Hrvati izvan Hrvatske: Važno je zajedništvo, suradnja i strpljenje

ljubuski.info

Želimo jedinstvo hrvatskoga naroda gdje god oni živjeli - to je naša ključna zadaća, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na konstituirajućoj sjednici 2. saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH na kojoj je izabran predsjednik tog tijela.

Plenković je kazao kako je Vlada Republike Hrvatske odlučna rješavati sve otvorena pitanja koja koče razvoj međusobnih odnosa. To su prije svega: stjecanje hrvatskog državljanstva, ostvarenje biračkog prava, te poboljšanje suradnje u području kulture, obrazovanja, očuvanja i njegovanja hrvatskog jezika i naše zajedničke povijesne i kulturne baštine, priopćeno je iz ovog tijela.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasio je kako je Savjet osnovan kako bi se svake godine okupili ali i razmotrili gdje stojimo. Važno je vidjeti kakav je status hrvatskog naroda u domovini i svijetu i kada to učinimo, donesemo zaključak što želimo postići u narednom razdoblju, poručio je.

Ivan Grbešić, pripadnik druge generacije hrvatskog iseljeništva u Kanadi izabran je za predsjednika 2. Saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH. Grbešić je zahvalio na ukazanom povjerenju te istaknuo kako će rezultati odnosno unapređenje odnosa Domovine i Hrvata izvan RH biti mogući tek ako se svi okupljeni danas, zajednički prihvate posla i sve svoje snage usmjere na zajednički cilj.
Važno je zajedništvo, suradnja i strpljenje, poručio je Grbešić.

Miljana Glamuzina, izabrana je za potpredsjednicu Savjeta - predstavnicu hrvatskog naroda u BiH.
Vjerujem da ćemo radom učiniti da naše zajedništvo bude čvršće a suradnja svih Hrvata, ma gdje živjeli, jača, poručila je Glamuzina.

Ivan Gugan, iz Mađarske izabran je za potpredsjednika Savjeta/predstavnika hrvatske manjine.
Vjerujem da ćemo zajedničkim zalaganjem, trudom i radom doprinijeti poboljšanju položaja hrvatske manjine ali i uopće Hrvata izvan RH, kazao je Gugan.

Luka Budak, iz Australije izabran je za potpredsjednika Savjeta/predstavnik hrvatskog iseljeništva iz prekooceanskih zemalja.
Očuvanje hrvatskog jezika i hrvatskog identiteta u svijetu primarna je zadaća i cilj koji se predstavlja za sve nas koji živimo miljama daleko. Napokon imamo i razumijevanje i potporu za naše napore i iz domovine, kazao je Budak.

Ruža Studer Babić iz Švicarske izabrana je za potpredsjednicu Savjeta/pripadnicu hrvatskog iseljeništva iz europskih zemalja.
Uz iskrenu želju, sigurna sam da ćemo svi ovdje okupljeni maksimalno i raditi u časnoj zadaći povezivanja Domovine i Hrvata izvan RH, kazala je Studer.

Naime, Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 7. rujna 2017. donijela je Odluku o osnivanju i imenovanju članova Savjeta. Savjet čine predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta koji zajedno s predstavnicima državnih tijela i institucija, Katoličke crkve i organizacija civilnog društva u domovini imaju zadaću pomagati hrvatskoj vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske. To su osobe koje su uvažene u sredinama u kojima žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa sa svojom domovinom. Imenovani su na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze, na mandat od 4 godine (članovi Savjeta ne primaju nikakvu novčanu naknadu za svoj rad).

Zastupljenost Hrvata izvan Republike Hrvatske u Savjetu Vlade RH određena je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske. Tako Hrvati u BiH imaju 9, hrvatska manjina u europskim i susjednim zemljama 17, a hrvatsko iseljeništvo - 29 predstavnika. Članovi Savjeta po položaju su predstavnici državnih tijela i institucija u RH.

Glas naroda

Mlatite praznu slamu iseljavanje iz Hrvatske i Hercegovine je dramaticno a nema cetnika ni mudzahedina

Titići komunjare skojevci i skojevčad se savjetuju kako dobro živjeti na tuđem trudu, kako piti krv narodu do uništenja. Tisuće udruga, zadruga, savjeta i nameta, sve to košta a ništa, baš ništa ne vrijedi. A ovaj novi savjet je konkurencija Hrvatskom svjetskom Kongresu koji postoji dugi niz godina, konkurencija je zato što ga je osnovao fra Šito Ćorić i u kojem su nepartijski sinovi. Zna se hdz je udba, hdz=kpj.

Sve je počelo rečenicom:"Tamo gde ima ijedan srpski grob,tamo je srbija" Od brige za Hrvate vani pucaju bubrezi domaćih.

Fra Sito Coric je Hrvatski nacionalist i domoljub a ovi su koristoljubi

Hrvati izvan Hrvatske: Važno je zajedništvo, suradnja i strpljenje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari