Zabrinjavajući pad povjerenja u policiju

ljubuski.info

Rezultati izvještaja na temu "Procjena integriteta policije u BiH za 2017." ukazuju da normativno-pravni okvir, ali ni praksa, još uvijek ne osiguravaju potrebni integritet policije u BiH, kazano je jučer tijekom predstavljanja izvještaja.

Prema riječima istraživačice Centra za sigurnosne studije (CSS) na projektu Mirele Hodović, u tom svjetlu zabrinjava i pad povjerenja domaće javnosti u policiju.
Povjerenje u tu instituciju na najnižoj je razini u posljednje tri godine. Postotak iskazanog nepovjerenja građana, koji iznosi 47%, stavlja BiH na vrh liste zemalja regije u tom pogledu, ukazala je Hodović te, predstavljajući rezultate Izvještaja, pojasnila da on sadrži pet tematskih oblasti: vanjski nadzor, unutarnja kontrola, upravljanje ljudskim resursima, financijsko upravljanje i kaznena odgovornost policijskih službenika.

Kada su u pitanju vanjski mehanizmi nadzora policije u BiH, rezultati izvještaja pokazuju da oni nisu u dovoljnoj mjeri funkcionalni. Hodović navodi da je činjenica da još uvijek u toj oblasti ne postoji zakon o parlamentarnom nadzoru kojim bi se doprinijelo sveobuhvatnijem reguliranju te oblasti, a posebno u pogledu efikasnijeg i transparentnijeg vršenja nadzora nad radom policije u BiH. Govoreći o odjelima za unutarnju kontrolu, navela je kako nalazi istraživanja pokazuju da ti odjeli zahtijevaju određene promjene u cilju postizanja veće neovisnosti i funkcionalnosti. Iznijela je i podatak da je tijekom 2016. te prvih osam mjeseci ove godine unutarnjoj kontroli u 14 policijskih agencija u BiH dostavljeno gotovo 2.500 prijava građana, ali i rukovoditelja na rad policijskih službenika. No, samo je za mali broj njih ustanovljena opravdanost i to negdje oko 45 posto, što je ispod prosjeka. Ukazala je i da je od tog broja vrlo mali broj slučajeva koruptivnih aktivnosti policijskih službenika prijavljen odjeljenjima unutarnje kontrole. Točnije, radi se oko 22 sluučaja koja ukazuju na koruptivne aktivnosti policijskih službenika. Kada je u pitanju oblast upravljanja ljudskim resursima, kroz izvještaj su identificirali da mnoge institucije ne posvećuju odgovarajuću pažnju ovoj oblasti.

Kao problem su navedeni nedovoljno propisani uvjeti za prijem u policiju, ali i pravni okvir koji ne omogućava fer napredovanje u službi.

Kada je u pitanju upravljanje financijama u policijskim agencijama, zabilježen je procentualni porast u izdvajanju proračunskih sredstava za policijske agencije u BiH.

Kada je u pitanju kaznena odgovornost policijskih službenika, istraživanjem je identificirano da ne postoji posebna evidencija o broju podnesenih kaznenih prijava protiv policijskih službenika kada su u pitanju njihove koruptivne aktivnosti. Podaci, pak, pokazuju da je tijekom 2016. te prvih osam mjeseci 2017. oko 27 predmeta dostavljeno nadležnom tužiteljstvu na daljnje postupanje.

Hodović je na koncu istaknula da ovaj izvještaj nastoje učiniti dostupnim građanima, ali i predstavnicima vlasti, tj. predstavnicima policijskih agencija.

Komentari

Nema tu ništa čudno...pa i pošteni policajci nemaju povjerenje u policiju kao instituciju...

SVETI MIHOVILE pomozi kad mrtvi zagangaju i riješenja potpišu napretka u kući pravde kad ministar grožđe krade kada se vd potvrdi i kad policiju svu usmrdi kad dvojica časnih laž potvrde e moj narode tako nek bude tužiteljici priznanje kriminalcim pištolje to su vam narode u mupu lole dokaza nema za pronevjere i krađe a i vas je manje jer sunce zađe nezgodno pamtit osjetit ružno ovo u mupu vrlo je tužno policiju progoni veći čin to je politika sada i sad je in

Najlakse se istresati na policiju ! Policija svake godine ima sve vise posla , a mizerno je placena . Policajci su se skolovali i dane provodili u praksi - dok nisu obukli uniformu ! Da ima zaluttalih i u policiji - to je moguce , ali se isticanje pojedinaca ne moze odnositi na sve . Za nekoliko gpodina , analizirajuci stanje u svijetu , policiji ce se poslovi multiplirati , a budzet sve manji !.. Zato se treba korektnije odnositi prema policiji , jer je ona cuvar ne samo naseg mira , nego i svega drugog . Citajuci "komentare" , ne samo o policiji - stice se utisak da svi kradu...da je kradja svakodnevno zanimanje ! Pa , eto , mi koji vas posmatrato sa strane i sa udaljenosti , cudom se cudimo - kako to da nam komunisti nisu ostavili nista , a onda dosli ovi nasi pa nasm sve - oduzeli ! Cak ni povjerenje , ili ne povjerenje gradjana u policiju ne moze biti nikakvo mjerilo , jer gradjani koje smo pitali i iz njihovih odgovora zakljucili - nisu reprezantativan uzorak da bi smo generalizirali !...
.
Policijske skole su filter za policiju , zato su deformacije u policiji rijetke , a vecina kriticara svojim opstim misljenjima samo lijeci - svoje frustracije ! Policija ima svoje kontrolore u samoj polciji , i to svakodnevno . To su opsta znanja , koja ni u nasem zavicaju nisu izuzetak ! Zato je bolje pomagati policiji , a ne dijeliti savjete i isticati - dokazane , ili ne dokazane krivice ! Naravno , ni svi policajci nisu andjeli , ali nisu ni gradjani . Policajac prolazi krozfilter tokom cijelog skolovanja i tesko je da neko prodje nepismen za posao , a da nije uocen . Danas medju gradjanima , a posebno medju "komentatoria" - raste broj nepismenih ! U dvadeset i prvom vijeku ! Skolovana policja dolazi tako u situaciju da joj je svakodnevno sve teze , jer sa polupismenim ljudima je duplo teze raditi , nego sa onima koji to nisu ! Zato - kapa dolje policiji , mada ni jednog od njih ne poznajem !

Zabrinjavajući pad povjerenja u policiju

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari