Presuda u slučaju 'Prlić i drugi' ne doprinosi pomirenju

ljubuski.info

Prvostupanjska presuda Haškog tribunala šestorici Hrvata u slučaju "Prlić i drugi" nije donesena na temelju bitnih činjenica već, često, na temelju političkih ocjena te stoga izaziva ogorčenje kod velikog dijela Hrvata i ne doprinosi pomirenju naroda na ovim prostorima, stav je Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak.

Iz tog društva napominju da sve žrtve uistinu zavrjeđuju pijetet, a zločinci prema osobnoj i zapovijednoj odgovornosti, na temelju činjenica, a ne političkih igara, pravednu kaznu.

Smatraju da je spomenutom presudom Haški tribunal nanio štetu svom i ugledu Ujedinjenih nacija, koje su ga osnovale. Između ostalog, ističu da je osuđujućom presudom hrvatskom vodstvu iz vremena rata, na temelju "udruženog zločinačkog poduhvata" nanesena nepravda svim Hrvatima koje je protjerala Armija Bosne i Hercegovine.

Podsjetili su da nije uzeta u obzir i činjenica da su Republika Hrvatska i Hrvati u BiH također pomagali na različite načine Bošnjake u ratnim neprilikama, unatoč činjenici međusobnih zločina.

Također, smatraju da nije moguće ulaziti u sve razloge i povode rata Armije BiH i Hrvatske vojne obrane (HVO), ali da se Hrvatska ne može stavljati u istu ravan sa Srbijom niti bosanskohercegovački Hrvati sa bosanskohercegovačkim Srbima.

'Unatoč razvidnoj nepravdi, podsjećamo da Haški sud ne sudi narodima ni državama. Svjesni smo da "nije svako zlo za zlo" te da je hrvatski narod stavljen na novu kušnju i zato valja iznaći novu snagu za obnovu duha kako bi dostojanstveno živio na ovim i svojim prostorima', kazali su iz HKD Napredak.

Poručili su da će Središnja uprava, kao i svi članovi ovog kulturnog društva, i ubuduće nastaviti djelovati "na tom tragu" kako bi svojim radom na polju kulture davali doprinos očuvanju autohtone hrvatske tradicije, misli i običaja u bh., kulturološki, religijski i civilizacijski raznolikom društvu.

Apelirali su na političare, strane diplomate, medije i sve ljude da rade na ublažavanju negativnih posljedica navedene presude te smanjivanju tenzija.

Osobito cijenimo svaki istup bošnjačkih autoriteta kad podsjećaju na dobro i pomoć koje su Bošnjaci doživjeli od Hrvata. U tom smislu, Napredak će, kao i do sada, raditi na pomirenju te dijalogu i ekumenizmu radi što bolje budućnosti Hrvata, Bošnjaka, Srba i svih drugih građana BiH, priopćeno je iz Press službe HKD Napredak.

Komentari

Pokoj duši gen. Praljku, koji se ubio zbog tuđe nepravde, a pokoj dušama svim onim našim braniteljima koji se ubiše i umrješe zbog "naših".

Skim sam ja to u svađi. Ne računajte na mene i sve moje u slučaju nekakvog sukoba. Ovaj put bi drugačije. Pustite mi te parole.

Puno naizgled pametnih ljudi se provaljuje sa ovim komentarima. Valjda sudovi sude po određenim predmetima i nije moguće jednom presudom obuhvatiti sve slučajeve. Ovo je presuda za konkretne zločine koji su dokazani. Neka sudovi sude sve redom jer kad se treba pitati,drpati novce i donacije tu je jagma i tu su pojedinci. Kad treba odgovarati onda bi trebao čitavi narod. Pamet u glavu narode!

Haški sud nije za pomirenje već za osudu a koji su naši političari k.onji da od velikosrpske agresije mi postanemo zločinci povijest će pisati sad šutite ako ćemo se vaditi preko Čovića i Plenkovića onda je to smak svijeta

Presuda u slučaju 'Prlić i drugi' ne doprinosi pomirenju

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari