Izvozimo radnu snagu čije školovanje košta oko milijun KM

ljubuski.info

Problem s kojim se BiH suočava, a posebno pacijenti, jest odlazak liječnika. Tisuće zdravstvenih radnika, među kojima su stotine liječnika specijalista, otišlo je iz naše zemlje. Zbog toga Lječnička komora Federacije traži od nadležnih konkretne mjere da zdravstveni sustav ne bi doživio kolaps.

Liječnička komora Federacije već godinama upozorava da će se naša zemlja, zbog svjetskih migracijskih procesa, suočiti s odlaska posebno mladih liječnika. Ovaj problem kulminira i Bosna i Hercegovina, kažu, ostaje bez medicinske budućnosti, piše Federalna.ba.

Prim. dr. Zoran Budimić, član Izvršnog odbora Liječnika komore FBiH, upozorava da je riječ o jednom od najozbiljnijih problema - godišnje ode oko 350 mladih liječnika iz BiH, ostaju stari doktori.
Ako se ovaj trend ovako nastavi, ja sam duboko uvjeren da mi stari nećemo moći otići u mirovinu nego ćemo morati produžiti raditi jer neće imati bukvalno tko da radi, kaže prim. dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Liječničke komore ZDK-a.

Odlazak mladih liječnika za posljedicu ima i svojevrsnu ekonomsku štetu po državu.
Prema nekim računicama, oko milijun maraka košta školovanje jednog liječnika. Zamislite kad to izvezemo, da tako kažem, u jednoj godini. Samim tim smanjujemo kvalitet naše zdravstvene zaštite, naše stanovništvo ne dobija ono što bi trebalo dobiti, navodi Budimić.

Odgovor za ovaj problem je bolji socijalno-statusni položaj liječnika, ali i osiguravanje adekvatnih uvjeta za rad i kontinuiranu edukaciju. U najkraćem, nužna su sistemska rješenja koja bi vlasti kreirale, uvažavajući zahtjeve i preporuke liječničke struke, zaključak je rukovodstva Lječničke komore, sa kojim će, uz zahtjev za održavanje tematskih sastanaka, upoznati nadležne.
Ima jako puno tih detalja gdje bi društvo moglo pokazatui osjetljivost za ovu subpopulaciju zdravstvenih radnika koji čine kičmu svakog zdravstvenog sustava. Jedan je već preduzet, a to je potpisivanje Kolektivnog ugovora koji je izborio Sindikat doktora medicine i stomatologije, ističe prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore Federacije BiH.

To je samo jedan korak u rješavanju ovog problema u zdravstvu. Ostaju, nažalost, i brojna druga otvorena pitanja, za koja se odgovori moraju tražiti kroz ozbiljnu reformu zdravstvenog sektora, o kojoj se proteklih godina mnogo govorilo, a premalo uradilo.

Glas naroda

ne treba toliko ulagat u školovanje kada ima turbo školovanje zna se gdje se obrazuje i faksira ovoliko dugo školovanje je za nesposobne a sposobni to završe brže

svi trebamo kod ševe i kiseljaka pa u općinu i policiju čačkat nos i gledat kroz pprozor
kakove škole bolje bit nepismen a uskočit u kradeze hobotnicu
ko to ima u partiji školu

Staje sa kinezin imali tamo viska doktura

triba naše potičare izvozit.to je najjače oružje za uništenje naroda i država.Kakve atomske , rakete,virusi i sva ostala oružja skupa

mi smo čudan narod mislim na rvate uvjek nas prate nesreće pa nas prvo iz istog grmu ujdu dvi zmije
prvo komunjare
drugo udbaši
kuće gore osim opet turci 300godina

A je li ti palo nekad na pamet da je u tim istim Hrvatima problem? Da taj neki idealizirani Hrvat zapravo ne postoji? Da udbaši nisu pali s Marsa, nego su to ti ist Hrvati koji jedno govore a iza leđa spletkare i nastoje iz svega izvući osobnu korist? Da nas strani kapitalisti nisu okupirali, nego su nas naši prodali, za par vila i auta sve moguće otrove uvezli...

Taj udbaš što ga svi spominjemo ? To je naš brat, naše dijete, susjed...a razlog je upiši se u stranku i bez škole si riješio svoje uhljebljenje,mirovinu ZNA SE

ko onu Baric i Nosica drzi za njih ni u Albaniji nema mjesta pa mogu u Ljubuski

Izvozimo radnu snagu čije školovanje košta oko milijun KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari