Hoće li se stati u kraj izbornim krađama?

ljubuski.info

Većinom glasova Zastupnički dom Parlamenta BiH je podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji su predložili zastupnici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović, a u kojem se predlaže nešto drugačiji način izbora biračkih odbora, kao i javno objavljivanje imena članova biračkih odbora.

Također, predlagači tvrde kako njihov prijedlog stvara pretpostavke za uvođenje elektronskog glasovanja.

Ukoliko se pogleda sadržaj prijedloga jasno je kako će ovo konkretno pitanje ipak zahtijevati detaljniji pristup budući se mijenja samo kraj rečenice iz članka 5.10, koji prema ovom prijedlogu sada glasi:
Središnje izborno povjerenstvo BiH i nadležni organi za provedbu izbora osiguravaju da glasovanje bude tajno i da se obavlja osobno, glasačkim listićem ili elektronski. Drugim riječima samo je dodana jedna riječ koja bi trebala omogućiti stvaranje zakonskih pretpostavki za uvođenje novog načina glasovanja. Zastupnici su usvojili i zaključak iz mišljenja Ustavnopravnog povjerenstva, a prema kojem se treba dobiti mišljenje Središnjeg izbornog povjerenstva o predloženom zakonskom rješenju.

Predložene promjene

Zastupnik Senad Šepić, koji je jedan od predlagača, kazao je kako kroz ovaj prijedlog isključivo tretiraju mogućnost uvođenja elektronskog glasovanja, koja će, kako je naveo, primarno značiti mogućnost skeniranja glasačkih listića na dan kada se održavaju izbori. To bi trebalo, smatra, onemogućiti izborne prijevare, manipulacije i krađe.

Uvidom u ostale izmjene vidljivo je kako predlagači smatraju kako je potrebno uvesti novine u stavke koje se tiču procedure imenovanja biračkih odbora, ali i objave njihovih imena. Naime, predlaže se da gradsko ili općinsko izborno povjerenstvo ima dužnost objaviti u elektronskoj ili pisanoj formi imena i prezimena predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, a za članove biračkih odbora i njihove zamjenike imena i prezimena te naziv političkog subjekta koji ih je predložio, a izborno povjerenstvo imenovalo.

U prijedlogu stoji kako predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora po posebnoj proceduri koju donosi SIP bira i imenuje gradsko ili općinsko izborno povjerenstvo najkasnije 30 dana prije dana održavanja izbora.

Također se navodi kako članove biračkih odbora i njihove zamjenike imenuje gradsko ili općinsko izborno povjerenstvo na prijedlog političkih subjekata koji sudjeluju na izborima u roku od 30 dana prije održavanja izbora. Kada je riječ o ostalim izmjenama, predlaže se i uvođenje članka kojim bi Središnje izborno povjerenstvo poništavalo izbora na onom biračkom mjestu na kojem se prilikom prebrojavanja utvrdi veći broj listića ode utvrđenog broja birača koji su tu glasovali te da se odredni ponovno glasovanja na istom biračkom mjestu koje bi se obavilo sedmog dana od prvog glasovanja. U slučaju pak da dođe do prekida glasovanja uslijed nasilja ili prirodnih nepogoda, u prijedlogu se navodi kako bi izbore trebalo ponoviti u roku od 14 dana od dana donošenja odluke SIP-a o prekidu izbora.

Dario Pušić | Dnevni list

Glas naroda

glasači treba da daju potpis i otisak prsta plus video nadzor bit će manje kradje glasova a do sada glasanje je bilo kad se birališta zatvore i ako bude ne regularnosti kazniti ne odgovorne novčano da mu nikad ne pane na pamet napraviti tako nešto

Daleko smo mi još od toga
Oni štite svoje interese
Ko je na vlasti on iz pozadine upravlja

Jedino se moze stati ako se uvede elektronsko glasovanje, ili da na birackim mjestima predsjednike/zamjenike i clanove uvezemo ljude neutralne iz vana! Razlog? Biracki odbori su popunjeni sa partijskim clanovima koji ponistavaju glasacke listice onih koji nisu u kradeze partiji upisuju preferencije za svoje drugove i tako direktno utjecu na izborni rezultat u zamjenu za radno mjesto za 600-700 KM
Tu je sav jad i bjeda i to je glavni razlog zasto propadamo i nestajemo!

Hoće li se stati u kraj izbornim krađama?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari