General Slobodan Praljak (1945.-2017.)

ljubuski.info

Umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske Slobodan Praljak rođen je 2. siječnja 1945. u Čapljini, Bosna i Hercegovina. Nadimak mu je Brada. Njegov otac Mirko bio je pripadnik sigurnosnih policijskih struktura bivše SFRJ nakon Drugog svjetskog rata. Slobodan Praljak je gimnaziju pohađao u Širokom Brijegu. Šest godina je bio u istom razredu s kasnijem hrvatskim ministrom obrane Gojkom Šuškom. Dvije-tri godine sjedili su u istoj klupi.

Prije rata je završio tri fakulteta, bio je jedan od osnivača HDZ-a, 1991. kao dragovoljac uključuje se u obranu Sunje, a 1993. imenovan je zapovjednikom HVO-a.

Praljak je u svojoj biografiji naveo da je na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu, na Filozofskom fakultetu filozofiju i sociologiju te režiju na Akademiji za kazalište i film.

Radio je kao voditelj laboratorija za elektroniku u Tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Zagrebu, te na višoj školi predavao "Osnove elektrotehnike", "Teorijsku elektrotehniku" i "Teoriju automatske regulacije".

Od 1973. godine postao je "slobodni umjetnik" te nastavio živjeti od honorara i režirati u kazalištima u Hrvatskoj i BiH.

Praljak navodi i da je u užoj grupi ljudi sudjelovao u osnivanju HDZ-a i postao glavnim tajnikom Hrvatske demokratska stranke.

U proljeće 1991. napustio je politički angažman te kao dragovoljac odlazi u Sunju pokraj Siska, a u rujnu 1991. imenovan je zapovjednikom obrane Sunje.

U studenom 1991. dobio je čin pukovnika HV-a, a 1992. promaknut je u brigadira HV-a i postaje pomoćnik ministra obrane RH za informativno-psihološku djelatnost.

Od travnja 1992. dragovoljno odlazi u Hercegovinu i obavlja dužnost zapovjednika Operativne zone Jugoistočna Hercegovina - Čapljina - Mostar - Jablanica - Konjic.

Praljak je naveo i da je 27. 10. 1992. imenovan u VONS (Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti) RH te da 1. lipnja 1993. traži razrješenje iz HV-a radi odlaska u BiH.

Nakon što je razriješen dužnosti u HV-u, 24. srpnja. 1993. imenovan je zapovjednikom HVO-a.

U studenom 1993. predao je dužnost zapovjednika HVO-a i vraća se u HV, gdje je kasnije obavlja razne dužnosti, pa i onu pročelnika vojnog kabineta Predsjednika RH dr Franje Tuđmana.

Kao dragovoljac sudjelovao je u "Oluji" na pravcu Hrvatska Kostajnica - Dvor na Uni.

Umirovljen je, na osobni zahtjev, 1. prosinca 1995. godine, a poslije umirovljenja radio je kao direktor, zatim kao predsjednik Nadzornog odbora u tvornici "Chromos boje i lakovi", surađivao s tvrtkom "Sigma" iz Amsterdama (proizvodnja boja za brodove).

Praljak je prvostupanjskom presudom Haškog suda osuđen na 20 godina zatvora, a teretilo ga se za zločine počinjene 1993. godine u BiH.

Suđenje je počelo 2006., nakon što su se svi optuženici (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) sami predali sudu u Haagu.

Prvostupanjska presuda donesena je 2013. godine, a Žalbeno vijeće ICTY-ija u srijedu je u Haagu potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora.

Nakon toga on je kazao General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu! i popio sadržaj bočice u kojoj se očito nalazio smrtonosni otrov. Da nije popio otrov, budući da je odslužio gotovo dvije trećine presuđene kazne, Praljak bi uskoro bio na slobodi, koju, uz stigmu ratnog zločina, nije prihvatio.

Sonet, koji je general Praljak često je čitao, u posljednje vrijeme počinje stihovima "Umoran vapim ja za smrću trajno".

Umoran vapim ja za smrću trajno,
Kad vidim prâvû Zaslugu u bijedi,
I jadno Ništa odjevèno sjajno,
I čistu Vjernost čija riječ ne vrijedi,
I zlatnu čast na krîvo dátu mjesto,
I djevičànsku čednost kao drolju,
I Savršenstvo ukaljano često,
I Moć što Slabost uzima joj volju,
I Znanje što mu Vlasti vežu usta,
I Ludost koja nadzirat Um zna,
I Iskrenost što tek je Glupost pûsta,
I Dòbro što je rob u službi Zla:
Umoran rado ù smrt bih i tamu,
Kad ljubav ne bih tim pustio samu.

William Shakespeare: "Soneti", prijevod i pogovor Luko Paljetak, Matica hrvatska - Ogranak Dubrovnik, 2009.

Komentari

buduci svetac
svaka cast, treba imati.....
za sto godina samo za nikolu subica i slobodana praljka bit ce mjesta u povijesnim knjigama

Pocivaj u miru generale moj.Tvoj vojnik

Pokoj dusi i neka ti je vjecna slava generale .A mi sto ostasmo da nastavimo gdje si ti zastao..

Pocivaj u miru generale,jer ga ni mi ni nasa djeca u Hercegovini necemo imati.

Pokojni Franjo Tuđman je imao dvije fiks ideje Hrvatska Banovina i ekonomija s dvjesta bogatih obitelji zato danas tragedije s Praljkom i Todorićem generalu pokoj vječni a Todoriću Remetinec

Srbi su imali i imaju fiks ideju o velikoj srbiji, oni su dobili republiku srpsku u trzv BiH a muslimani FBiH , a hrvati ?

Volio sam generala Praljka bio je osebujan covjek zao mi ga je ali stvarno smo imali nakaradno vodstvo od Bobana Jelavica Rupcica Medica Rojsa Lijanovice a tek Mesic Pusic ...

Ovo je presuda svima nama bez obzira slažemo li se ili ne oko pojedinih pitanja i bez obzira kakve stavove imamo.General Praljak sve nas je zaduzio.General bio general i ostao.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine na teške načine sipokazao koji si domoljum i borac za svoj narod i pokazao da se to ne može nazvati sud to je licemjerje ali si pokazao svome narodu da ne treba pokleknuti pod zlom ostaćeš upamćen u našim srcima vječno a zlo će brzo da padne u zaborav hrvatska država opet ispada zločinačka i to da se zove sud pravde to je sud nepravde ii [ * neprimjereno * ]a jer svako zlo i nered dolazi sa zapada a naši političari možda bog da pameti i njima da se probude

General Praljak je bio vrhunski čovjek ali rat ne nosi ništa dobro čitam na Indexu da je pokojni suvlasnik tvornice cigareta ja kao stari Ljubušak ne znam za tu tvornicu generalu pokoj duši obitelji iskrena sućut

šta na ovo kažu naši dični dobročinitelji FRANJEVCI izjasnite svoje mišljenje svojim ovčicama

Mirno počivaj moj generale neka ti je laka Hrvatska zemlja ,mi tvoji vojnici znamo tko si ponosan sam što sam vas osobno poznavaoci

Generale počivaj u miru a budućim generacijama ne dao Bog rata Iako su već opterećeni trima različitim istinama

Većina branitelja je bila spremna poginuti za Hrvatsku, zato smo se i obranili. Počivaj u miru Generale!

Tako je većina.Oni drugi mali miševi mislili su na sebe.General nije dušmanima dao gušza.Počivao u miru božjem

Svi kojima nam je zapovjeda gen.Praljak smo ratni zločinci.generale počivaj u miru Božijem.

bio si caca i ostao si do kraja nek ti je vjecna slava heroju

Plakao sam kao dijete dok sam gledao ali generale mislim da si vratio riječ čast među Hrvatski narod pokoj ti duši

ZA DOM SPREMNI Generale počivaj u miru Bozijem

I tako Hrvacka primi miliun [ * neprimjereno * ]a da i srboarmija ne masakrira i ovo im je hvala razvališe hotele i objekte gdje obitavahu devastiraše,evo neki i ostaše u toj ustaškoj državi ,svu pomoć u hrani odjeći i vojnoj pmoći into ti je hvala!?!
Dobar i bu-dala su braća!?
A što od poturica očekivat kad i unutar hrvackog korpusa držimo zmije,izdajice i mrzitelje svega što je hrvacko??
Hvacko vodstvo je prazan skup!? Pokoj duši generalu i svim poginulim braniteljima!
Pzz.Braniteljim i domoljubima!

Nekavasje vecina sramota vi stostese krili u misje rupe koji niste bili u ratu nemate sta pricat vodijaje svoj narod .branilismo vas rupase koje osudija ijednog [ * neprimjereno * ]u kolko je srba osudjeno sramota trbaloji je pobit sve koje hrvate napada ispada dasu samo htvati agresori niko drugi sramota za sve hrvate .generale lakati zemlja

General Praljak je heroj domovinskog rata.Za ovu montiranu političku optužnicu kriv je [ * neprimjereno * ]k Stipe Mesić.

Zašto brišete riječi i z d a j n i k

pokoj vječni generalu-nije kriv za što ga osudiše no neko je kriv za ovo a ko
dali sad imamo dva ratna zločinca u zagrebu
dupla politika zagreba nas je skupo koštala
oni koji su ubili politiku blaža kraljevića presudili su sebi a nanili štetu hrvatima
glavašević reče osuđujem vas za smrt vukovara
ovo je još jedna pobjeda kradezea
za dom spremni
piran ina sanader agrokor sve biseri vlasti desne a i lijeve
idemo dalje dobro nam ide
e moj narode

General Slobodan Praljak (1945.-2017.)

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari