Usvojen Zakon o trošarinama

ljubuski.info

Nakon brojnih pauza i burnih rasprava, maratonskog zasjedanja koje je okončano jutros u 4.15 sati, zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su, s 22 glasa "za" i 20 glasova "protiv", set zakona o trošarinama.

Radi se o izmjenama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Zastupnici ovih zakona upozoravali su tijekom rasprave o zakonima da ne postoje jasne percepcije o tome na koji način se predviđa ekonomski rast i na osnovu kojih izračuna.

Zastupnik NDP-PDP-a Momčilo Novaković podvukao je da je studirajući ekonomiju naučio da se ekonomske reforme nedovoljno razvijenih zemalja ne mogu provoditi povećanjem poreznih stopa.
Ovo nije ekonomsko pitanje i svaki pokušaj da se ovo prikaže kao reforma nije u skladu znanjima iz ekonomije, zbog toga sam apsolutno protiv ekonomskih reformi baziranih na povećanju poreza, kazao je Novaković.

Zastupnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić ove zakone nazvao je suviše važnim da bi se u pola godine prijedlog promijenio, aludirajući na to da je Vijeće ministara i ranije predlagalo izmjene ovih zakona koje nisu podržane u Zastupničkom domu.
Da li to znači da predlagač ne zna materiju veća samo zna da nešto treba povećati, trošarine na gorivo ili cestarine. Važno je povećati prihode i to na najjednostavniji način, pojasnio je Emrić.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović podvukao je da ne postoje jasne pretpostavke kakav će to financijski udar biti na privredni sektor čija proizvodnja u ovisi o prijevozu robe.

Šefica Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević kazala je da je do sada prikupljeno tri milijarde KM od cestarina, a za izgradnju cesta je izdvojena jedna milijarda od čega je 600 milijuna KM pripalo Federaciji BiH, a 400 milijuna KM Republici Srpskoj.

Zastupnica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Diana Zelinika podsjetila je da zakoni predviđaju formiranje posebnog računa gdje će biti sredstava prikupljena od trošarina te da to jamči utrošak sredstava, dodajući da bi bilo principijelno podržati ove zakone.

Predložila je usvajanje zaključka koji predviđa da će sredstva koja će biti prikupljena nakon usvajanja seta zakona o trošarinama koristiti jednako od juga do sjevera, od istoka do zapada zemlje, a Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH bit će odgovorni za implementaciju zakona.

Protiv zakona glasovalo je sedam zastupnika Srpske demokratska stranke (SDS), pet zastupnika Demokratske fronte (DF), po tri zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka te po jedan zastupnik Bosanskohercegovačke partije (BPS) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA). Nakon rasprave o ovim točkama dnevnog reda sjednica je prekinuta na prijedlog dopredsjedavajućeg Doma Šefika Džaferovića (Stranka demokratske akcije - SDA) , a njen nastavak zakazan je za danas u 10 sati.

Komentari

A 22.12.2017. godine Zakon Pio Mio je usvojiti jer su zapeli i navalili?
Novim zakonom je svima biti mirovine manje za 30% barem a i po starom zakonu mirovine su bile premale a naši ga usvojiti sa SDA kao i akcize jutros u pet sati.
Akcize usvojili jutros po hitnom postupku i eto novih nameta i poskupljenja

Jeli manje i ovima od 326 maraka?

Sretan nam Bozic..

BiH čuvajmo i očuvajmo,država bez države za sirotinju,,,,,,,,,,,,,,,,

Pa moj narode zašto šutiš više? Tko su oni da nam kroje sudbinu. Narod ih bira, a oni nam režu glave, tko pita narod ima li kruha zašto kupiti. Pa otkud im pravo da nam mirovine umanjuju 30%. Podgovorili umirovljenike, pa sada i branitelje da se ko fol bune. Kakve veze imaju oni sa zakonom??? Da 40 godina radim i da mi mirovine bude 326,km. A drugi ni 20 Godina nemaju, pa da imamo isto. Sve ih treba poslati kući i raspustiti odakle su došli, a svu imovinu oduzeti!

a ko će se vozit na kraju tim autocestama

Usvojen Zakon o trošarinama

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari