Šterc: Iz BiH će nestati još 125.000 Hrvata

ljubuski.info

Hrvatski demograf Stjepan Šterc, profesor na Geografskom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, tvrdi kako bi broj Hrvata u BiH za deset godina mogao biti smanjen za 125.000.

To znači da bi broj Hrvata u BiH, kojih je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. bilo 544.000, za deset godina mogao biti smanjen za 31,3 posto sadašnje populacije.

Šterc je kazao kako uz prirodni pad od oko 2.500 stanovnika hrvatske nacionalnosti, na godišnjoj razini treba uračunati oko 10.000 onih koji će svake godine trajno napustiti BiH.
'Rekao bih kako je upravo način upravljanja u ovim prostorima i državama i najveći krivac pojave suvremenog egzodusa, potpuno zanemarujući u provođenju izvršne vlasti funkcionalnost demografskog i gospodarskog razvitka. Mogli bi takav način upravljanja nazvati političkom okupacijom u kojoj nema praktički ničeg ozbiljnijeg vezanog za struku, logiku, znanost te projiciranje i modeliranje budućnosti, kazao je Šterc.

Dodao je kako su ga podaci iznenadili jer nije očekivao tako brzu pojavu prirodnog pada na razini cijele države niti u tom apsolutnom broju.

Kaže kako je to posredni pokazatelj na početku spomenutog većeg broja fiktivnog stanovništva, ali i potvrda recentnog egzodusa.
Pokazatelji o prirodnom kretanju za BiH u cjelini i hrvatsku populaciju u njoj zaista su alarmantni, a posebno su alarmantni mogući trendovi i njihovo negativno ubrzavanje. Najgore je od svega što ozbiljnije političke reakcije gotovo i nema, a još nismo niti spomenuli recentnu emigraciju, kazao je.

Slobodna Bosna

Glas naroda

Neka ostanu članovi HDZ BiH i nama dosta ovi ostali su bagra

Za Dragana! Ti si prije svega primitivac da li ozbiljno mislio to što si napisao ili pokušavao provocirati.Tvoj mozak je stvarno obična bezlična nakupina mrtvih stanica.[ * neprimjereno * ] č i n o. drugi put dobro razmisli prije nego napišeš sličnu bedastoću.

Ako se ne možete zaposliti bez HDZ iskaznice što bi živili na ovim prostorima

Svaka cast profesore!Podaci su jos gori .Nama Hrvatima prijeti nestanak iz BiH a. Zato koga da okrivimo mozda Bec ,Budimpestu,Beograd ,ili Brisel,Zagreb,Sarajevo.Ne mi smo krivi,nase vlasti od 1992 su uradile tako da se nije gledalo na opci interes nego samo osobni.Zato smo tu gdje smo ,sve negativno.No ima nade ja jjos virujem u nas prkos da smo kad je bilo najteze bili slozni i odvazni.2018 su izbori dobro razmislite kome dati glas da nebi 2022 bilo nas jos 30%manje nego danas.

Više nije pitanje koliko će nas ići nego, koliko će nas ostati.

Tacno tako kad budu izbori razmislimo malo komu dat glas a ko nije zadovoljan a ne ode na glasanje pomaze protivniku

Smanjenje broja Hrvata u BH uopste nema veze sa izborima . Izaberite koga god hocete - broj Hrvata ce se smanjivati rapidnom brzinom , nazalost !... A zasto - to je druga prica !

Gledam Srbe kako isto govore protiv presude Mladiću a imaju RS a naše jade protiv svog naroda rade

Na sreću ostaće naš kralj Toni kralj

Stvarno si predosadan s tim Toni kralj, blago rečeno.

Jos kad bi Bosnjaci prestali ici u kladionice,i HDZ glasaci bi otisli iz BiH.

hebo nas bih hrvate, stoljecima vladaju drugi s nama i opstajali smo, a kad smo dobili sansu upravljati sami sobom razhebali se za dvadesetak godina

hebo nas bih hrvate, stoljecima vladaju drugi s nama i opstajali smo, a kad smo dobili sansu upravljati sami sobom razhebali se za dvadesetak godina

1925 god.iz Blata na Korculi u jednom danu je otislo preko mora 1600 ljudi.A danas ih ima 4000 ljudi.Niko ne zna sta je dobro osim Njega.

Šterc: Iz BiH će nestati još 125.000 Hrvata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari