Diplome s mostarskog Sveučilišta jedine iz BiH koje vrijede u EU

ljubuski.info

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Jozić i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Petar Galić održali su u utorak sastanak s rektorom Sveučilišta u Mostaru prof. dr.sc. Zoranom Tomićem i njegovim suradnicima s kojima su razgovarali o novoj Strategiji Sveučilišta u Mostaru.

Kako je priopćeno iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a, rektor Tomić je naglasio ključne izazove koje je Sveučilište u Mostaru imalo koncem prošle godine. U tom kontekstu istaknuo je kako je Sveučilište dobilo dvije reakreditacije (potvrde) i to Institucionalnu reakreditaciju Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete BiH i Reakreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske koju je provelo 17 međunarodnih akreditatora (stručnjaka) iz sedam zemalja.

Dobivanje reakreditacije Agencije za znanost i visoko obrazovanje RH doprinijelo je tome da su stečene diplome na Sveučilištu u Mostaru jedine diplome iz BiH koje vrijede u Europi.

Rektor Tomić je istaknuo kako nova Strategija Sveučilišta u Mostaru do 2022. godine ima potporu svih sveučilišta u Republici Hrvatskoj te da bi ona trebala doprinijeti da to sveučilište bude sveučilište budućnosti. Kao velika novina spomenuta je integracija mostarskog Sveučilišta s ciljem da ono bude što više samoodrživo i da što dublje bude unutar društva.
U mnoštvu predviđenih planova i projekata ovo Sveučilište predviđa za dvije godine i uvođenje interdiscipliniranih studija kao i uvođenje studija na engleskom jeziku. Novi projekti predviđaju veoma tijesnu suradnju s gospodarstvom jer je od velike važnosti znati koji su kadrovi potrebni tržištu i što gospodarstvenici misle o visokom obrazovanju, kazao je Tomić.

Po njegovim riječima, plan je, kao što je to u zemljama zapadne Europe, povećati praksu, a smanjiti teoriju.

Tijekom sastanka istaknuto je kako je Senat Sveučilištu u Mostaru donio Odluku o razvoju druge faze sveučilišne i studentske infrastrukture u Rodoču u Mostaru koja će zacijelo doprinijeti podizanju kvalitete studiranja i znanosti na ovom Sveučilištu.

Bilo je riječi i o decentralizaciji Sveučilišta, odnosno dislociranju studija ovog Sveučilišta na područja gdje se pokazuje interes za studiranjem određenih studija i disciplina. Također je naglašeno kako ovo Sveučilište radi na partnerstvu s drugim sveučilištima što će doprinijeti većem broju projekata, otvaranju studija, mobilnosti studenata i na koncu utjecati da će studenti u određenim situacijama stjecati dvije diplome.

Ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ-a Petar Galić u svojim opservacijama iznosio je činjenice iz aktualnog stanja obrazovanja na ovim prostorima. Tako je, uz ostalo, kazao kako svi osnivači Sveučilišta u Mostaru moraju donijeti Odluku o zajedničkom sustavnijem rješavanju financiranja ovoga Sveučilišta jedinog u BiH na Hrvatskom jeziku.

Posebice je naglasio kako stručna suradnja osnovnih i srednjih škola, ministarstva i Sveučilišta treba biti stalno u uzlaznoj putanji i da je ministarstvo kojem je on na čelu otvoreno za sve vidove suradnje.

Na sastanku je kazano kako će se odmah početi osmišljavati koncept održavanja stručnih seminara na području gdje se izvodi nastava prema hrvatskom planu i programu.

Osim toga, Galić je dao punu potporu javnim fakultetima u sastavu Sveučilišta u Mostaru.

Vlada HBŽ-a će, kako je kazao njen predsjednik Ivan Jozić, maksimalno podržavati projekte mostarskog Sveučilišta.

Glas naroda

A šta ću sad ja taman završio Logos

Jadni mi sa ovakvim rjektorjom i ovakvim Sveučilištem.Teži ispit mu 1000 eura , lakši donirati profesoru za knjigu!!!

A i ćer je prikraju mora otić još koje popodne.

Bolje bi bilo da s divljih fakulteta mogu u EU, a regularne samo u BiH, barem bi neki s kupljenom skolom otisli, ovako s regularnom diplomom odoe u Njemačku na baustelu a podmukli gadovi zauzeli pozicije.

O čemu vi to?
Objasnite po čemu se Mostarski fax mislim državni razlikuje od ovih Privatni koji su po zakonu Registrirani?
Mnoge to interesira!
Ituzev Medicine i prosvjete čak ne morate u NJemačkoj ni nostrificirati ako vam jedino poslodavas isključivo ne traži!

Probaj momče s Logosom, Banjalučkim, Sokocem, Kiseljakom u bilo kojeg privatnika radit da ti nije rodijak ili ljubavnik majke.
A pogotovo probaj u EU.
A to sto vas je pustilo ko ovce u tuđi kupušnjak to je nešto drugo.

Najbolje diplome radi NIKICA ARTUKOVIC haha

Halo Kvesko ne može u Europu sa kiseljačkom diplomom zato u ljubuškom dobro prolazi

Ne znam što je gadljivije: logosi I kiseljaci ili mostarsko sveučilište u kojem hdz bih provodi politiku a dekani nude zaposlenje za 15 tisuća km! Zato nam je ovako kakvo je..

Halo Kvesko ne javljaš se lako je sa govornice prekidati ljude

jel general praljak za ovo umro.
da se sramimo sto smo hrvari
da se sramimo sto smo branili svoju zemlju i narod
da se sramimo ovakvih vodja
da se sramimo pravih fakulteta .jer sa pravim fakultetima mladi odlaze a uhljebi kupe diplome i rade u javnim ustanovama.
sva tuga i jad hrvata je ispijena u bocici velikog covjeka i velikog mucenika hrvatskog
SRAM VAS I STID BILO [ * neprimjereno * ] UHLJEBNICKA DOKLE STE NAS DOVELI

evo fabusovci i ševići naučili pisat dikoji se i javi treba njhovo sposobnost da daju svome tati da mu vode tvrtku a redovne u državne firme kad su sposobni nek im razvijaju biznis do ovog su nas doveli to su neprijatelji svih naroda ukinit škole i da ne važe za državne ustanove neka sjede na njima i neka ih uokvire

hitno doktoru ti si promašijo i temu i ne znaš o čem pričaš tebi se ne može pomoći ali nek te sprate tamo da ne budališ proglasiše zločincem cjeli hrvatski rod i državu vole jedan ko je pomagao bosnu oružjem primao izbjeglice da nije bilo hrvata bilo bi deset srebrenica srbi bi istresli buve iz [ * neprimjereno * ]ca nego poklopi se ušima i lezi kad ne znaš ništa drugo nego mukat

Diplome s mostarskog Sveučilišta jedine iz BiH koje vrijede u EU
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari