Susret mješovitih župnih zborova na Humcu

ljubuski.info

U nedjelju, 19. studenoga, u crkvi svetoga Ante na Humcu održan je redoviti Susret mješovitih župnih zborova iz Hercegovine koji se upriliči svake godine o blagdanu sv. Cecilije, zaštitnice crkvenih pjevača.

Zborovi su na Humac, koji ove godine slavi 150 godina od početka gradnje franjevačkog samostana, počeli pristizati oko 15 sati kako bi se zajednički upjevali i pripremili za slavlje svete mise. Uistinu je bilo veličanstveno biti među vjernim pukom kada se humačkom crkvom četveroglasno zaorila Bachova "Slavim Te, Gospode" koju je pjevalo 385 hercegovačkih zboraša.

Svetu je misu, na kojoj je zajednički pjevalo svih 11 zborova, predslavio gvardijan humački fra Dario Dodig uz kocelebraciju nekoliko župnika iz župa čiji zborovi su nastupili na Susretu. Fra Dario je u propovijedi zahvalio pjevačima što nisu svoje talente zakopali, nego ih obilato umnažaju, uveličavajući sveta misna slavlja u svojim župnim zajednicama svake nedjelje.

Nakon svete mise uslijedio je revijalni dio na kojem se svaki zbor predstavio otpjevavši jednu skladbu po slobodnom izboru. Da sve bude zanimljivo i opušteno, pobrinula se voditeljica programa prof. Marina Lovrić s Humca.

Nastupili su sljedeći zborovi: "Sv. Nikola Tavelić" iz Tomislavgrada pod ravnanjem Pere Tokića, "Kraljica mira" iz Međugorja s voditeljicom s. Irenom Azinović, "Sv.Kata" iz Ljubuškog s voditeljicom Ivanom Šaravanja, "Sv. Cecilija" iz Mostara pod ravnanjem Drage Sode, "Sv. Stjepan Prvomučenik" pod ravnanjem fra Tihomira Bazine, "Sv. Ante Padovanski" s Humca pod ravnanjem Zdenka Vištice, "Sv. Mihovil" iz Drinovaca s voditeljicom Antonelom Rebić, "Krist Kralj" iz Čitluka s voditeljicom s. Slavicom Kožul, "Sv. Stjepan Prvomučenik" iz Gorice/Sovića pod ravnanjem Antonele Rebić, "Fra Grga Martić" iz Posušja s voditeljicom s. Marinom Ivanković i "Sv. Cecilija" sa Širokog Briga pod ravnanjem s. Mire Majić.

Sudeći po kvaliteti svakog zbora, može se ustvrditi kako se višeglasno pjevanje u Hercegovini nalazi poprilično visoko na ljestvici, čime možemo biti ponosni i Bogu zahvalni. Jasan je to znak da se u Hercegovini mnogo ulaže u kakvoću zborskog pjevanja, na čemu zahvaljujemo svim voditeljima, kao i našim fratrima koji to svesrdno potpomažu.

Neka i dalje hercegovački čovjek svojim glasom daje hvalu Svevišnjemu na svim darovima kojim nas je obilato nagradio. Veselje i pjesma nastavili su se u svadbenome salonu "Ohio" gdje su domaćini Humčani priredili svečanu večeru.

franjevci-humac.net

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari