Županijska Skupština usvojila proračun od skoro 93 milijuna KM

ljubuski.info

Redovna sjednica Skupštine Zapadnohercegovačke županije, 29. po redu, održana je u Širokom Brijegu u četvrtak 21. prosinca 2017. s početkom u 10 sati.

Posebnan naglasak jučerašnje sjednice je bio na dvjema točkama Dnevnog reda:

  • Prijedlogu Proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2018. godinu (hitan postupak)
  • Prijedlogu Zakona o izvršavanju Proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2018. godinu (hitan postupak).

Prije samog početka sjednice, Predsjednik Skupštine g. Ante Mišetić je pročitao Zaključak Kolegija Skupštine i održana je minuta šutnja za generala Slobodana Praljka.

Resorni ministar i dopredsjednik Vlade ZHŽ g. Toni Kraljević je detaljno obrazložio Proračun ZHŽ za 2018. godinu, te njegove bitne stavke navedene u materijalima.

Ukupni iznos Proračuna ZHŽ za 2018. godinu iznosi 82.981.651. Ministar je podsjetio kako nije bilo zaduženja već dvije godine, te ističe kako je uvjeren da će tako ostati i u 2018. godini. U svom izlaganju je naglasio kako je posebno ponosan na značajno uvećanje naknada za porodilje koje nisu u radnom odnosu. Istaknuo je i povećanje naknade za socijalna primanja, štićenike,uvećanje transfera za branitelje, šport, kulturu, knjižnice, te 200.000 KM za poticanje malog poduzetništva.

Klub zastupnika HSP-a dr. Ante Starčević podnosi četiri amandmana na Proračun ZHŽ za 2018. godinu, a Klub zastupnika HDZ 1990. dva amandmana na Proračun ZHŽ za 2018. godinu.

Nakon stanke, Vlada Zapadnohercegovačke županije , odnosno resorni ministar g. Toni Kraljević su kvalitetno obrazložili zašto predložene Amandmane ne prihvaćaju. Nakon zatvaranja rasprave Amandmani Kluba zastupnika HSP-a dr. Ante Starčević nisu prihvaćeni od strane Skupštine Zapadnohercegovačke županije (2 zastupnika su bila za ponuđene Amandmane (Ćeškić i Ćorić) i 2 zastupnika su bila suzdržana (Čuvalo i Topić). Također nisu prihvaćeni ni Amandmani Kluba zastupnika HDZ 1990, 2 zastupnika su bila za ponuđene Amandmane (Čuvalo i Topić) 2 zastupnika su bila suzdržana (Ćeškić i Ćorić).

Proračun Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu, je usvojen je uz 15 glasova za, dva glasa protiv (Mirela Čuvalo i Tomislav Topić), i dva suzdržana (Deni Ćorić i Marija Ćeškić).

Nakon što je ministar financija obrazložio Zakon o izvršavanju Proračuna ZHŽ za 2018. godinu, bez rasprave je isti usvojen je uz 15 glasova za, dva glasa protiv (Mirela Čuvalo i Tomislav Topić), i dva suzdržana (Deni Ćorić i Marija Ćeškić).

Jednoglasno su usvojene i dvije točke Dnevnog reda 29. redovne sjednice Skupštine ZHŽ koje se odnose na Prijedlog Odluke o usvajanju plana zaštite od požara ZHŽ i Prijedlog Odluke o očitovanju na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, nakon što ih je obrazložio ravnatelj Uprave civilne zaštite g. Drago Martinović.

Naime, na federalni Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu uz Odluku su prihvaćeni i Amandmani koji će biti dostavljeni Domu naroda Parlamenta FFBIH i Upravi civilne zaštite FBIH. Amandmani se u velikom djelu tiču kvalitetnijeg reguliranja prava iz radnog odnosa vatrogasaca s područja Zapadnohercegovačke županije.

Stručna služba Skupštine

Glas naroda

hoće li se ijedna pametna i mudra glava sjetiti da uvedu dječiji doplatak za djecu do 18 god

mogu oni nešto drugo napravit

Županijska Skupština usvojila proračun od skoro 93 milijuna KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari