Rat poslije rata - predstavljena knjiga Višnje Starešine "Završni račun Haaškoga suda"

ljubuski.info

Knjiga "Hrvatska pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškoga suda", autorice novinarke i publicistkinje Višnje Starešine, predstavljana je u ponedjeljak u Zagrebu, u izdanju AvidMedie i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Autorica u knjizi nastoji, kako i sam naslov kaže, dati završni račun i prikazati rezultate rada Haaškog suda te je knjiga svojevrsni vodič kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i nepravedne presude Haaškog suda, istaknuto je na predstavljanju knjige u prepunoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Također, kroz analizu suđenja s kojih je kao novinarka izvještavala, te presuda kao i sjećanja sudionika, publicistkinja Starešina prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi koje su preko njega vodile 'rat poslije rata', ocijenjeno je.
To je knjiga o Haaškom sudu i rezultatima toga suda za hrvatski narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali ona istodobno otvara i dublju dimenziju vezanu za način funkcioniranja bivše Jugoslavije i struktura koje su nastavile djelovati i nakon raspada SFRJ, koje su bile vrlo aktivne i na haaškim procesima i koje očito i dalje imaju jasne političke ciljeve, kazao je govoreći o knjizi HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier.

Svjedoci smo kako i 2017. godine postoje pokušaji da se Hrvatsku denuncira kao fašističku, a Domovinski rat prikaže kao građanski rat. To redovito čine čelnici Republike Srbije, ali su ti glasovi postali javni i vrlo glasni i u Hrvatskoj, pogotovo nakon posljednje presude Haaškog suda. Štoviše, bilo kakvo javno protivljenje takvim kvalifikacijama o 'fašizaciji Hrvatske' i 'građanskog rata' snažno se medijski osuđuje kao retrogradno, nacionalističko, a u tim se optužbama sve češće koristi i optužba za klerofašizam, omiljena sintagma iz prošlog sustava koja je očito ponovno u trendu, istaknuo je Stier.

Dodaje kako, gledajući formalno, KOS (Kontraobavještajna služba bivše JNA) više ne postoji, no zato je njegov posljednji šef general Aleksandar Vasiljević, jedan od ključnih protagonista ove knjige koji je, među ostalim, 1991. potpisao odluku o osnivanju logora u Srbiji za ratne zarobljenike te imao jednu od ključnih uloga tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću.
U prikazu rada Haaškog suda Starešina ide u srž stvari, izbjegavajući klišee koji su prisutni kako kod onih koji opravdavaju rad suda tako i kod onih koji ga osporavaju. Ako bih u jednoj rečenici morao sažeti smisao ove knjige rekao bih da ona rasvjetljuje što ti klišei zamagljuju. Autorica tako demantira kliše o učinkovitom sudu koji je podigao optužnice protiv 161 osobe s različitih strana, jer dokazuje kako nisu suđeni, a čak ni procesuirani oni najodgovorniji za rat i ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, zaključio je Stier.

Ocijenio je također da nakon posljednje presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata "ponovno na vidjelo dolazi i pitanje djelovanja ili nedjelovanja Hrvatske kao države".

Knjiga, ističe Stier, pokazuje nedostatak sustava u odnosu Republike Hrvatske prema Haaškom sudu, nedostatak državne politike nakon predsjednika Franje Tuđmana i na razne blokade na koje su naišli oni koji su pokušali vratiti takvu politiku, barem u nekoj formi.

Autorica Višnja Starešina kazala je na predstavljanju kako joj se prilikom pisanja knjige stalno ukazivala 'ptica KOS' koju nikako nije mogla izbjeći- kada je, među ostalim, pokušavala pronaći odgovore na pitanja kako je 'ptica KOS' upravljala procesima pred Haaškim sudom i koliko je bila presudna, zašto su optužnice pisane kao da ih je pisao vojni tužitelj JNA, ili zašto je posljednja presuda suda izgledala kao da ju je donio vojni sud bivše JNA po boljševičkom pravu kolektivizirane krivnje.

Naglasila je kako je posljednjih 3000 znakova uvršteno u knjigu nakon posljednje presude Haaškog suda, 29. studenoga, koja je obilježila rad tog suda kao i samoubojstvo generala Praljka prilikom izricanja osuđujuće presude u haškoj sudnici.
Sve se to ne bi moglo dogoditi da su hrvatske institucije funkcionirale kao institucije jedne suvremene države, da ova 'ptica' u njih nije ugrađivana od početka i da u njima ne blokira procese do današnjeg dana, te tim procesima gura Hrvatsku u jugoslavenske okvire ili dopušta drugima da je ondje odvuku, pa i preko suđenja za ratne zločine. Ne ukloni li se ta 'ptica' iz sustava i ne počne li hrvatsko državno vodstvo pitanje suđenja za ratne zločine - čija se arena sada seli u BiH - tretirati kao prvorazredno političko i sigurnosno pitanje, neugodna će iznenađenja tek uslijediti, zaključno je istaknula Višnja Starešina.

O knjizi je govorio i britanski povjesničar Robin Harris.

Glas naroda

Možete pisati tisuće knjiga riječi Nike Pintar odvjetnice pokojnog generala Slobodana Praljka sve govore a ona kaže kako je razočarana izostankom pomoći Hrvatske i Hrvatskih u BiH znači ovi ljudi nisu krivi ali netko jeste

Samo genijalne misli o spasenju dolaze od nas . Svijet je ustrasen sutrasnjice , i jedini izlaz i put je nasa lijepa i pametna , jos ako joj je ime Visnja ! Cak mozemo dobiti potvrdu sta mi priznajemo , sta ne priznajemo . Haski sud je za nas "maciji kasalj" ! Mi smo dovoljni sami sebi . Ujedinjene nacije su se uznemirile - sta ce ih snaci , ako mi ne promijenimo misljenjer o njima ! A cijeli svijet vidi da smo sredili sve kako treba - i sa Slovenijom i BH , Crnom Gorom...sa Madjarskom , Italijom - Srbiju da i ne pominjemo !... Evropskoj zajednici se crno pise , otkad ne priznajemo Haski sud ! Jos kad procitamo Visnjinu knjigu - zaboravit cemo i Bibliju ! Njemacki SULC trazi da se odmah , bez odlaganja i premisljanja , formiraju - Sjedinjene drzave Evrope ! Kad to otpocne , ako otpocne - postavit ce Visnju za ministricu informacija !...Jadna majko - jadnijih svatova !

hahaa....svaka čast!

Haški sud je presudio Miloševiću Mladiću Karadžiću Hadžiću Šešelju i ne znam što po njemu pljuju Hrvati a to što po Vukovaru slobodno šetaju deseci Srpskih zločinaca tko je za to kriv

Mislite li da je Tuđman kao Titin general izbjegao kandži kosa i da sve što je radio nije radio po njihovim uputama.Pogledaj listu prvih suradnika,susak agent udbe,boljkovac,perković,tus,spegelj,a gdje su tek sitne ribe. Imena tih sitnih je objevio bešlić u svojim knjigama,usput budi receno od njih je više od pola apsolutno nevino.

dali je nezavisna država bila ustaška mislim na rvacku
a kako stvari stoje ova danas je izgleda udbaška
ginuo narod i rodoljubi a uživaju i puhaju državu udbaši
zar smo se branitelji za ovo borili-užas

Lustracija!?
Nije se dogodila?
Zato nam se ovo i događa, što mislite držat zmiju u njedrima a nebit ujedeni?? Ne može!
Pzz , malom čoviku!

Rat poslije rata - predstavljena knjiga Višnje Starešine "Završni račun Haaškoga suda"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari