Toni Kraljević član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH

ljubuski.info

Od 18.-19. prosinca 2017. godine u Zagrebu će se održati konstituirajuća sjednica 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Uz izbor predsjednika i potpredsjednika 2. saziva Savjeta, na sjednici će se razmatrati mogućnosti unapređenja i jačanja suradnje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i svim drugim poljima između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njezinih granica.

Poseban naglasak bit će stavljen na dio vezan uz mogućnosti unapređenja sustava učenja hrvatskog jezika za Hrvate izvan Republike Hrvatske, mogućnostima suradnje u okviru EU fondova, postupak dobivanja državljanstva i druga statusna pitanja.

Tijekom prvog dana rada Savjeta, članovima će se obratiti g. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske je, na sjednici održanoj 7. rujna 2017. donijela Odluku o osnivanju i imenovanju članova Savjeta. Savjet čine predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta koji zajedno s predstavnicima državnih tijela i institucija, Katoličke crkve i organizacija civilnog društva u domovini imaju zadaću pomagati hrvatskoj vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske. To su osobe koje su uvažene u sredinama u kojima žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa sa svojom domovinom. Imenovani su na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze, na mandat od 4 godine (članovi Savjeta ne primaju nikakvu novčanu naknadu za svoj rad).

Zastupljenost Hrvata izvan Republike Hrvatske u Savjetu Vlade RH određena je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske. Tako bosansko hercegovački Hrvati imaju 9, hrvatska manjina u europskim i susjednim zemljama 17, a hrvatsko iseljeništvo – 29 predstavnika. Članovi Savjeta po položaju su predstavnici državnih tijela i institucija u RH.

Priliku za novu suradnju imat će sljedeći članovi:

Članovi Savjeta, predstavnici Hrvata iz Bosne i Hercegovine:
Borjana Krišto, Miljana Glamuzina, Ilija Nakić, Toni Kraljević, Dražen Trlin, Mladenka Kermenc, Perica Jelečević, Boris Ćurković, mons. Ivica Božinović, predstavnik Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini VI.

Članovi Savjeta, predstavnici hrvatske manjine:
Stanko Horvath, predstavnica za Austriju, Gabriela Novak – Karral, predstavnica za Austriju, Hristina Jankova, predstavnica za Bugarsku , Adrijan Vuksanović, predstavnik za Crnu Goru, Josef Leisser, predstavnik za Češku, Antonella D’Antuono, predstavnica za Italiju, Josip Blaško, predstavnik za Kosovo, Franjo Pajrić, predstavnik za Mađarsku, Ivan Gugan, predstavnik za Mađarsku, Nenad Živković, predstavnik za Makedoniju, Petar Hategan, predstavnik za Rumunjsku, Radoslav Jankovič, predstavnik za Slovačku, Filip Božić, predstavnik za Sloveniju, Đanino Kutnjak, predstavnik za Sloveniju, Darko Sarić Lukendić, predstavnik za Srbiju, Snježana Periškić, predstavnica za Srbiju, Krunoslav Đaković, predstavnik za Srbiju.

Članovi Savjeta, predstavnici hrvatskoga iseljeništva:
Iva Vidić, predstavnica za Argentinu, Esteban Mirko Hasenay, predstavnik za Argentinu, Miroslav Piplica, predstavnik za Austriju , Luka Budak, predstavnik za Australiju, Ivan John Frković, predstavnik za Australiju, Ante Jurić, predstavnik za Australiju, Goran Strniša, predstavnik za Belgiju, Dansku, Luksemburg, Nizozemsku i Norvešku, Robert Jakubek, predstavnik za Boliviju, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venezuelu, Dubravka Sidonija Šuto, predstavnica za Brazil, Marko Buzolić, predstavnik za Čile, Alex Tudor, predstavnik za Čile, Davor Domijan, predstavnik za Francusku, Dragica Hadrović, predstavnica za Italiju, Antun Medić, predstavnik za Južnoafričku Republiku, Zvonimir Aničić, predstavnik za Kanadu, Ivan Grbešić, predstavnik za Kanadu, Jeanne Valetić, predstavnik za Kanadu, Goran Katić, predstavnik za Novi Zeland, Franjo Akmadža, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku, Ivan Karlo Stipić, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku, Mile Baričević, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku, Davorka Ivana Kirinčić, predstavnica za Sjedinjene Američke Države, Maria Sentić, predstavnica za Sjedinjene Američke Države, Marko Zoretić, predstavnik za Sjedinjene Američke Države, Joe Brajević, predstavnik za Sjedinjene Američke Države, Boris Miketić, predstavnik za Sjedinjene Američke Države, Josip Zorica, predstavnik za Švedsku, Ruža Studer Babić, predstavnica za Švicarsku, Mira Malović-Veeles, predstavnica za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Glas Hrvatske

Glas naroda

Toni tovariš

Toni normalan i korektan.

Bravo Toni prijatelju naš!

joj koji uhljebi sad će bit boljitaka u hercegovini

Slijedi egzodus

Moj brte.!

Nemam ništa protiv Gosp Krišto, pa tu je naš najveći problem kako na općinskim tako i na Županijama i Federaciji uvjek se isti vrte. Zar gosp. Krišto može kvalitetno obnašati sve te silne dužnosti?
Na osnovu ovoga se vidi da se sve kod nas bira pro forme, da tu nema ničega ozbiljnoga.
Za ozbiljan rad treba imati puno vremena a ovi ne mislim da imaju, ako će sve svoje obaveze koje su preuzeli uspješno izvršavati!
Zato mislimo, aj, uozbilite se, dosta je ti floskula i zamračivanja.
Pa ovo nas tjera da odlazimo jer se ne nazire kraj , jer krug nema kraja vrti se ko zemlja oko svoje osi, misli se političara.

Najbitnije je dostaviti broj konta na koji ce pristizati novci-poz iz Njemacke - Bog i Hrvati

Toni Kraljević član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari