Mladi misle kako izbori ne mijenjaju ništa

ljubuski.info

Na sljedećim općim izborima, koji se održavaju 2018., o tome tko će voditi BiH sljedeće četiri godine odlučivat će 3,371.914 birača. Središnje izborno povjerenstvo utvrdilo je da u Federaciji BiH pravo glasa ima 2,111.978 birača, a u Republici Srpskoj 1,259.936., piše Večernji list BiH.

Ako je suditi prema izlaznosti na prethodnim općim izborima 2006., 2010. i 2014. godine, kada je ona bila nešto iznad 50%, takvo nešto možemo očekivati i na predstojećim izborima. Ove godine je 90.333 birača više u odnosu na prethodne izbore, a taj broj se uglavnom odnosi na one koji će prvi put imati priliku glasovati na općim izborima. Broj novih birača Središnje izborno povjerenstvo utvrđuje na osnovi izdanih osobnih dokumenata.

Mladi glasači

Tisuće mladih imaju pravo glasa na izborima, no mnogi od njih to pravo neće iskoristiti. Kao razlog svoje nezainteresiranosti navode da se izborima ionako ništa ne mijenja iz godine u godinu, tko god je na vlasti.
Uglavnom ne glasujem jer mislim da izbori ne mijenjaju ništa - rekao nam je, između ostaloga, Dragan Ezgeta, jedan od novih birača.

Na izbore neće izaći ni Luka Kožul, student prve godine informacijskih znanosti Sveučilišta u Mostaru.
Iskreno, nisam ni razmišljao baš o tome s obzirom na to da živimo gdje živimo. Sumnjam da ću izlaziti na izbore jer politika me toliko i ne zanima - kazao je Luka Kožul.

Dok mnogi dijele mišljenje Dragana i Luke, neki pak žele doprinijeti promjenama u društvu.
Glasovat ću na izborima. Smatram da je izlazak na izbore obveza u svakom demokratskom društvu. To je jedini način da pokušamo promijeniti trenutačnu situaciju - kazao je Ivan Volić, student novinarstva i hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Mostaru.

Glasači u brojkama

U Republici Srpskoj je 1,259.936 osoba s pravom glasa, što je 89.594 više nego što ima stanovnika, no to nije ništa neobično s obzirom na to da se kao birači vode svi oni koji imaju osobnu iskaznicu Bosne i Hercegovine na koju imaju pravo i oni koji ne žive u BiH.
Na biračkom popisu se nalaze svi oni koji imaju osobnu iskaznicu BiH, a znamo da mnogo ljudi koji ne žive u BiH ima njezine dokumente ili državljanstvo te je tim ljudima nemoguće oduzeti biračko pravo - kazao je Vehid Šehić, bivši predsjednik SIP-a.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, na izborima 2006. godine registriranih birača je bilo 2,734.287, od kojih je na izbore izašlo 1,512.387 odnosno 55,3 posto birača. Do sljedećih izbora, 2010. godine, broj registriranih birača porastao je na 3,132.231, a 56,6 posto njih izvršilo je svoju građansku dužnost, što znači da je broj birača bio 1,769.247, a na posjednim općim izborima 2014. registrirana je 3,282.581 osoba, a 1,787.449 ih je glasovalo, odnosno 54,5 posto, koji su iskoristili pravo glasa.

Marica Ćavara | Večernji list

Glas naroda

Nije bitno tko glasa i za koga glasa, bitno je tko broji glasove. STALJIN

Pošteni izbori, prvenstveno se misli na brojanje i komisiju bi puno toga moglo promjeniti?
Mladi su pametni, nemože se njima manipulirati
Vide a i svjedoci su da kod nas sve može samo POŠTENO ne može
Zašto bi svoje zdravlje ostavljali boreći se sa vjetrenjačama
Mnogo jednostavnije, otići, napustiti svoje ognjište
Znaju da ih tamo ne čeka crveni tepih, već težak rad, ali znaju da ih niko ne omalovažava, za pošten rad pošteno po zakonu plaćeno
A ako je nepošteno ima sud pravde za radnike koji sudi "ni po babi, ni po stričevima"

Živio drug Staljin!
Hvala ti dragi Dragane.

svi trebamo glasat za kradeze hobotnicu i tamo su
dezerteri
naštimani radnici
kupljene diplome
kupljena radna mista
privilegije
oni glasaju za sebe a vi se iseljavajte-kradeze mašinerija
sad se zovu i zločinačka organizacija napredovali su

Ne misle mladi kako izbori ne mijenjaju nista vec je mladima pokazano da izbori ne mijenjaju nista.Ako uzmete da je mladost period izmedu 18 i 30,tada se vodimo srcem i ponosom
a najmanje razumom,tada smo naj naivniji i tada bi ucinili sve ako smatramo da je ispravno,u tim godinama su najbolji vojnici i sve sto radimo radimo do kraja.i onda dode jedan Barbaric i tu mladost sustavno unistava samo zato jer taj jedan dio mladosti nije u Hdz-u..mlad sam u ljubuskom bio 12 godina,tri puta sam glasao i nikad se za mene nije nista promjenilo,samo zato jer nisam za taj uhljebarski sistem hdza.mislim da je barbariceva hobotnica u ljubuskom toliko dugih krakova da nazad vise nema.doveo je situaciju mladih u takav polozaj da je nasa realnost u ljubuskom "ili si za barbu ili tu za tebe nema mjesta"..i da mladi pokusaju nesto,premalo je onih koji realno gledaju,premalo je onih sto bi riskirali i zatvor za promjene,velikoj vecini je bitnija subota vecer i biti viden,ne misle unaprijed,ne misle na svoju buducudjecu.problem ljubuskog je nazalost dosao do te tocke da je rijesiv kompletnom eliminacijom hobotnice i njezinih krakova,

ovo je dobro rečeno Nije bitno tko glasa i za koga glasa, bitno je tko broji glasove. STALJIN kod nas se ne uzima otisak prsta i kako netko reče treba i video nadzor uvesti i natjeratbirače da daju svoj glas pa ko pobjedi mislim da bi bilo promjena

Mladi misle kako izbori ne mijenjaju ništa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari