Županije moraju zaposlenicima isplatiti dugovanja

ljubuski.info

Nakon godina i godina prevara, lažnih isprika i obećanja, Maja Spahić, Ljiljana Simović, Alvedina Pajić, Mirsada Ahmić, Kazimir Jurić, Slavica Badrov, Abdulah Burek, Anđelka Bonić, Amer Sulunhpašić, Slavica Vavra, Jasmina Šabić, Nasira Kurtović, Nidaz Ugarak, Zorica Barišić, Jasmin Hodžić i Jamina Mezildžić tužili su Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu Bosnu i Hercegovinu. Razlog - neisplaćene naknade.

Lažna objašnjenja

Sud u Strasbourgu prije dvadesetak dana zaključio je predmet "Spahić i drugi protiv BiH" i donio presudu u njihovu korist. Na tužbu su se odlučili zbog toga što im Vlada Srednjobosanske županije nije isplatila potraživanja unatoč pravosnažnim presudama domaćih sudova.

Europski sud za ljudska prava naložio je Vladi SBŽ-a da im u roku od tri mjeseca uplati neisplaćene naknade iz radnog odnosa. I to nije sve - država u istom roku mora svima njima isplatiti po 1.000 eura na ime nematerijalne štete i po 500 eura na ime troškova postupka.

Prema onome što stoji u odluci Suda, Ministarstvo financija Srednjobosanske županije obavijestilo je tužitelje da u proračunu nisu osigurana sredstva za izvršenje presuda suda u Travniku. Međutim, provjerom je utvrđeno da je Županija za 2013. odredila 620.000 KM za te namjene, a u 2014. godini 605.900 maraka.

Svih 16 zaposlenika obratilo se nakon toga Ustavnom sudu BiH koji je donio presudu u njihovu korist utvrdivši ozbiljne povrede zakona i konvencija i naredio je isplatu naknada. Međutim, ta odluka ostala je na papiru. U siječnju prošle godine Jasmin Hodžić i Jasmina Mesildžić dogovorili su s Vladom SBŽ-a nagodbu, odustali su od zateznih kamata i kompletnog osnovnog duga i isplaćen im je dio novca. Kasnije je utvrđeno da sporazum o tome nije sklopljen.

Stotine tužbi

Izvjesno je da će ova presuda Europskog suda za ljudska prava poremetiti "sheme i kombinacije" svih županijskih vlada i da će ona biti "urnek" u svim identičnim postupcima kojih nije malo.

Prema nekim informacijama, ovog trenutka pred Sudom u Strasbourgu nalazi se više od 400 sličnih tužbi protiv Bosne i Hercegovine i uglavnom se radi o neisplaćenim naknadama za topli obrok, regres ili minuli rad, a podnositelji su prosvjetni radnici, policajci, ljekari…

Izvjesno je da će Europski sud za ljudska prava ostati pri odluci koji je zauzeo u predmetu "Spahić i drugi protiv BiH" što znači da županije moraju isplatiti dugove zaposlenicima.

Neslužbeni podaci kažu da samo Srednjobosanska županija zaposlenicima na ime naknada iz radnog odnosa duguje oko 300 milijuna, a ostalih devet zajedno oko 700 milijuna maraka. Sudski sporovi u BiH u takvim slučajevima traju godinama, a nakon što domaći sudovi donesu presude u korist zaposlenika, oni onda po sedam, deset ili 12 godina čekaju na isplatu ili je nikako ne dočekaju.

Europski sud za ljudska prava zaključio je da nedostatak novca nikako ne može biti opravdanje niti isprika za neizvršavanje obaveza koje proističu iz pravosnažnih presuda domaćih sudova.

M. Osmović | Dnevni list

Komentari

furaš ljude da idu na sud i kad dobiju ovi neće da isplate i tako 25 godina, lako ti je tako županijama biti u plusu, upitao bi revizore koliko je izgubljenih predmeta uneseno po godinama u proračun za iduću godinu, prave se svi da to ne postoji a sud koji bi se trebao pobrinuti da naplati svaku presudu žmiri na sve to

Sa pristojbama županija ide u ovrhu na obične ljude dok im duguje po presudama godinama zahvaljujući toe što ovdje nema zakona.Ima zakona samo ga ovi naši ne poštuju,ministar Kraljević se fali na sve strane da plaća dugove iako u stvarnosti nije tako.Lako je pričat po medijima a da duguješ milijune po pravomoćnim presudama.Onda isti ti govore kako poštuju presude.Ma daj Toni uozbilji se barem nas ne laži

Naša županija ima najviše neplaćenih presuda a fale se sa plaćanjem dugova

Hoćemo svoje prava iz radnog odnosa su prioritet

svakako, dok se svaki čovjek ne bude borio za svoja prava po ustavu i zakonima, neće nam biti bolje

Nema unas ljucki prava ovo je bih hdz

Samo je jedan kralj Toni kralj

ovo je prava županija ne može da se pokrade ovo su prijatelji naroda a vi odlučite kojih

Županije moraju zaposlenicima isplatiti dugovanja

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Leptir nejednakih krila Ružica Zeljko
ljubuski.info
Vrijeme je za otrježnjenje Dr. fra Luka Marković
ljubuski.info
Evo nam ga opet Treći! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Mamci za krokodile Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto