Vukovi bi mogli postati opasna prijetnja Ljubuškom i Grudama

ljubuski.info

Već godinama vukovi siju strah po vrgoračkim selima, pogotovo onim brdsko-planinskim. Stočari i lovci nemaju rješenja za ovaj problem, država čvrsto štiti vuka, kazna za njegov odstrjel bez dopuštenja je 42.000 kuna. U proteklih nekoliko godina na vrgoračkom području vukovi su zaklali desetke lovačkih pasa, koza, konja, ovaca, ždrjebadi.

Po brdima i planinama gotovo ništa ne može više ostati od njih, a kad u prirodi nestane plijena spuštaju se u sela i napadaju sve redom. Vrgorački stočari kad okrene zima, čvrsto pod ključem drže svoje blago u štalama. Rijetki idu, na ispašu i u brdo sa stadom, pa su nova meta ovih razularenih zvijeri-lovački psi. Lovci koji najbolje znaju stanje na terenu, smatraju da se broj jedinki vuka jako povećao u posljednje vrijeme i ako ne dođe do odstrjela, uništit će sve.

Vukovi bi mogli predstavljati i ozbiljnu prijetnju stočarima i lovcima iz Općina Grude i Ljubuški, no za sada nitko nije prijavljivao kako su viđeni na ovom hercegovačkom području.
Točno na Svi Svete, napali su i rastrgali lovačkog psa od Slavke Okmadžića Zečića iz Kozičkih Poljica, a prije nekoliko dana i mog trobojca. Dogodilo se to samo nekoliko stotina metara dalje od prvih kuća u selu, pas je potjerao divlju svinju, ali je i vuk po tragovima isto vrebao vepra. Vjerojatno su susreli, i vuk ga je počeo kidati, da nije bilo ogrlice na vratu zaklao bi ga. Spasila ga je ogrlica, jer ga nije mogao uhvatit za vrat. Znate da je svakom lovcu njegov pas prirastao srcu tako i meni moj trobojac. Sad ga liječim, dajem mu svaki dan inekcije. Pomalo se oporavlja, kazao je Jure Grljušić, poznati lovac iz Mijaca.

Lovci iz ovog kraja postavili su nekoliko kamera u prirodu kako bi saznali koliko se vukova nalazi oko njihovih sela. Saznali su da su dobili cijelu jednu obitelj.
Koliko imam informacije kamera je zasad uhvatila vučicu i četiri mlada vuka. Znači, nedavno su se razmnožili. Tko će to zaustaviti kad porastu malo?", pita se Grljušić.

Slobodna Dalmacija

Glas naroda

To treba sve pobiti vukove neka je zasticen

Davno su vukovi dosli u Ljubuski

Vukovi zive u coporima , a poslije okota... zenke uz rast mladih - formiraju novi copor ! Vuk je zasticena zivotinja i u razvijenim zemljama - drzava placa stetu . Najlakse je reci da sve vukove treba pobiti ! Tako bi isto trebalo pobiti i sve orlove i druge zivotinje koje cine covjeku stetu ! Lisice su takodje stetne pa niko ne govori da ih treba istrijebiti ! Kad bi tako bilo , napadale bi nas divlje svinje , naprimjer . Jer , ako vuk nema od cega da se hrani , on se povlaci tamo gdje moze naci hranu . Generalno uzevsi , vukovi uopste ne zive od klanja ovaca !...Kad bi njihov zivot bio zavisan samo od ovaca , davno bi ih nestali !..
..
Medjutim , davno su vukovi "otselili" iz nasih krajeva i nije ih bilo ! Sad se vracaju , jer ne osjecaju vise opasnost ni od covjeka ! Divlje svinje se brze mnoze od vukova - i to je jedna od hrana vukovima..Nas zavicaj zarasta u makije , niko nista ne radi u sumama i beskrajnim makijama - i vuku je to - domovina ! Jer , kad bi smo poubijali sve zivotinje koje covjeku stete , ili mu bar ne koriste - narusio bi se ekoloski sustav i snasli bi covjeka drugi , mnogo opasniji problemi !...Naprimjer , kad bi unistili sve kukce i samo divlje pcele...nestalo bi mnogih biljaka koje oprasuju kukci , pcele i drugi ! Najlakse je reci : poubijajte vukove !

dasta nego poubijat jerbo nacine stete vele,ja daih vidimsve bi ih poubijaa,nisu losi ni na gulas

Neka vukova

Tako je Ante

Kod nas "lovci" unistavaju gore od vukova samo ne svoju imovinu vec tuđu.

Treba lovce a ne vukove učiti

To su politicki vukovi

Gori su ovi vukovi sto vladaju

Ja u male ugledao vuka-okrenu na šalu

Pa vuk nanjušio vepra i hoće da se nahrani. A plijen mu otima trobojac hranjen raznim pedigreima i mesinom ko za čovika. I kako je sad tu vuk kriv? Ovo je samo lovačka priča da bi se mogli slikat s lešinama.

Neće oni ovamo Kolinda bolje čuva granicu nego JNA

Kakvi lovci to su mesari ne biraju sredstva da bi došli do plijena koriste nekakve hranilice,čukalice pa dronove kamere zar to ima vezes lovom čast izuzecimali bojim se da jeostalo malo pravih lovaca....

u Ljubuškom su jedino pravi lovci Mario Herceg, Zeljko Međugorac , Ante Skoko i moja malenkost

Vukovi bi mogli postati opasna prijetnja Ljubuškom i Grudama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari