Slučajevi korupcije padaju zbog neiskustva tužitelja?!

ljubuski.info

U proteklih 18 mjeseci državno pravosuđe podiglo je osam optužnica za slučajeve korupcije, ali nije zabilježen niti jedan novi slučaj odlaska na strana ratišta, pokazala je analiza koju su danas predstavil predstavnici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN).

Analiza je urađena u okviru projekata "Osiguranje vladavine zakona" o procesuiranju predmeta korupcije, organiziranog kriminala i terorizma pred Sudom BiH, a bit će dostavljena veleposlanstvima u BiH, Europskoj komisiji, bh. organizacijama, a dostupna je i cjelokupnoj javnosti na web stranici.

Novinarka BIRN-a Elameri Škrgić-Mikulić navela je da, kada su u pitanju predmeti iz oblasti korupcije, kako je podignut veoma mali broj optužnica odnosno njih osam od kojih se pet odnose na službenike Uprave za neizravno oporezivanje i Granične policije za primanje dara.

Škrgić-Mikulić ističe da su donesene 32 pravosnažne presude i to 25 osuđujućih i sedam oslobađajućih, osuđene su 43 osobe, u 15 predmeta izrečene su i zatvorske kazne.
Stručnjaci tvrde da veliki broj takvih optužnica na sudu pada jer je koruptivno djelo teško dokazivo, ali i zbog neiskustva tužitelja. I ono što je sada pred sudovima odnosi se na djela službeničke dužnosti gdje se procesuiraju vršitelji ili nositelji funkcija u javnoj upravi, pojasnila je.

Kao pozitivan rad pravosuđa navedeno je korištenje alata za praćenje tokova novca, a to, osim što pomaže u istrazi, na neki način prevenira vršenje takvih kaznenih djela.

Urednik BIRN-a Denis Džidić istaknuo je danas da državnom pravosuđu, kod slučajeva organiziranog kriminala, problem predstavlja nepostojanje mehanizma kojim bi se od osuđenih oduzimala imovina stečena izvršenjem tog kaznenog djela.

Napomenuo je da takvi mehanizmi postoje na entitetskoj razini, iznoseći i podatak da osuđeni mogu otplatiti zatvorsku kaznu i to po cijeni od 36.000 KM za godinu dana, ukoliko priznaju krivnju, dok su istovremeno stekli imovinsku korist koja je mnogo veća od tog iznosa.

U protekle dvije godine procesuirani svi slučajevi počinjenja kaznenog djela terorizma te tako u posljednjih 18 mjeseci nije zabilježen niti jedan odlazak na strana ratišta. U ovim predmetima procesuirano je 46 osoba, svi su dobili osuđujuće presude, dok je ukupna kazna zatvora izrečena u proteklih 18 mjeseci 30 godina i osam mjeseci.
U 12 slučajeva priznanja krivice za ovo krivično djelo izrečena je zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja se može otplatiti što se u dva slučaja i dogodilo, pojasnio je Džidić, dodajući da su istraživali i u kakvim zakonima se služe kazne, ali kakvi su procesi deradikalizacije.

Izvršna direktorica BIRN-a Mirna Buljugić napomenula je kako je cilj istraživanja bilo ukazati na pozitivne i negativne trendove u pravosuđu posebno zbog sve većeg nepovjerenja građana u pravosudni sustav, ali je dodala da je zabrinjavajuća zatvorenost i netransparentnost pravosuđa u demokratskoj državi.

Glas naroda

Koja demokracka država??
Koja transparentnost pravosuđa??
Sprega politike,kriminala i pravosuđa ko tu ima šanse da nešto napravi u tom smislu?
Kad Izmetbegović ,Dodig, Čović kažu kako B i H ide u dobrom smjeru???
Valjda u provaliju,to je dobar smjer??
Za koga dobar?
Pzz. Malom čoviku!

Svim tužiteljima objaviti CV

Ovo je robovska demokracija

Sve će to riješiti naš kraj Toni kralj

Bobo će da to riješi svi su iz Graba

Mogu ti rec,cesto cistam ovaj portal i cesto naiđem na komentar 'Toni kralj' . Pa eto i meni se svidilo,toni kralju poduzmi nesto,tvoja mlada raja te treba,da i nas upropastis koji smo kraju. Zivio toni KRALJ

Čuli kralj, a di mu je kraljica ?
Ako je kralj p.e.š.k.o kako će se zvati njegov bračni drug?

Slučajevi korupcije padaju zbog neiskustva tužitelja?!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari