Bolja je izvjesna sadašnjost nego hipotetska budućnost

ljubuski.info

Svatko tko je imalo pratio dnevni tisak koji izlazi u Bosni i Hercegovini, televizijski program političkog sadržaja, slušao govore i obećanja, u posljednjih godinu dana predozirao je se obećanjima. I trenutno predsjedavajućeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a, Dragana Čovića, i ostalih, koji su u više navrata nego je to normalno za političare u ovakvoj državi spomenuli pojam sastavljen od raznih glagolskih oblika, što trpnog što (ne)radnog a koji glasi "uvjeren sam".

Ni on sam (Čović) nije svaki put izgovorio te dvije riječi siguran da će ih ostvariti zajedno sa svojim političkim koalicijskim partnerima ali barem zaslužuje vjerovanje da je htio najbolje, ako ništa drugo, radi mira u kući (državi) u kojoj se pomalo drmaju temelji.

Danas je uvjeren da će biti izmjenjene odredbe Izbornog zakona koje će omogućiti Hrvatima birati svoje predstavnike vlasti. U lipnju mjesecu je bio uvjeren da će Bosna i Hercegovina (10. lipnja objavljena izjava u Večernjem listu) do kraja tekuće godine postati zemlja kandidat za ulazak u EU, u međuvremenu je bio uvjeren u mnogo toga a isto tako je između tih pustih uvjerenja bilo novih prolongiranja datuma obećanih u prošlosti za koje je također bio uvjeren da će stavke koje su obećane biti i ostvarene na vrijeme.

Koliko god bila politički podjeljena ova država, ona ima svoja izvršna i zakonodavna tijela, predstavnike političke vlasti, oporbu, narode, granice. I brojna nerješena pitanja.

Od tih brojnih nerješenih pitanja su neka zaslužila biti pod hitnom procedurom. Recimo, Izborni zakon te njegove izmjene, stavke i odredbe za koje je Božo Ljubić zaslužio biti politička osoba godine u izboru čitatelja Večernjeg lista za BiH te dobitnik "Pečata".

Druga stavka koja je, više nego političko prepucavanje svih stranaka, trebala biti u fokusu političkih lidera je sve masovnije iseljavanje iz BiH. Iseljavanje mladih ljudi sa ili bez obitelji. Samaca ili sa obitelji koju sa sobom vodeu emigraciju. Posljednja stavka koja treba mučiti narode ove države je politički inženjering svih stranaka koje pretendiraju na vlast jer smo zajedno svi svjedoci, uvjeren sam, da nam politika nije donijela preveliko dobro ako gledamo sve stanovnike ove države kao i samu državu u cjelini.

Stoga je konstrukcija od ove dvije riječi "uvjeren" i "sam" postala čak srceparajuća. A vjerujte da riječ odnosno pojam "srceparajuće" nije nešto što želi napisati jedan novinar. No, kako se drukčije oteti dojmu i objasniti da srce svaki put zaigra stanovniku ove države kada jedan političar, nevezano iz koje stranke ili naroda dolazi, izgovori upravo taj osobni status koji glasi "uvjeren sam".

Ja sam uvjeren da je u ovoj državi jedino moguće izvaditi uvjerenje o državljanstvu ukoliko imaš prebivalište na jednoj od njenih brojnih adresa, CIPS-ovu osobnu iskaznicu, potrebu da odeš u matičnu policijsku postaju i iz raznih razloga kažeš službeniku/ci za šalterom da ti treba. Ni rodni list nije moguće izvaditi ako nisi prebacio podatke a rođen si u Poreču ili Kairu.

Zorno je prikazano više puta i u više navrata dokazano što znači kada jedan političar, ne samo bosanskohercegovački već netko iz bilo koje države na svijetu, počinje rečenicu sa onim uvrježenim ili slabo lažno-prikrivenim "uvjeren sam".

Još sam uvjeren da ni oni sami nisu svjesni koliko su puta, svjesno ili nesvjesno, izjavili nešto slično. I još je gore kada nakon onoga "uvjeren sam" slijedi futur prvi. Buduće vrijeme. Obećanje. Sto posto sigurno. Bit će tako ili se ja ne zvao Homer Simpson.

Dosta više sa uvjeravanjima u hipotetsku budućnost jer je važnije a i lakše prihvatiti realnost i stvarnost. Stvarnost naših sadašnjosti kojih ima više a uvjeren sam da ih je sve manje lijepih.

Marko Čuljak | dnevno.ba

Komentari

"Uvjeren" sam da dva puta izgoverena laž i obećanje postaje istina.
"Uvjeren" sam i siguran da Čovic ima dvorac kao Todorić,
"Uvjeren sam da je u tijeku egzodus hrvatskoga naroda a da nitko za to nije kriv osim pogubne hrvatske političara i njihove politike.
"Uvjeren" sam dakle i jučer kad sam vidio da Dodik - inače odličan prijatelj Čovica i privatno i poslovno slavi i veliča monstruoznog i osudjenog ratnog Zločinca Mladića koji je srušio i pobio Skabrnju, Nin, Šibenik, Zadar a o Bosni da ne govorim.
"Uvjeren sam da se Čovic kao takav još Nije ni očitovao na presudu.
Valjda da ne uvrijedi prijatelja Dodika.
Vjerujte u to sam "uvjeren"
Pozdrav IZBJEGLICI i portalu.

Ovog gore je kopirao Nevenko Barbarić.Silna obećanja da će općinu ljubuški unaprijediti,razviti,dovući poduzeća,otvoriti radna mjesta u ljubuškom pala su u vodu.Naš načelnik sa desetak godina zakašnjenja,neki pričaju i više,pokušava kao hazarder igrati na blef,zadnju kartu kako bi izvukao nešto iz ove kaljuže.Svjestan da ne može izvući nešto što je on sam stvorio.On i njegovi loši suradnici koje je sam birao.Znao je da su nesposobni takvi su mu odgovarali jer se sam sebi tako činio velikim načelnikom.Brojke radnih mjesta ga demantiraju,grude su nas kao nekadašnje selo već davno pretekli imaju proizvodni bum dok u ljubuško,još i dalje osim otvaranja trgovinskih radnji nema ništa o proizvodnje realnog sektora.To su činjenice i od njih se ne može pobjeći.Peglanje imidža uređenjem ulica neće ništa postići jer je to već trebao uraditi davno prije.Opet ima paranoju da su svi koji isključivo kritiziraju načelnički rad neprijatelji društva.Svak normalan vidi oko sebe,ako hoće da vidi,da se svijet iseljava.Priča da će se vratiti,priča je za malu djecu jer netko kad jednom digne sidro nema povratka.Loše društvo,potonuli sustav stvorio je pesimizam koji hvata i ljude koji donekle dobro žive.Oni koji nemaju ništa ne preostaje im ništa drugo nego da bježe trbuhom za kruhom.Prazne ulice gdje svi svakodnevno srećemo samo poznate ljude,nema nikog sa strane vidimo da se nešto zlokobno događa.Pred tim ne treba zatvarati oči,kako to pojedinci iz partije rade tješeći dragog vođu da je on onaj pravi,koji ima pravi smjer.Zašto mu ti i takvi zatvaraju oči.Zato da mogu uhljebiti sebe znajući da se suprostavljenim mišljenjem mogu nadati samo isključenju iz partije.Zato je i ovako da velika većina trpi i šuti,a oni uz partiju doživljavaju renesansu.Svi drugi propadaju i sele.
Ne treba podsjećati,ali uvijek treba,da je ključni momenat političke greške bio u poslovnoj zoni Bijača prije deset godina,slučaj Nativa kada su nastale dugoročne štetne posljedice vladavine Nevenka Barbarića

Radite privatno posao i ne uzdajte se u ovakve likove

Ja sam uvjeren da nas Hrvate u BiH Dragan Čović vodi u propast čak i ove koji su se s njim enormno obogatili

Gospodin nije reagirao na presudu Mladiću to je velika sramota

Gosp bi najradije odlikovao mladića za zasluge u uništavanju Bošnjaka

svi smo mi uvjereni da od ovog nema ništa

bosansko hercegovačka nada
umire zadnja a mojoj punici ime nada
i za mene nema većega belaja
jel tak il ne tak čuj nada umire zadnja

Bolja je izvjesna sadašnjost nego hipotetska budućnost

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari