Slučaj prepravljanja ocjena u Posušju još bez otvorene istrage

ljubuski.info

Istraga u slučaju prepravljanja ocjena učenicima u Gimnaziji Fra Grge Martića u Posušju na kraju školske 2016/2017 godine, formalno još uvijek nije otvorena, potvrđeno u Županijskom tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije.

Podsjećamo, profesori iz Gimnazije su preko odvjetničkog ureda Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac podnijeli kaznene prijave protiv Ante Jukića, v.d. ravnatelja spomenute Gimnazije, Nade Đerek, Županijske prosvjetne inspektorice u Upravi za inspekcijske poslove ZHŽ-a i Ružice Mikulić, ministrice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a zbog kaznenih djela 'Zlouporaba položaja ili ovlasti', 'Nesavjestan rad u službi' i 'Krivotvorenje službene isprave'. Kaznena prijava je predana u Tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije, a ista je podnesena u ime 21 profesora.

Istraga još uvijek formalno nije otvorena, dakle, nije donesena odluka o otvaranju istrage zaduženog tužitelja. Vezano za navedeni događaj postoje dvije kaznene prijave koje se u suštini odnose na isti događaj, jedna je podnesena dana 22. rujna 2017. godine Policijskoj upravi Posušje, protiv Ante Jukića, v.d. ravnatelja Gimnazije fra Grge Martića u Posušju, dok je druga podnesena dana 29. rujna 2017. godine protiv Ante Jukića, Nade Đerek, Županijske prosvjetne inspektorice u Upravi za inspekcijske poslove ŽZH i Ružice Mikulić, Ministrice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH. Kaznene prijave podnesene su zbog kaznenih djela Zlouporaba položaja ili ovlasti, Nesavjestan rad u službi i Krivotvorenja službene isprave. Trenutno se vrše provjere navoda iz kaznene prijave, pa su u tom pravcu prikupljeni određeni materijalni dokazi, dakle, određena dokumentacija, te su u svojstvu svjedoka saslušane neke osobe. Radi boljeg razumijevanja bitno je naglasiti, da iako nije donesena odluka o otvaranju istrage, svi dokazi koji se prikupe do donošenja formalne odluke, mogu služit i služit će kao dokazi u daljnjem tijeku postupku, priopćeno je iz Tužiteljstva ZHŽ-a.

Kao što je već objavljeno, riječ je o sramotnim pritiscima na profesore Gimnazije koji su dobili naređenja da na kraju školske 2016/2017. godine ponište negativne i zaključe pozitivne ocjene za nekoliko učenika.

Zadnjeg dana nastave u Gimnaziji fra Grge Martića, 9. lipnja ove godine, iako nastava još nije bila završena te razredna vijeća nisu bila održana na kojima je trebala biti razmatrana točka dnevnog reda - izvješće o uspjehu o učenju na kraju nastavne godine, u školi je izvršen inspekcijski nadzor po žurnom postupku, po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ. Nadzor je izvršila Nada Đerek na zahtjev roditelja zbog sumnje u nezakonitost zaključivanja ocjena.

Žalbe roditelja sasvim su uobičajena praksa u školama, pogotovo na kraju nastavne godine, ali zakonom je propisana procedura žalbenog postupka koja je u ovom slučaju grubo prekršena, i to upravo po naputku ministrice i županijske prosvjetne inspektorice, navode profesori.
Umjesto da roditelja upute na Razredno i Nastavničko vijeće Gimnazije, kako je predviđeno zakonom, županijska prosvjetna inspektorica svoj je dolazak opravdala žurnošću postupka, iako Zakon o inspekcijama jasno predviđa koje su okolnosti žurnosti, a u ovom ih slučaju nema, poručilo je Nastavničko vijeće škole.

Ipak, inspektorica je inspekcijskim nadzorom obuhvatila sve učenike koji su pali na godinu, te naredila poništavanje negativnih ocjena u roku od 24 sata kod ukupno šest učenika, ne navodeći način izvršenja naređenja.

Dakle, iako Pravilnik predviđa osnivanje povjerenstva i usmeno ispitivanje, inspektorica je naredila, odnosno sugerirala ravnatelju da poništi negativne ocjene i unese pozitivne.

Budući da se radi o neviđeno grubom negiranju zakona i struke, Nastavničko vijeće odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine zatražilo od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza.

Inspektorica je ponovno (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju. U istoj toj Odluci poziva se na Rješenje koje škola nije zaprimila jer je poslano - poštom, ali su ga dobili faksom 14. lipnja 2017. godine.
Inspektorica se cijelo vrijeme poziva na žurnost, ali Rješenje šalje poštom, a jasno je i zašto: Rješenjem je predviđen pravni lijek, odnosno mogućnost žalbe koja odlaže izvršenje naređenja iz Zapisnika. Cijeli postupak započeo je 'preskakanjem', tako se i odvija, a jasno je zašto - inspektorica nas pravnim terminima, naređenjima, odlukama želi prestrašiti i zbuniti te svoju nakanu provesti u djelo, poručeno je s Nastavničkog vijeća.

Ravnatelj je nakanu na kraju proveo u djelo. Preko negativnih ocjena u imenicima, svim učenicima je zaključio pozitivne ocjene. U Matičnoj knjizi je učinio isti postupak - poništio je negativne ocjene i upisao pozitivne. Uz to je prepravio datum izdavanja dokumenta i ostavio potpis razrednika.

Školska administratorica je ispisala nove svjedodžbe, a v.d. ravnatelja je pozvao razrednice da potpišu svjedodžbe što su oni odbili uraditi.

Na kraju je svjedodžbe potpisao v.d. ravnatelja i to na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika. Ostaje za vidjeti hoće li Tužiteljstvo provesti do kraja istragu i utvrditi ima li elemenata za podizanje optužnice protiv prijavljenih osoba ili će sve ostati na medijskom prepucavanju.

Dnevni list

Glas naroda

Cijela država BiH se smije našoj županiji

Ocekujete da nesto poduzmu oni koji su kupili diplome. Ma dajte...

Sve riješeno

Zar ministrica nije dala ostavku boze sacuvaj

Slučaj prepravljanja ocjena u Posušju još bez otvorene istrage
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari