Zatražena maksimalna kazna zatvora za Gojka Topića zbog ubojstva

ljubuski.info

Tužiteljstvo je dokazalo sve navode iz optužnice koja Gojka Topića tereti za kazneno djelo ubojstvo, kazao je, u završnoj riječi, tužitelj Mladen Hrstić u postupku protiv Topića koji se tereti da je u srpnju prošle godine s dva hica ubio tada 26-godišnjeg Matu Begića Štefovića.

Analizom svih izvedenih dokaza, tužiteljstvo je dokazalo navode iz optužnice i dokazalo krivnju optuženog. Prethodno je optuženi zaprijetio da će se vratiti i sve riješiti, a tako je i učinio. Vratio se u objekt i s izravnom namjerom da ga usmrti, ispalio je hitac u pokojnog Begića, a potom i drugi, dodao je tužitelj Hrstić.

Zatražio je u završnoj riječi od suda optuženog kazniti maksimalnom kaznom zatvora za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Uz to je zatraženo da sud obveže optuženog na naknadu štete oštećenoj obitelji, naknadu troškova kaznenog postupka i da mu se produži mjera pritvora do pravomoćnosti presude. Tužitelj je istakmnuo kako optuženi tijekom suđenja u Županijskom sudu u Mostaru kao i na suđenju u Širokom Brijegu, nije pokazao iskreno kajanje za ono što je učinio.

Gojko Topić se tereti da je u srpnju 2016. godine u jednom ugostiteljskom objektu u mjestu Osoje kod Posušja ispalio dva hica iz puške kojima je usmrtio 26-godišnjeg Matu Begića Štefovića. U prosincu prošle godine, u Županijskom sudu u Širokom Brijegu osuđen je na 15 godina zatvora zbog ovoga kaznenog djela, ali je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo tu presudu i odredio novo suđenje koje se sada vodi u Županijskom sudu u Mostaru.

Optužnicu zastupa tužitelj Županijskog tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije Mladen Hrstić, dok obranu optuženog zastupa odvjetnik Karlo Sesar. Predsjednica sudskog vijeća je Daniela Dalipagić-Rizvanović.

Zastupnik obrane optuženog, odvjetnik Karlo Sesar naglasio je u završnoj riječi kako Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati navode iz optužnice i od suda zatražio da se prilikom donošenja odluke u obzir uzme činjenica da se njegov branjenik sam prijavio i predao policiji, da nije bježao, da mu je narušeno zdravlje i da nikada nije osuđivan.

Inače, prije nego su stranke u postupku iznijele završne riječi, pred sudom je saslušana vještakinja Nermina Bajramagić koja je sudjelovala u neuropsihijatrijskom vještačenju optuženog. Naglašeno je da su intelektualne sposobnosti optuženog na razini, te da pokazuje elemente depresivnosti i karakteristike PTSP-a.

Kao svjedok obrane saslušan je i sam optuženi koji je opisao sam tijek događaja. Kazao je kako mu je žao što je to napravio. Opisao je prepirku s društvom u kojem je bio pokojni Begić i naglasio kako on nikome nije psovao niti prijetio, ali im je rekao da će se vratiti nakon što je potjeran.

Na upit tužitelja, kazao je kako ga je Mate Begić udario u glavu tijekom te prepirke i da je dobio udarac u leđa, ali nije mogao reći tko ga je udario jer nije vidio. Kazao je i kako je puška iz koje je pucao bila u njegovom automobilu koje se nalazio parkirano ispred drugog objekta nekoliko kilometara dalje i da je, kada se vratio sa svojim vozilom, ponio pušku u ruci i odmah po dolasku ispred objekta, ispalio jedan hitac u zrak.

Kada sam ušao unutra, Mate je krenuo prema meni i ja sam mu rekao da stane, da ćemo razgovarati. Nije stao i ja sam opalio jedan metak, kazao je optuženi.

Na upit tužitelja, zašto je opalio drugi hitac, optuženi je rekao da se ne sjeća toga opaljenja.

Optužnica ga tereti da je jednim hicem iz puške pokojnog Begića pogodio u predjelu grudnog koša, a potom je drugi hitac ispalio u glavu Begića s namjerom da potvrdi ono što je već isplanirao i započeo.

Predsjednica sudskog vijeća Daniela Dalipagić -  Rizvanović izricanje presude je najavila u petak 29. prosinca.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari