Odavanje počasti Radoslavu Dodigu i povratak starim običajima Ljubuškog karnevala

ljubuski.info

U "Karnevalskom društvu Prolog" aktivno se radi cijelu godinu. Nakon što padne zastor na samu manifestaciju i pred očima publike karneval doživi svoj kraj, organizatori sve do početka ljeta završavaju obveze proteklog karnevala. Nakon toga kreću pripreme za sudjelovanje na ljetnom karnevalu, a ove godine društvo je nastupalo u Šapcu, gdje su se predstavili s točkom "Hercegovački mornari." Bio je to četvrti ljetni karneval na kojem je nastupilo "Karnevalsko društvo Prolog" nakon Čapljine, Budve i Brača.

U mjesecu studenom održana je ove godine i izborna skupština "Karnevalskog društva Prolog," koja se održava svake četiri godine, a na kojoj se bira vodstvo društva i članovi društva. Za predsjednika je ponovno izabran Jakov Begić, koji je tako dobio drugi mandat na čelu društva i voditi će organizaciju i sljedeće četiri godine. Za dopredsjednika je također ponovno izabran Ivan Šalinović, a nova tajnica je Jagoda Jelavić. Uz njih troje, upravni odbor društva još čine Tomislav Dodig i Ivan Herceg. U nadzorni odbor izabrani su: Srećko Herceg, Matea Herceg i Dragan Herceg, a sud časti čine: Joško Herceg, Gojko Herceg i Stjepan Herceg. Uz njih 11, koji su u vodećim tijelima društva, izabrano je još 20 članova karnevalske skupštine, koja dakle ukupno broji 31 člana, što je 10 članova više nego u prošloj karnevalskoj skupštini.

Odmah po završetku izborne skupštine, započela je izrada idejnog plana za buduće karnevale, prvenstveno za nadolazeći karneval, koji će se održati 11.veljače 2018.godine, a koji će biti jubilarni 20. po redu. "Karnevalsko društvo Prolog" namjerava u idućim godinama nastaviti put modernizacije Ljubuškog Karnevala, ali istovremeno i vratiti neke dobre stare običaje u program.

Tako će se nakon jednogodišnjeg odstupanja, mimohod mačkara vratiti u centar grada i započeti kod škole Marka Marulića, a ulaznica više neće biti, pa će ulaz na športski centar i sve druge karnevalske događaje biti besplatan, kako i nalaže karnevalska tradicija. Osim toga, u planu za naredni karneval je i povratak točaka na kamionima, ulazak automobila i kamiona na športski centar, priprema uštipaka, fritula, krofna i ostalih pokladnih jela, ali i vraćanje pokladnog plesa prilikom spaljivanja karnevala.

U godinama koje slijede, Proložani imaju namjeru uvesti u program i neke "vrlo stare" ljubuške karnevalske običaje koji su desetljećima izumrli, a kao što su: posipanje lugom, životinjske maske, udaranje štapom itd. Predsjednik društva Jakov Begić, ističe kako karneval u Ljubuškom sa svojih 20 godina završava svoj pubertet, i razvija se u odrasli karneval koji drži do svojih korijena. Na kraju 20.Ljubuškog Karnevala, Meštar od Karnevala Ivan Šalinović imenovat će novog Meštra, koji bi u budućim godinama trebao voditi karneval na način kako je to činio prvi ljubuški karnevalski Meštar Radoslav Dodig.

U Prologu nisu zaboravili osnivača i pokretača Ljubuškog Karnevala - Radoslava Dodiga, koji nas je prošle godine prerano napustio. Organizatori karnevala stoga žele napraviti trajno sjećanje na Radoslava Dodiga u danima Karnevalske Republike u Ljubuškom. Tako će na početku predstojećeg karnevala, središnji dio grada ispred zgrade Općine Ljubuški, na kojem su se odvijali počeci Ljubuškog Karnevala, biti proglašen trgom Meštra Radoslava Dodiga. Karnevalska povorka ove će se godine nakratko zaustaviti kod Općine, kako bi presjekli svečanu vrpcu i proglasili "Trg Meštra Radoslava Dodiga" otvorenim, a taj trg će ubuduće "dok je svita i karnevala u Ljubuškom" nositi njegovo ime za vrijeme trajanja karnevala. Osim toga, za dvije godine će u program karnevala ući i posebna karnevalska fešta u Radinu čast, koja će se zvati "Fešta od prvog Meštra!"

Aktualni Meštar od Karnevala Ivan Šalinović naglašava kako će i ove godine, po drugi put, sedam dana prije velikog karnevala biti održan dječji karneval, a u pripremi je i web-stranica Ljubuškog Karnevala koja bi uskoro trebala ugledati svijetlo dana.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Karnevalsko društvo Prolog

Glas naroda

Bravo karnevaI

cijeli život ovdje nam je karnevaI

koliko se sjećam, kad su prije dvi godine postavili ulice po cijelom gradu, onaj trg pred općinom je bio trg propalih poduzeća, šteta što više neće nosit to ime da malo općinarima kopa oči ali Rade je ipak Rade

sve super sve odlično samo šabac vam nije triba

A zašto im nije trebao daj nam reci

Evo mene evo vas-tko ono reče to pa poveži

To su bili dragančetovi drugovi, zna se, bratstvo pobratimstvo.

posipanje lugom životinjska maske i udaranje štapom..... zanimljivo

KarnevaI spada pod kulturnu Manifestaciju
Kultura ne poznaje granice i ograničenja!
Ta tema gdje su trebali a gdje nisu to spada pod Politiku!

Cuj krofna,pa nismo u srcu bosne valjda se pise krafna a ne krofna,sramota me i procitat to,ispravak odmah da se ne sramotite vise

Laka mu zemljabija je pravi covijek i vodija je selo na pravi put skidam mu kapu i neka pociva u miru bozijem

Ne brukajte se! Kakav trg meštra Radoslava Dodiga! Neka bude trg Radoslava Dodiga, bez meštra. Pa valjda je poznatiji po drugim stvarima, a ima ih. Nećete valjda da ga djeca pamte kao " mačkaru". Sram vas bilo.

svaka njima čast što ovo organiziraju, on je njima bio meštar i oni ga slave kao meštra. a nitko ne brani arheolozima da ga slave kao arheologa, hrvatskoj televiziji da ga slavi kao šampiona kviskoteke, školama da ga slave kao profesora i tako dalje..... karnevaI je izgleda u dobrim rukama i nakon Rade

Aje ne prdi. Neka daju ime selu meštar, a u Ljubuškom može bit samo ulica Radoslava Dodiga. Mislim da je to pošteno prema obitelji i ostalim koji nisu mačkare. A to jeli karnevaI iliti mačkare u dobrim rukama eto vam tamo.

a to trebaš predložit općinskoj vlasti da mu se dadne trg ili ulica, a ne karnevaIskoj vlasti, karnevaIska vlast je po meni svoje napravila

To cine jedni te isti kao i uvijek.

Kada bi birali najpoznatijega ljubušaka u xx stoljeću to bi bez sumnje bio gospodin Radoslav. Namjerno naglašavam ovo"gospodin" jer on je to prištinu bio. Veliki erudita koji je kritički promatrao ljude i pojave ne saginjući glavu i uvijek govoreći istinu. Imamo li danas takvih?

pa bilo bi krajnje vrime
da ovi naši općinari i frahebe
skinu svoje maske
pa da ljudi vide tko se ispod maske krije
jel tak il ne tak poslušni siromasi
"Božić dolazi"

sve pohvale organizatorima

Ljudino kakav Hvar ti spominješ, Proložani su svi porijeklom iz Otrića, i Dodizi i Hercezi i Šalinovići i Barbiri, a Begići su nastali od Hercega i dan danas im na starim grobnicama piše Herceg, Hvar nema nikakve veze sa porijeklom Proložana

A Nosići su najstarija kuća u Prologu, i dan danas imaju samo jednu kuću u Prologu

Odavanje počasti Radoslavu Dodigu i povratak starim običajima Ljubuškog karnevala
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari