Granica ne bi trebala biti zapreka isporuci pitke vode

ljubuski.info

U Ljubuškom su jučer potpisani ugovori o isporuci/prihvaćanju vode za tri tzv. presječena sustava, odnosno vodoopskrbna sustava presječena državnom granicom, između predstavnika nadležnih jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodne usluge iz RH i BiH.

Naime, u okviru dugogodišnje bilateralne vodnogospodarske suradnje temeljem ugovora o uređenju vodnogospodarskih odnosa između Vlade RH i Vijeća ministara BiH iz 1996. godine, sklopljen je i ugovor između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom - ugovor o presječenim sustavima.

Na temelju navedenog ugovora, zainteresirane stranke, spomenuti isporučitelji vodnih usluga i nadležne jedinice lokalne samouprave - gradovi i općine dviju država, čiji su sustavi javne vodoopskrbe presječeni državnom granicom, potpisali su provedbeni ugovor o isporuci/prihvaćanju vode. Tako su potpisana tri takva provedbena ugovora o isporuci, odnosno prihvaćanju vode, koje je uime nadležnih jedinica lokalne samouprave, suvlasnika Vodovoda Dubrovnik d.o.o. i nadležnih isporučitelja vodne usluge potpisao gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković i načelnik općine Neum Živko Matuško te direktorica Komunalnog Neum d.o.o. Ljuba Goluža, zatim gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić i načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić te direktor isporučitelja vodne usluge Parkovi d.o.o. Ljubuški Vedran Markotić, dok je treći ugovor potpisao gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić uime svih jedinica lokalne samouprave suvlasnika Vodovoda Imotske krajine d.o.o. te načelnik općine Posušje Branko Bago.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Mario Šiljeg ocijenio je ovo potpisivanje krunom dvadesetogodišnjeg rada od kada datiraju prvi ugovori između BiH i RH o zajedničkoj brizi za vodoopskrbne djelatnosti.

Osim ova tri sporazuma u kojima je participiralo devet jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske i tri jedinice lokalne samouprave iz BiH, Šiljeg je najavio skoro potpisivanje još dvaju sporazuma, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike radit će u sljedećem razdoblju i na potpisivanju sličnih ugovora za područje pročišćavanja i otpadnih voda.

Ravnatelj Agencije za vodno područje Jadranskoga mora i ujedno predsjednik bh. dijela Povjerenstva za vodnogospodarske odnose RH i BiH Damir Mrđan ocijenio je potpisivanje provedbenih ugovora od iznimnog interesa za sve lokalne sredine, u smislu kvalitetnijeg življenja i opskrbe vodom bilo u jednoj ili drugoj državi.
Ne vidim da bi granica trebala biti zapreka isporuke pitke vode kako na jednu stranu granice tako i na drugu - zaključio je Mrđan.

Pomoć iz Hrvatske

Hrvatske vode će potpomoći komunalna poduzeća s hrvatske strane da ulože u daljnji razvitak i održavanje sustava s one strane BiH kako bi istodobno i žitelji Hrvatske imali sigurnost vodoopskrbe, a ujedno im omogućili bolje sustave vodoopskrbe na području BiH - ustvrdio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Tijekom potpisivanja ugovora najavljena je i mogućnost sufinanciranja izgradnje zajedničkih objekata za sustave koji su zajednički građeni ili će biti građeni te sudjelovanje zainteresiranih stranaka u pokrivanju dijela troškova investicijskog održavanja zajedničkih objekata u odnosu na odobrenu količinu vode koja se može isporučiti.

Svečanom potpisivanju nazočili su, uz ostale, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i dopredsjednik Vlade ZHŽ-a i ministar financija Toni Kraljević te predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH i Hrvatskih voda na čelu s državnim tajnikom Mariom Šiljegom.

FENA

Glas naroda

oćeli nas i ovde na[ * neprimjereno * ]t lepa naša kao i do sad u svim suradnjam
hrvacke i hercegovine

jeste li platili Vrgorcu dug?

Granica ne bi trebala biti zapreka isporuci pitke vode
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari