Sporne odluke u javnim nabavkama i u slučaju izgradnje GP Bijača

ljubuski.info

Zbog pogrešnih odluka državnog Ureda za razmatranje žalbi, institucijama i javnim poduzećima je naloženo isplatiti najmanje šest milijuna KM privatnim tvrtkama.

Uprava za neizravno oporezivanje (UIO) BiH je platila nešto više od 340.000 KM štete Konzorciju firmi "Hering" iz Širokog Brijega i "ITC" iz Zenice. Ove tvrtke su se prijavile na natječaj za izgradnju Graničnog prelaza Bijača, ali nisu dobile posao.

U veljači 2013. godine Povjerenstvo za javne nabavke UIO-a ocjenjivala je pristigle ponude. Predložila je posao ugovoriti s tvrtkama "A3" iz Širokog Brijega i "Putovi" iz Gruda koje su poslale najjeftinije ponude.

Konzorcij "Hering" i "ITC" su smatrali da je ovdje pogrešno umanjena cijena ponude konkurentskih firmi. Nakon žalbe Konzorcija direktor UIO-a Miro Džakula je obustavio postupak dodjele ugovora. Međutim, URŽ je zaključio da UIO nije kršio Zakon pa je odbio žalbu. Glasnogovornik UIO-a Ratko Kovačević kaže da je na osnovu ovog rješenja njegova institucija zaključila ugovor sa tvrtkama "A3" i "Putovi".

Konzorcij nije prihvatio ovakav rasplet pa je tužio URŽ Sudu BiH koji je u svojoj odluci potvrdio njihove navode. Sud je obrazložio da su URŽ i UIO pogrešno tumačili da izabranim tvrtkama cijena treba biti umanjena za deset umjesto za pet posto.

URŽ je sada morao ponovo odlučivati pa je donio drugačiju odluku. Zaključili su da je UIO pogrešno umanjio cijenu tvrtkama sa kojima je kasnije potpisao ugovor.

Nakon ove odluke UIO je neuspješno tužio URŽ jer su morali isplatiti odštetu. Kovačević smatra da je iznos bio previsok.
Mi smo u cijelom ovom postupku isključivo pratili odluke Ureda za žalbe i postupali po tim odlukama te, praktično, drugačije nismo mogli postupiti, kaže Kovačević.

Ovo nije jedini ovakav slučaj. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su istražili 22 nabavke u kojima je URŽ odredio ukupnu štetu od skoro 12 milijuna maraka. Novinari su otkrili da su institucije i javna poduzeća polovinu ovog novca isplatili zbog pogrešnih procjena URŽ-a. Među tvrtkama koje su dobile rješenje o odšteti su i "Junuzović-kopex", "MOS", "Hering", "Elektrounion" i "Građenje".

Članovi URŽ-a, s kojima su razgovarali novinari CIN-a, kažu da su greške moguće jer su drugačije tumačeni određeni pravni propisi, ali da su griješile i institucije koje su provodile postupke javnih nabavki.

Za razliku od institucija koje su zbog svojih grešaka kažnjene, pogrešne odluke članova URŽ-a prolaze bez kazne jer za njih zakon nije propisao nikakvu odgovornost.

Ured za razmatranje žalbi je sedmočlana nezavisna institucija koja prati provođenje Zakona o javnim nabavkama. Čine je pravnici s položenim pravosudnim ispitom te stručnjaci u oblasti javnih nabavki, transporta, izvođenja radova ili strateškog poslovnog upravljanja. Njih bira Parlamentarna skupština BiH putem javnog natječaja.

Prema izvješćima o radu, URŽ je od 2012. do kraja 2015. godine donio 45 rješenja o isplatama šteta. Ni nakon šest mjeseci traženja nisu ih sve dostavili novinarima CIN-a, objašnjavajući da ne znaju koji su to predmeti jer nemaju sistematiziranu arhivu.

Do sredine 2014. godine važio je Zakon o javnim nabavkama BiH koji je predviđao naknadu za ponuđače oštećene tijekom javne nabavke. Konačan sud o vrijednosti štete je donosio URŽ, a ona je mogla iznositi najviše deset posto cijene koju je ponuđač predložio tokom nabavke. Danas je za ovo nadležan sud.

CIN

Glas naroda

Miro Džakula preko GP Bijača i Vinjani Donji preko dvije privatne firme puni svoj džep Čovića Bevande Čolaka to zna svatko u Hercegovini SIPA šta čekaš

zar vi neznate posa naše sipe
sipa lovi švercere škije
čija težina duhana neprelazi pet kila
sipa lovi dilere vesele trave
čija težina neprelazi pola kilograma
sve ostalo je briga naši ministara
oni love šlepere pune duhana i vesele trave
jel tak il ne tak ministri šleperski inspektori
"Božić dolazi"

Nemojte više spominjat Bijaču Barbi se odma nakostriješi kosa.Ona je njegova bol čovjek nas uništi,generacije poslovna zona zbog native fijasko.Nikog nema dole sve prazno

sve je barabino maslo uzima lopatom a pravi se naivac

Ljubuski umjesto da iskoristi geografski polozaj Carinu i Eronet da Grudama a GP Bijaca kojeg je drzava gradila uskom krugu oko Covica ovo je ohavnije nego knjizenje Ivana Medica i Mire Rupcica za poklonjeni kamen u restoranu Anice Martinovic kao kamen za groblje poginulih HVO branitelja. Svim postenim Ljubusacima sretan i blagoslovljen Bozic.

Ljubuški su 1992 ubili bobanovci i tutinjevci uz pomoć domaćih udbaša

neka sipa malo istraži đajiće i kuma iz uprave za indirektno oporezivanje, to je poveznica svega i do čovića i do nevenka , đajići su kraj nevenka i sređuju a kum u upravi je čovićev igrač pa vam sve od tog polazi i sve nam na naplatu dolazi

Nas Ginga tako mi zovemo Dzakulu je bio posten dok ga vi Ljubusaci niste okrenuli

Capljinac ovaj portal je u srpnju 2013 pisao o Volti doo Ljubuski i makinacijama koje su se pokazale tocne ali zasad nitko ne odgovara ali doce vrijeme i za to

To Barbaricu sisaj ovce

Šta radi Volta i čije je to.

Sve ovo ce narod da plati a odgovorni i dalje rade i smiju nam se, umjesto da se pokrene postupak za nesavjesno obavljanje posla i da netko odgovaraza ovo. Tako nam je u svim državnim ustanovama NITKO NIJE KRIV

to je bijača i nemože bit ništa asuli

Čapljinac.Tvoj Ginga dok je radio kao knjigovodja u TJ Čapljina je oprao više para nego sve mlinice na Kravici.A kao član SDP BiH se uhljebio.

Toje dobro kad te tvoj krade,ali kad te TRUJE sa hranom to je grozno,sirevi kobasice,paštete,carinskoi terminal,e moji ljudi,

Pa do sada je veliki direktor Miro Djakula izgubio svaki spor na sudu pa nikakvo cudo nije sto je i ovaj.U Mostaru mu nestala komplet zaplijenjena fabrika cigareta i tri slepera cigareta iz te fabrike i nikad niko nije odgovarao.U UIO kriminal,korupcija i reket ide strogo po vertikali.

Sporne odluke u javnim nabavkama i u slučaju izgradnje GP Bijača
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari