Načelničke igre moći

ljubuski.info

Načelnik ljubuške općine Nevenko Barbarić u zadnje vrijeme, nakon tijesnog prolaza na prošlim lokalnim izborima i suočavanjem sa činjenicom kako je u jednom trenutku gubio izbore, promijenio je strategiju i taktiku upravljanja općinom, poglavito gradskim središtem.

Svjestan činjenice kako ga na sljedećim izborima za načelnika može ugroziti bilo koji neovisni kandidat, svu je političku snagu svoje stranke, a i sebe osobno, usmjerio na uređenje gradskih ulica i vizualnog dojma Ljubuškog. Barbarić računa na kratko pamćenje ljudi, uvjeren kako će vizualnim uljepšavanjem grada pasti u zaborav promašena politika prethodnih godina koja je rezultirala nazadovanjem Ljubuškog u gospodarskom i svakom drugom smislu, te masovnim iseljavanjem stanovništva u zemlje zapadne Europe. U gospodarskom smislu njegov najveći promašaj, ali i šteta koju je napravio Ljubuškom, što će se odraziti i na buduće generacije, sigurno je izostanak realnih investicija, kao i poraz u stvaranju političkih i drugih pretpostavki za proizvodnju kojom bi došlo do zapošljavanja u sektoru stvaranja nove vrijednosti. Taj nedostatak investicija kulminirao je u vrijeme nastanka afere Nativa, u vrijeme kada se općina Ljubuški modernom autocestom spojila sa zapadnom Europom i na kojoj se nalazi međunarodni granični prijelaz. Tu je naš načelnik, iz samo njemu znanih razloga, igrao pogrešnu igru, vukao pogrešne političke poteze i nepovratno nas ostavio bez industrijske zone, koja je do sada mogla zaposliti znatan broj ljudi. Otužno tamo stoji takozvani Poduzetnički inkubator koji je svrha sam sebi, u jednom sasvim drugom filmu, zapravo suprotnom od privlačenja investicija. Zadnji vlak tom industrijskom zonom odavno je prošao, čega je svjestan i naš načelnik, pa zonu, ali i investicije više i ne spominje. Ignorira ih.

Selo gori a baba se češlja

Zato su mu ove "investicije" toliko važne, uređenjem ljubuških ulica šalje političku poruku kako misli na Ljubuški, uređuje ga i stvara od općine grad, kojim će uskoro postati. Ovim potezima umiruje i političke protivnike, ušutkava oporbu (koja ionako uvijek šuti), te računa na solidnu podršku javnosti. Zaboravio je samo jednu stvar - ove investicije su dobrano zakasnile, sve ovo se moralo ranije napraviti, točnije, još za vrijeme Barbarićevog prvog mandata.

A kakve su to "investicije" zapravo?

Barabrić sebi sređuje općinsku kuću, modernizira zgradu policije koja i dalje vrvi agronomima ali ostaje neizbježna poluga vlasti, pravi trg kao javni prostor usred kojega je predviđen privatni ugostiteljski objekt. I podzemna "javna" garaža kao vrhunac domišljatosti, za koju smo uvjereni kako će, u budućnosti, biti tema brojnih medijskih natpisa. I sada, pitanje svih pitanja, koliko će te investicije donijeti novca ili nove vrijednosti u Ljubuški? I što je u svemu tome uopće javno, osim proračunskog novca?

Koliko god režimski mediji uljepšavali sliku Ljubuškog, još uvijek nemamo kino, centar grada je postao poluprazno parkiralište, hotel je pretvoren u trgovački centar koji izvlači novce iz Ljubuškog, a da i ne govorimo o sadržajim poput gradskog bazena koji bi dovukli koju marku u Ljubuški. Poljoprivreda je odavno propala, politika vladajuće partije više ne spominje fijasko sadnje smilja po krševitim brdima, mudro šute znajući kako je jedinu korist izvukla općina naplaćujujući koncesiju na zemljište. Nijedan značajniji investitor nije uložio u ljubuško gospodarstvo, niti istog ima na vidiku. Puno obećanja, rezultata nigdje. Zapošljavanja se događaju samo u društvenom sektoru a i to zna se po kakvim kriterijima, za razliku od susjednih Gruda, Posušja i Širokog Brijega. Po broju radnih mjesta, dobiti, prema nedavno objavljenim statističkim podacima Ljubuški je najgori. I to najmanje dvostruko.

Barbarić je ove statističke podatke javno ignorirao, niti ih je i jedan njemu blizak režimski medij objavio. Privatno, i među suradnicima, Barbarić se ljutnuo na informacije o lošem položaju Ljubuškog, ali ne konstruktivno, nego, po svom dobrom običaju, destruktivno. Budući da je okružen vrhunskim stručnjacima, svi su se odreda usuglasili kako to tamo netko kleveće i laže. Barbarić smatra kako svaka kritika koja se uputi na Načelnika Općine (čak i dobronamjerna), bilo od koga, jeste zlonamjerna. Kritiku upućenu funkciji Načelnika Općine Ljubuški, dakle smatra upućenom osobno njemu i osobno ju doživljava i proživljava. Kritika javne vlasti nikada nije upućena osobi kao pojedincu, nego osobi koja predstavlja javnu funkciju a izabrana je u demokratskoj proceduri na izborima (makar i za 300 nakalemljenih glasova više od protivničkog kandidata). Barbarić ovdje sebe, kao osobu, poistovjećuje s funkcijom, pa sa psihološkog i sociološkog stajališta, očito sebe smatra vođom, koji treba od svojih podanika biti zaštićen od bilo kakve kritike.

To su stajališta autorativnih vođa koji nikad nisu shvatili smisao demokracije, i stalno se pozivaju na nju iako grade režim i pišu svoju povijest postrojavajući izmišljenju počasnu gardu. Još samo nedostaju epolete, lente i proglašenje za maršala,

Barbarić se okružio suradnicima koji su intelektualno na bitno nižoj razini od njega. Među takvima se osjeća ugodno, nedodirljivo, zaštićen od kritika, uvjeren kako je, kao što mu tepaju "Vizionar s kamena". Zbog takvog izbora suradnika koji podilaze Barabrićevom egu, Ljubuški danas ima Tihomira Kvesića za predsjednika Općinskog vijeća Ljubuški s kiseljačkom diplomom, Viktora Grbavca v.d. direktora Dječjeg vrtića s travničkom diplomom. Ni jedan ni drugi nisu se za studentskog života stigli upoznati s lokalnim specijalitetima. Od ostalih, oni koji imaju kakvu-takvu solidnu visoku naobrazbu nisu ni izbilza na potrebnoj razini. Uglavnom savjetnici bez iskustva i direktori junoše kojima je to prvo radno mjesto (Vedran Markotić, David Grbavac). A sve nedodirljivi stručnjaci kojima ni jedna kritika nema mjesta.

Nevenko Barbarić još uvijek (iako je to i obećao na prošlim lokalnim izborima), ništa nije uradio u cilju stavljanja Duhanske stanice u funkciju. Načelnik Barbarić već 13 godina među svojim pulenima iz partije priča jednu te istu priču da se radi o imovini Općine Ljubuški, ali nikako tu imovinu, koja je sada uništena i predstavlja ruglo grada, staviti u funkciju, napraviti školu, kao što je obećao. Škola je za djecu, a djeca su tuđa, veći je prioritet podzemna garaža, ona je naša, iako je javna. Duhanska stanica je povijesna jezgra grada koja nikako nije zaslužila ovu sudbinu. Nemar je očit, pa postavlja se opravdano pitanje: kada Barbarić to misli srediti? Treba li mu za to još četiri mandata?

I ovu kritiku će naš naćelnik odbaciti, kao i uvijek do sada, kao pokušaj tamo nekih struktura, ubačenih elemenata (izraz koji su koristili komunisti, a njihovi nasljednici objeručke prihvatili), koji ne vole vidjeti Ljubuški na prvom mjestu, pa makar to bilo odpozadi, koji žele unazaditi općinu i zaustaviti razvoj. Kao da njegova politika to već odavno nije napravila i unazadila Ljubuški, najsimorašnijom učinila prirodno, povijesno i kulturno najjaču općinu o okruženju. Sramotna zamjena teza, slika i prilika moralnog dna do kojeg se moraju spuštati kako bi sami sebi opravdali svrhovitost svoje vladavine.

Tako će on, uvježbanom dugogodišnjom manipulacijom, i ovaj put, zakašnjelim uređenjem gradskih ulica, fokus javnosti pokušati od stvarnih problema skrenuti na nešto drugo. Izbjeći temu neimaštine većine građana koji više ne mogu trpiti ni krpiti kraj s krajem i bježe, kao nekad, trbuhom za kruhom, u Njemačku, Irsku, Kanadu i dr. Podržan klimoglavom svojih nedoraslih savjetnika, dok se divi kumovom popločavanju Ljubuškog i postrojava počasnu gardu, zanijekat će iseljenu mladost koja se danas u izgnanstvu divi Brandenburškim vratima, Trafalgarskom trgu..., koji su rezultati malo jačih temelja no što ih je on u Ljubuškom postavio.

Na kraju, upravo suradnici koje je on sam birao, bit će mu najveći uteg. Jer nitko nikad nije s lošim suradnicima stvorio bolje i progresivnije društvo, niti je ostao zapamćen kao povijesna figura. Loši suradnici, počevši od ministara, direktora ustanova i javnih poduzeća, upravnih i nadzornih odbora uvijek unište onog tko ih je stvorio. A loših u Barbarićevoj sviti ne manjka.

N.B.

Glas naroda

Ajde ne kakuckaj sa ovim tekstom. Sta hoces da kazes da je samo ljubuski bitan a sela nisu. Sta to vi ljubusaci radite pa vam treba kao nama na selu od vode za poljoprivredu do pristupnih cesta za dolazak na njive. Eto ti bi bolje upravlja idi bjezi tekst ti je nidje veze. Barba je svagdje napravio di se sta dalo napravit. A lako je kakuckati i biti pametan kao ti nebi pola ostvario sto je nacelnik napravio. Bjezi te tamo dezurni dusebriznici ljubuskog sreca da se vas nepita nista.

stara partija se obojila u plavo pa nam istu priču iz 70tih i 80tih godina priča, mi ćemo sebi sredit stanove, penziju, poziciju a i njima je jasno da to me može ovako ali kad opet se bude mijenjaa uniforma oni će biti prvi sto kao i 92 godine, stara partijska škola, kpj ljubuški

Kako ne bi kakucka pa to su naši vizionari sa kamena

Zadovoljan sam, autor napreduje, kao i njegovo promišljanje o općini Ljubuški. U svom tekstu uspoređuje nas sa Londonom i Berlinom kao europskim gospodarskim i kulturnim centrima. Za svaku pohvalu autoru. Međutim ono sto nije za pohvalu je pogrešan navod simbola njemačkog glavnog grada. Dakle, Brandenburška a ne Bradenburška. Isto tako, volio bih da javnost upozna sa svim Ljubuškim izbjeglicama u Londonu?!

Moj kiseljački studentu jako si inteligentan kad ne kužiš smisao teksta.Poanta je u tome da uređenje grada nije loša stvar samo brate to je treba radit puno prije ne čekati da mu se voda zalije za uši.Di su radna mjesta što je Široki duplo bolji od ljubuškog..ajde odgovori na ta pitanja

"Kiseljački student". Ako se pritom referiraš na studente koji pohađaju privatnu srednju ili visoku školu, ili su je pak netom završili, tada ni najoptimističniji u istoj rečenici ne navode inteligenciju, razumijevanje ili pravopis. Odgovor na Vaše pitanje dobit će te onog trenutka kad sami sebi postavite upit - Što sam ja napravio da moje sredina napreduje u bilo kojem smislu?

Puno toga moj correkt sigurno nije diploma iz kiseljaka došla autobusom ili donijeta na ruke Kako Halo kvesku

Niije mu dosla diploma na ruke,nemojte pogresno pisati,znam pouzdano da je isao sam po diplomu u kiseljak,100%

Toni kral studirao 15 godina pa šta mu fali

Evo tko je kriv što Ljubuski nema radnih mjesta. Ljubuski ima poslijeratne generale bojnike, vojnike s minhenskog bojista jasno ko dan !!!!!!

Info i Tiho uvjek zuje bezveze, sad ga boli što ljubuški ljepo izgleda a bit će još ljepši. Hvala Nevenku i ekipi i samo naprjed pusti njihove tužipoljke kao samo da se odlazi iz Ljubuškog a cjela Slavonija iselila i za to kriv Nevenko.

A kao u Slavoniji se ne zna ko je kriv za iseljenje. Neko je kriv za Slavoniju,a neko za Ljubuški. O.K. samo neznam kako spavaju ti ljudi što su krivi? Čemu se nadaju ili su svi oni Igor Mandić koji kaže šta kaže za smrt.

Nevenko je najgori načelnik u povijesti ljubuškog

Sve što je Barbarić dobro napravio(ima i toga) običan čovjek završi za pola godine a sve što je loše napravio najvećem .diotu bi trebalo sto pedeset godina

Tako je Jure najgori je

Mozete pricati šta hočete a brate ruku na srce bilo ih je još nije samo Nevenko ali malo ih je napravilo kao što je on a mi mozemo lajati i govoriti Nevenko vaki naki a ko je bez grjeha volio bi upoznati toga

Polako ima on još tri godine koliko će taj još štete napraviti ja sam sebi našao rješenje u Ljubuškom se ponašam kao da ronim u dubokoj vodi

Tko su adzovcima moralne vertikale ništa nije za čuđenje a Antuntun je čudo

Obzirom na brzinu korekcije, shvatio sam da su Vaše namjere ozbiljne. U tom smislu zamolio bih Vas da u prvoj rečenici ispravite "tenutku" u "trenutku". Dalje, u nastojanju da opišete tužan i ozbiljan proces iseljavanja mladih, pretpostavljam da ste htjeli napisati present "masovno iseljavanje" umjesto "iseljavanjem". Dalje, nije "Poslovni" nego "Poduzetnički inkubator", a u nastavku rečenice greška je kod "privlačenju investicija", ispravo je "privlačenja investicija". Za jedan podnaslov ne režimskog medija, u kojem pokušavate degradirati nastojanja čitavog društva, imate previše pravopisnih grešaka. Imajući u vidu Vašu predanost poslu, očekujem ispravke, kao i listu iseljenih Ljubušaka u Britanskoj prijestolnici?!

Aj ti lipo na sjednicu OV,imat ćeš tamo posla lipu godinu dana,samo sa jedne sjednice.

Kada u budućnosti ostave pisani trag, svakako ću se osvrnuti.

Moja hrvatino pusti zareze i slova ono što je Barba uništio pogodilo je žitelj ljubuškog.Koga briga za zareze kad partija sve opustoši i otjera iz ljubuškog.Braniš neobranjivo sigurno te pogodio tekst

U nedostatku argumenata, mitomanija i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Molim Vas da stajališta iznosite bez vrijeđanja, ako Vam fond vokabulara to dozvoljava.

Jak je vokabular u tebe kvesko znaš reći Halo,Halo.Dobro je i to počećeš govorit alo,alo

Ovako samo lijepo zbori naš kralj Toni kralj

Stvarno Ljubuški sve ljepši i ljepši, vrijeme je da preuzmemo primat najljepšeg Hercegovačkog grada,Čapljina nam već gleda u leđa

Ljubuški nikad neće bit ko Čapljina jer sa ruševinom od duvanjske stanice gori smo od Gruda jer u njihovoj je Eronet.Barba nije uspio sredit duvanjsku i neće u ovom mandatu

Kad će općina i Parkovi vratit dugove komunalnom

uvitini ima kanalizacija ponornica sad je ima sad je nema no kad pane kiša voda do kolina-treba uredit ljubuški da besposleni uhljebi šetuckaju po gradu a narod se iseljava ili bulje kroz prozore općine i mupa i čitaju ljubuški portal
lip pozdrav iz njemačke ljubuški je poploćan ko pasije groblje ovde u nemačkoj
očito neko pere pare preko građevine
nemože se živit od popločanih ulica osim uhljebi

adeze je pokra rvacku potra srbe uništija privredu sebi priskrbijo privilegije i privatno bogastvo a narodu siromaštvo socilalni dućani nezaposlenost i iseljavanje
živio kradeze -no curi vrime tika taka

grad su ljudi a ne kocke i beton, ovi služe sami sebi tj kako svom nekom dati posla ali tu nema kruha, za par godina točnije 2021 godine bit će opet popis stanovništva koji će vam sve reći o politici rodijaka ako nas u ljubuškom bude preko 15000 to će biti dobro, pa će iz federacije dolaziti duplo manje para a tek onda problemi nastaju

ni sada nas ovdje nema 15000 to se vidi po praznim ulicama u selima i gradu.Nestali ljudi dobro je Seva pjevaIa i mislila na ljubuški-grad bez ljudi

Vama ništa nevaIja, pa i vi krenite put Njemačke........

Pa naravno da ne valja,za inat vama ne idemo nigdje.Doći će svemu kraj ničija nije do zore gorjela

nikada kruha dok je Barbarica i njegova tora, pitam se sta se ceka, ovi su presli svaku moralnu granicu normalnog razmisljanja, vjerujte otresti ce im se od glavu sve, nece trebati dugo vremena,nadam se da ce ovaj narod jadni progledati, samo se pitam kako ce moci setati tim Ljubuskim koji su tako uredili preko svojih udbaski firma, s kojima se ocito djeli plijen godinama.

Neće t Bsrbarić šetat Ljubuškim niti niko njegov. On je sebi i svojima napravio rezervni položaj (bezbeli stanove, vikendice u EU), pa kad ode, otiša je

Šta šetat čovik je brži od Bolta izleti iz auta u općinu Avangarde Mediterano i Fragolu ko iz topa opaljen

Kako vidite razvoj Ljubuške općine u budućnosti?

Razvoj općine nema ga dok partija bude vladal

Pa jedino u nas je ravnatelj rezvojne agencije agronom...kako to preskoči.?

To im je buduća nada Jelčić,Toni,Vedran oni će unaprijediti općinu kad Barba ne zna

Je li to Martina se zaposlila u Domu starackom. Ne u prvom valu nek splasne ljutnja naroda pa onda kasnij. Koja prozirna dju.br.ad

Ljubuški svakim danom ljepši

Ma čudo lijep ko da je gradić u njemačkoj kako to kaže naš građanin.Gdje je ta ljepota nemaš di kavu popit,nigdje nikoga u gradu.Ko Hirošima

Moze ovaj portal pisati sto hoće ali se vidi napredak u infrastrukturi grada. Dinamikom razvoja moze netko biti zadovoljan ili ne ali se vidi pomak. Da moze bolje moze ali kad se pogleda stanje u državi, ovo je ok. Sto se tiče iseljavanja to je trend cijele regije pocevsi od Slovenije, Hrvatska, Srbija, BiH, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Turska, Madjarske pa da ne nabrajam dalje. Nadam se da će ovi dezurni pljuvaci pratiti bolje situaciju u sirem kontekstu a ne samo u svom kraju. Podrska nacelniku i cijeloj ekipi samo nastavite.

kad obrises oci mozda i progledas.sta imamo od infrastrukture kad nema radnih mjesta kad nema ljudi koji rade i zaradjuju i trose.osim uhljeba i cast par privatnika sto nesto rade.
jedan grad i cijelo drustvo cine ljudi sto vise ljudi ima vise radi grad bi bio razvijeniji .a u ljubuskom je sve manje ljudi a za to imaju zasluge ovi na vlasti-
a sto se tice opcenito politike hdz sve se vidilo od junacke smrti generala praljka pa do komemoracije.prvo nisu krivi pa postuju odluku haga ,pa komemoracija a mili vodja u banjaluci u vrijeme komemoracije.ma mi smo od pobjednika u ratu dovedeni do sake jada o nama ce povjest pisati kao o zlocincima ,povjest su izokrenuli sve zahvaljujuci ovima na vlasti sto su popuzani i nemaju jasnui politiku-a ljubuski je preslika svega ovoga .use nase i podase to je politika ljubuskog -

O kojoj infrastrukturi govoriš građanine.Ljubuški 2017 godine mema Kulturni dom,kino,galeriju,gradski bazen,fontanu,gradsku kavanu.Jednostavno nije urban gradić.Ako nije tako argumente na stol građanine.

Kakav je to napredak moj auto correct ili tako nekako kad ce ljudi koji su radili u komunalnom ostati bez mirovina i bez svojih placa zahvaljujuči lijanovicoj politici Vedrana,Kvreska i bratije koji glume gospodu na funkcijama a ne znaju se ni obuc.Tko onom Vedranu daje savjete za oblačenje nema čovjek ukusa jos onakav

Moj građanine kad ćeš odgovoriti o neodržavanju grada pun grad lišća parkovi ništa ne rade

samo treba da živi kradeze hobotnica i da se bogati ko da su faraoni a narode crkni i seli se no-otvoriće se lov na lopuže polako bježaće oni ko sanader vidošević i todorić a imovina se blokira

Načelničke igre moći
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari