I van Sarajeva ima kulture

ljubuski.info

Udar na Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH u zadnje vrijeme jenjava, vjerojatno jer su neki tih nezadovoljnih u međuvremenu shvatili da se proračunska sredstva za kulturu raspoređuju na zakonit način, kazala je Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta FBiH, koja je proglašena najboljim ministrom 2017. godine u Vladi FBiH na manifestaciji "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja".

Tužbu su podigli s ciljem moje diskreditacije i ograničenja moje zakonske kompetencije, jer nisam postupila po diktatu 'utjecajnih' kulturnih moćnika. Apsurdno je da su neki akteri tužbe dobivali manje proračunskog novca u vrijeme mandata bivšeg ministra, a i oni mi pripisuju da vršim tzv. faktičku diskriminaciju. Ovo je jedna od potvrda moje izrečene konstatacije o razlozima tužbe, kazala je ministrica Dujmović i dodala kako će pri raspodjeli sredstava ostati dosljedna, i strogo se držati zakonskih odredaba.

Kaže kako je kulturna politika prije njezina mandata smatrala kako izvan Sarajeva nema kvalitetnih kulturnih manifestacija, umjetnika... pa je gro novca za kulturu ostajao u Sarajevu.
Međutim, stoji činjenica kako i van Sarajeva ima kulture, kulture koja je i te kako prepoznatljiva, kvalitetna i značajna. Moje podržavanje kvalitetnih programa diljem Federacije, koji, između ostaloga, imaju i internacionalni značaj, okarakterizirano je kao provincijalizacija zemlje. Istina, to je mišljenje beznačajnog broja sarajevskih kulturnjaka, kazala je Dujmović.

Između ostalog, istaknula je kako je najveći problemi kulture u FBiH novac.
Vrlo je mali postotak proračunskog izdvajanja za kulturu. To je uglavnom razlog mnogim problemima u kulturi, npr. mladi akademski umjetnici su na birou, a izražen je veliki kadrovski deficit u kulturi. Objekte, infrastrukturu, organiziranost i drugo treba osuvremeniti. Moram spomenuti, uz veliku zahvalu, amatere entuzijaste kulturnog stvaralaštva, koji, neovisno o politici i novcu, uspijevaju nesebičnim zalaganjem dati veliki doprinos cijeloj zajednici, kazala je ministrica Dujmović te jekritizirala medije zbog zanemarivanja kulture.

Znatan broj medija sporadično se bavi kulturom, kampanjski i površno. Kad god sam u prilici molim novinare da pišu o povijesnoj baštini, kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu, kao i o problemima s kojima se nosi kulturni sektor. Što je razlog da je kultura pastorče medija, odgovor na ovo pitanje je vrlo složen i o njemu bi se moglo dosta reći. Dovoljno je samo pogledati sadržaje kojima se bave mediji, a to su teme vezane uglavnom za politiku, egzistenciju, prošlost..., kazala je.

NN

Glas naroda

Dani košenja sijena,etnotest u neumu,festivali gange i seoska sijela su najveći dometi gospoje ministarke. Ocuvanje baštine nema puno veze sa kulturom ali to pričati ovakvima ja bacanje bisera pred svinje.

Trebalo bi podržavat gej parade, transvestite, lezbejsku kulturu jeli to in?
Ili možda Šerijatsku kulturu ?
Možda kulturu pričanja ne istina, što bi povjest zabilježila.
Jeli to kulturno uzdizanje i promicanje kulture?
Bravo,bravo!

Sto se pricanja neistina i vjerovanja u iste tice hdz i njihovo glasačko tijelo su bez premca. Eno vam čovića na jahorini sa miloradom gdje su kako kaže postigli potpunu saglasnost,ali to je sve svirka k.....

Najlepše devojče. Loša socijalna radnica i kultura su koktel uspjeha na izboru za Najbolju pokondirenu tikvu. A znamo li da je Zora pravoslavni kadar od Jugoslavena kome je nagrada i mogla pripasti? Zore čestitamo.
Klub bacača bala sijena Lištica

Mislimo da se nepravilno raspoređuje?
Najprije po politićkoj mantri...d drugima možda....

Pa u Sarajevu ima najviše kulture zato što je niko ne koristi!

I van Sarajeva ima kulture
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari