Jasna i snažna posvećenost ideji Bosne i Hercegovine

ljubuski.info

Dan državnosti BiH, 25. studeni, pamtimo i slavimo kao povijesnu potvrdu državnosti naše domovine, zajednice tvorbenih i ravnopravnih naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata, kao i svih njezinih žitelja. Današnji dan nije samo prigoda za prisjećanje, već potvrdu i obnovu državnosti u srcima i mislima svih nas koji smo na ovim prostorima stoljećima upućeni jedni na druge, stoji u čestitci predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića u povodu Dana državnosti BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Simbolika ovog dana i njezin preveliki značaj pozivaju nas da ga dostojno obilježimo i prisjetimo se svih onih vrijednosti koje smo svakodnevno dužni baštiniti, kroz javno djelovanje, ali i u odnosu na naše neposredno okruženje.

Naravno, mjera državnosti nisu samo proslave, akademije, ceremonijali i manifestacije, već jasna i snažna posvećenost ideji Bosne i Hercegovine koja je čvrsto ugrađena u strukturu naše domovine i zajedničko povijesno sjećanje. To je ideja jedinstva u različitosti, ravnopravnosti, priznanja i prilagodbe, uzajamnog poštivanja i tolerancije; kulturnog, etničkog i nacionalnog pluralizma. Na razini javnog djelovanja ključni elementi koji su iskaz ideje državnosti su ustavnost i konstitucionalizam, odnosno vladavina prava koju je kroz svakodnevnu potvrdu u praktično-političkom djelovanju nužno jačati, jer samo se tako jača i ideja državnosti BiH.

Domoljublje i pozitivan odnos prema državnosti se na poseban način pokazuju i kroz odnos spram pitanja ravnopravnosti naših naroda i svih žitelja u smislu institucionalne ravnopravnosti u svim segmentima izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti. Jednakost i ravnopravnost su krovna vrijednost našeg društva i jasna ustavna obveza. Ako bismo odustali od tih vrijednosti odrekli bismo se i državnosti BiH, a to je nešto što sebi nipošto ne smijemo dozvoliti. Ljubav prema domovini pokazuje se i poštivanjem institucija, bez čijeg autoriteta i povjerenja u njih ne možemo imati državu na kakvu nas obvezuju vrijednosti koje svakog 25. studenog slavimo i obilježavamo.

Na kraju, ustavnom domoljublju ne doprinosi bavljenje prošlošću, već snaženje ustavnog okvira i njegova afirmacija, između ostaloga, poštivanjem odluka naše najviše sudske instance - Ustavnog suda BiH. U tom dijelu pred nama je veliki izazov, da do kraja provedemo njegove ključne odluke koje nalažu nužnu reformu Izbornog zakona. Upravo odnos prema tim pitanjima, ali i nizu drugih koja se tiču europske perspektive BiH, može osnažiti ideju državnosti BiH, ali je i oslabiti, te ugroziti, ako izostane iskrena posvećenost rješavanju problema u BiH od kojih su ustavno-legislativni, te institucionalni, najizraženiji.

Duboko sam uvjeren da će BiH i njezina državnost, sa svim svojim implicitnim ustavnim vrijednostima, na kraju izaći kao pobjednik, a s njom i svi mi koji ovdje živimo i dijelimo zajedničku sudbinu. Ipak, istina je da se moramo mnogo više nego ikada prije posvetiti ideji jednakopravnosti svih naroda, odnosno građana BiH. To je jedini način da zauvijek iza sebe ostavimo nasilje, konflikte i destruktivnu političku logiku pobjednika i poraženih. Samo tako možemo ostaviti prošlost tamo gdje joj je i mjesto, a okrenuti se svi zajedno svjetlijoj budućnosti i napretku koji su ostvarivi samo unutar Europske unije, gdje i pripadamo.

Svim državljanima Bosne i Hercegovine, u zemlji i inozemstvu, čestitam Dan državnosti, 25. studeni, stoji u čestitci Dragana Čovića.

Glas naroda

Jos domalo ce cestitat dan drzavnosti naj prija
U inozemstvu pa u zemlji stoce nas u inozemstvu bit vise

Hrvati su najkonstituivniji narod u BiH ali ova gospoda nas ne mogu voditi jer imaju previše grijeha

Ja ne vjerujem čovjeku koji je trenutno šef države a nije se očitovao o presudi Ratku Mladiću

Draganče takozvani hrvat.

Nisu ovo devedesete godine okanite se laži nama treba ekonomija znate ili ne znate recite javno nestajemo

A stvarno mu nije OK sto kao predsjednik zemlje nije dao komentar vezano za presudu- malim slovima mladicu!!Pa zar se on tako boji srba pa nesmije pisnuti, stvarno katastrofa!!!Al Bog sve vidi!!!

Jednakopravnost i ravnopravnost su krovne vrijednosti društva!Čović sipa parole -ko iz rukava! Kao pravi omladinac naučio ,zapamtio -te sad koristi !Poštivanje institucija? Kojih?Možda koruptivnih!Ratno profiterskih!

Kako vam se da čitati članak ovog partizana.

Ovaj gore na svakog liči osim na hrvata
šta smo mi ko narod skrivili da nas takvi vode

pa mi nikada nemožemi biti krivi
čovića su birali srbi i muslemani
marija izmišljena trideset i pet godina
među nama a nije nam rekla tko nas vara
možda je i rekla ali fratrinan neodgovara
jel tak il ne tak fratrine i vračare

Zar gospodine Čoviću pobijeni Hrvati u Prijedoru Kotor Varoši Bosanskoj Gradišci Modriči Derventi Bosanskom Brodu ... ne zaslužuju vašu reakciju na presudu Ratku Mladiću

On nije Hrvat već Hrvatina

Što je po činu gospodin Čović

Srecan ti dan Državnosti Druže Dragance

On će se i boriti svim silama za očuvanje ove nakaradne države u suprotnom njega je u zatvor ako bi ova dio gdje žive Hrvate spojio se s Hrvatskom..

Ljubuški u krivu si njega stoje Plenković i Kolinda on radi sve da u BiH bude nered

Manipulacija je čudna pojava tako i on manipulura sa svim i svačim.Njemu je cilj održanje BiH ali da on može i njegovi sateliti vladati dok su živi a da ne odgovaraju za svoja zlodjela..

Nikad se kako kažeš "ovaj dio" neće spojiti sa Hrvatskom,kad nije '93 neće nikada. U svojoj dugoj istoriji ljubuški je oduvijek poznat kao bh grad,zato ga i pokušavaju uništiti takvi kao i ti,ali neće uspjeti.I,dalje će u njemu živjeti ponosni Hrvati i pokoji Bošnjak.

Herceg Bosna nije Hrvatski projekt!

29.11. je ubrzo baš me zanima kakva će biti reakcija Dragana Čovića

ovo je njima raj a ne država doje li doje podjelili sve što valja izmedju sebe strvinari da ima reda i revizije privatnosti i sterčene imovine ne bi se znalo za njih kad je sve u klincu

Kada je to BiH imala svoju samostalnost osim od 1992god.a Ljubuški i ostatak BIH su bili hrvatski barem za vrijeme NDH ili za vrijeme hrvatski kraljeva ali kad ti već ne ide povijest barem ostani ponosan a Ljubuški će imati po svemu sudeći ako ovako ostane samo staro stanovništvo i pokojeg ponosnoh lika poput tebe..

Te 4 godine pod ndh su sve o čemu možeš pričati,sve ostalo su mitovi i legende. Ti si učio neku posebnu istoriju. Okani se gebelsa jer je uzaludno ponavljati laži. Istina zna zaboljeti,ali budi muško i trpi.

Jasna i snažna posvećenost ideji Bosne i Hercegovine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari