Velika najezda octene mušice i u ZHŽ

ljubuski.info

Prema informacijama pristiglim od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Federaciji BiH utvrđeno je prisustvo octene mušice - Drosophila suzukii u šest županija (HNŽ, ŽZH, SBŽ, ZDŽ, SŽ i USŽ).

Napadnuti plodovi se prepoznaju po malim rupicama (ulaznom ubodu) te udubljenim mekim točkama na površini ploda koje mijenja boju. Takvi plodovi vrlo brzo propadaju, a na oštećene plodove naknadno se nasele i različiti sekundarni paraziti (gljive i bakterije) koji uzrokuju njihovu trulež.

Preporučuje se sakupljanje i hitno uništavanje zaraženih plodova u vrijeme sazrijevanja, berbe i pakiranja plodova na mjestu proizvodnje. Za uništavanje jaja i larvi u zaraženim plodovima kompostiranje nije odgovarajuće rješenje. Odstraniti sve zaražene plodove i uništiti ih (npr. dubokim zakopavanjem) jer svaki zaostali zaraženi plod je izvor daljeg širenja insekta. Proizvođačima se preporučuje da, gdje je to god moguće, proizvode u zaštićenom prostoru ili za pokrivanje koriste zaštitne mreže čiji je promjer otvora manji od 0,98 mm.

Napravite mamce (klopke) koje privlače isnekta na slijedeći način:

Običnu zatvorenu plastičnu bocu na otprilike 3 cm ispod čepa boce izbušite simetrično raspoređenim rupicama (4-5) promjera 5 mm. U bocu zatim naspite jabučni ocat do otprilike trećine ili polovice zapremine boce ili stavite krpu natopljenu octom. Može se koristiti i vinski ocat ili vodena otopina kvasca sa dodatkom šećera, a može se koristiti i kombinacija jabučnog i vinskog octa. Što veći broj ovako napravljenih mamaca postavite u voćnjak, malinjak najkasnije mjesec dana prije početka zrenja plodova na rubove nasada, u živu ogradu oko nasada ili u sam nasad. Klopke objesiti ili u krošnju ili ih fiksirati na tlu između redova biljaka na sjenovitu poziciju.

Za sve detalje se obratite općinskim ili županijskim službenicima izvještajnih i prognoznih poslova ili Federalnom zavodu za poljoprivredu Sarajevo ili Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto