz udruženja poljoprivrednika u našoj zemlji.

S obzirom kako su u zadnjih sedam godina imali ili suše ili poplave, kako ionako mali poticaji uvijek kasne prošle godine kao šamar dobili su i prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i daljnju liberalizaciju bh. tržišta.
Prošla godina bila je možda i najgora za bh. poljoprivrednike. Uz ine probleme s kojima kuburimo već godinama nismo dobili niti eura obećane pomoći kao kompenzacija šteta koju nam je prouzročio SSP. Najviše boli činjenica da na naši političari govore kako nismo niti imali štete, što je uistinu žalosno, kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a.

Maćehinski odnos

Prema njegovim, ali i izračunima drugih udruga poljoprivrednika, te štete se samo u 2017. mjere desetinama milijuna maraka, što je rezultiralo daljnjim gašenjem proizvodnje te pražnjenjem ionako poprilično pustih bh. sela. Vrlo jasno naglašava kako obećane pomoći neće biti niti u ovoj godini, u kojoj ih čekaju dodatni problemi.
Svjedoci smo kako su usvojene trošarine koje će posebno pogoditi poljoprivrednike jer se nije uradilo ništa kako bi se olakšali daljnji nameti. Tu prije svega mislim na "plavi dizel", koji se čeka već godinama ali je očito da naše političare to previše ne zanima, ali bez te mjere ulaziti ćemo samo u veće i veće dubioze, tvrdi Usorac.

Bez obzira što poljoprivrednici širom zemlje već godinama bukvalno mole naše vlasti da uvedu "plavi dizel", za to nikada nije bilo sluha pa ne očekuju da će biti i u ovoj godini. Kako problemima tu nije kraj, svjedoče i peripetije oko Strategije ruralnog razvoja, oko koje se također "lome koplja". Naime, to je jedna od glavnih zahtjeva koji dolazi iz Europske unije, koja je spremna odmah osloboditi nekoliko desetina milijuna eura grant sredstava ukoliko se usvoji ova strategija.
Priča oko Strategije je također klasična opstrukcija jer političari koriste nas seljake u političke svrhe te neka svoja pitanja koja su aktualna rješavaju preko grbače poljoprivrednika. To je žalosno i nedopustivo, poručuje Usorac.

Lažna obećanja

Ukoliko znamo sve navedeno, te kako smo ušli u izbornu godinu koja je opterećena brojnim neriješenim političkim pitanjima, gotovo se sa sigurnošću može tvrditi da za poljoprivrednike ne dolaze bolji dani. Očekivati da će se u izbornoj godini rješavati dugogodišnje zavrzlame bilo bi preoptimistično, a toga su svjesni i poljoprivrednici.
Svima nam je jasno kako će se naša agonija nastaviti i u 2018., opet ćemo svjedočiti praznim i lažnim obećanjima, tako da će se nastaviti raditi na korist svoje štete - da se unište sela i kompletna poljoprivreda u zemlji, poručuje Usorac.

S obzirom na sve navedeno, ali i niz drugih problema koji muče naše proizvođače, i u ovoj godini može se očekivati kulminacija nezadovoljstva i prosvjedi. Nažalost, i svih proteklih godina nije bila rijetka slika da su poljoprivrednici na ulicama, a ne na njivama, jer im ništa drugo nije preostalo da bi koliko-toliko zaštitili svoja prava.

Šteta na godišnjoj razini 30 milijuna eura

Dužnosnici Europske unije u više navrata su jasno upozoravali kako je Unija spremna za podršku poljoprivrednicima, ali ta značajna podrška će postati dostupna samo ukoliko se strateški dokumenti usvoje do kraja godine. Godina je prošla, Strategije i dalje nema, a vrlo je uputno kada će i hoće li se uopće usvojiti.

Mirko Šarović ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nebrojeno puta je upozoravao da ćemo bez navedenog dokumenta prouzročiti dugoročnu štetu za BiH jer ćemo svake godine ćemo izgubiti najmanje 30 milijuna eura.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Komentari

Gubi se trideset miliona, reče Šarović lijući-krokodilske suzeJadni poljoprivrednici-zajecaše zastupnici u Parlamentu BIH!Malo im pomozimo uvozom,predloži neki zastupnik ! Bravo ,povikaše ostali,genijalno ,kako si se samo sjetio!? Palo mi na pamet -reče zastupnik!
Eto! Tako otprilike izgleda radni dan,vrlih zas-tupnika!

težak posao imaju,triba im poduplat :D

plaću

Poljoprivreda i stocarstvo u B i H je propalo onog dana kad se otvorio uvoz proizvoda sumljiva porjekla,(prosli rokovi uEU)i otvaranjem trgovackih centara.A sada je ostalo plakanje kleto lani.

Davno je partija uništila selo,zarasli kanali,poljoprivreda uništene,korov na ljubuškim poljima.Ruju se brda i sadi cmilje opet fijasko,sad svi peru ruke.Gdje su nestali agronomi sa agronomskog fakulteta,gdje su nestali novinari večrenjeg lista koji su poticali na sadnju smilja,koliko je novaca dano općinama u koncesiju i one su jedino izvukle korist od svega.Opet idu izbori pa podržimo opet naše jednoumlje i propast

Halo Kvesko će spasiti poljoprivredu bit će paradajza sve do Kiseljaka

namiriće oni sebe njima nema krize janjičari su to

bravo bradvica uvjek pišeš pravi članak konkretan istinit i razumljuv
a partija voli bradvice ko mater ludu ćer
bradvice su školovane i teško se kupuju
ima barbarić eksperta za poljoprivredu sad će on to rješit

Lažna obećanja, nema Strategije, nestaju sela…

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto