Obrana Hrvata kroz Herceg Bosnu ne može biti zločinački pothvat

ljubuski.info

Obilježavanje 26. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne jedanaest dana prije drugostupanjske presude šestorici nekadašnjih čelnika HZ, a kasnije i Hrvatske republike Herceg Bosne, proteklo je u zebnji i iščekivanju, te u isticanju ponosa prema opstanku i opstojnosti Hrvata u BiH i pijeteta prema svim žrtvama.

Nekritička i crno-bijela tehnika portretiranja svih događanja u Bosni i Hercegovini i ove godine su učinila da se na Herceg Bosnu gleda najmanje iz tri kuta.

Dretelj i Musala

Posve je logično da će bošnjačke žrtve za sve loše osuđivati Herceg Bosnu i hrvatske vlasti. Jednako kao što to čine hrvatske žrtve prema bošnjačkim vlastima i Sarajevu.

A da čak ni u tome pristupu žrtvama ni približno jednako nema jednakosti, kao niti počinjenim zločinima, pomoglo je nedavno izricanje presude za žrtve u logorima Musala kod Konjica i Dretelju kod Čapljine. Uz to što je hrvatski "zločinac" dobio dvostruko veću kaznu od bošnjačkog "zločinca", u najmanju ruku neprihvatljivo je da se logor za Hrvate naziva sabirnim centrom, u kojemu su se, eto, omakli i zločini, a da pravosuđe BiH sabirni centar kojim su upravljali Hrvati nazivaju logorom.

Ništa drukčija dioptrija nije bila niti iz Haaga, koji je u prvostupanjskoj presudi jedino osudio grijehe Herceg Bosne, koja formalno ne postoji, a istodobno niti jedna druga genocidom, ubojstvima i progonom napravljena tvorevina nije doživjela takvu osudu. Postavlja se pitanje, treba li se sramiti Herceg Bosne, njezinih utemeljitelja, njezinih rezultata...

Svako racionalno i normalno stvorenje osudit će zločine koje je bilo tko počinio u bilo koje ime. Identičnu distancu treba zauzeti prema svima onima, institucijama i pojedincima, koji nastoje stigmatizirati cijeli jedan narod, Hrvate, i staviti im breme kakvo su nosile ustaše i sljedbenici zločinačkog nacističkog režima.

Posavina, Bosna...

Protagonisti se jesu promijenili, ali matrica prikazivanja žrtve i izvlačenja političkih bodova na tome temelju odavno je pročitana priča. Hrvati u BiH na povijesni dan osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne trebaju i moraju biti ponosni.

Posebice stoga jer su toga dana 18. studenoga 1991., na dan pada Vukovara, odgovorili kako neće skrštenih ruku čekati sudbinu grada heroja na obalama Dunava. Podlogu za osnivanje Herceg Bosne dale su im već utemeljenje Hrvatske zajednice u Bosanskoj Posavini, središnjoj Bosni, te na koncu i onima u Hercegovini. Upravo su ta činjenica te kasnije stvaranje Hrvatskoga vijeća obrane bili ključni za opstanak i opstojnost najvećeg dijela hrvatskoga naroda. Na tome teritoriju zadržalo se oko 450.000 Hrvata. Herceg Bosna bila je jedina žila kucavica i za opstanak Bosne i Hercegovine. Ideja Herceg Bosne nikada nije i neće umrijeti među Hrvatima. Oni je, makar i u virtualnom svijetu, doživljavaju ispunjenjem stoljetnoga sna o slobodi.

Zoran Krešić | Večernji list

Glas naroda

Da li je nesto zlocinacki cin , ili nije - to odredjuju , i odredjivat ce - sudovi !...A hrvatski narod ce opstati , jer nema nikakvih razloga da nestane . Hrvatski narod nije ni poceo , a ni vodio rat u BH , mada je za rat najvise podnio . Znate , nije uvijek u pravu onaj "koji je najvise podnio" , jer je svaki rat sam po sebi - zlocin ! Slavko GOLDSTEIN , velikan hrvatske kulture - napiso je knjigu po naslovom..."1941. GODINA KOJA SE VRACA ! "...Dakle , opet sa sada vraca ! Sada ! To da li je bio , ili nije bio zlocinacki pothvat rukovodstva u proslom ratu - konacnu ce odluku donijeti sud , i to - evropski sud ! Pa Vi sada - hercegbosancite koliko god hocete ! A narod ce se snaci , i snalazi se , kao sto je to radio stoljecima !...Vase suze su samo - krokodilske suze ! Velikohrvat nema vise sta da krade , pa - kao besposlen pop...jarice krsti !

Moj krešiću,na laži ništa ne opstane pa ni hercegbosna,nije dovoljno kao kod gebelsa ponavljati laži dok ne postane istina. Osim toga ima previše živih svjedoka.

Sto goldstain nije scjedocio kako su komunisti njegovi miljenici sa srbima i ostalim pravili zgrade po beogradu i sarajevu na mrtvim kostima zidova i roma i ostalih..varalice od komunista muslimana i srba..pogledajte te zgrade po sarajevu i beogradu pa ce vam biti jasno..
okanite se hrvata hercegovine jer ste 6 miliona Hrvata istjerali u tudji svijet i milion najmanje poubijali.Vrshite otimacinu Hrvatskog povjesnohg tla sve do rijeke Drine.
gENOCIDE NAD hRVATIMA ZABORAVLJATE.
sABIRNI CENTAR NIJE LOGOR..NE.
zATO SU hRVATI MILIJARDE DALI DA SE BRANI MUSLIMANSKO STANOVNISHTVO DOK SU MUSLIMANI PROGONILI HRVATE KAO I SRBI POSAVINOM I SREDNJOM BOSNOM PA DOSHLI STE DO POSLJEDNJE TOCKE GDJE ZIVE KATOLICKI HRVATI.

Milijarde ste vi muslimani unishtili hotele luksuzne i apartmane sirom Hrvatske jer su vas hrvati spasavali..hoceteli vi to isplatiti Hrvatima.

Nitko nije proizvodio oruzje od hrvata za unishtenje izraela ne nikako to nisu cinili Hercegovci negi vi komunisti srbi i muslimani..

Nemoj slucajno da opet navalite eto nas 6 milliona nazad Hrvata.

Don't translate with deference meaning as you always do.

Hrvati imaju pravo da se brane i braniti ce se ako ih budete napadali opet.
Povjesno tlo Hrvata za 1000 godina.
Molim lijepo gdje su milijarde od Hrvata iseljenih i sto su ih davali vama srbima i muslimanima pogledaj Sarejevo i Beograd u te zgrade pa vidi.
Sta ste vi to dali Hrvatima Herceg bosne..pa to je zemlja Hrvata po kojoj vi harate rastacete i svojinom zovote.

Sta ce Goldstain sad kazati.

Neka trazi mrtve kosti zidova i roma u beogradu ispod zgrada i bolnica i tvornica gdje su im komunisti i srbi dali puno pravo da izgradjuju a ne Hrvati iz Bosne i Hercegovine.

Srami se sram te bilo sramni sude u ime 6 milliona istjeranih Hrvata sirom svijeta.
Cija je to zemlja molim lijepo nego zemlja Hrvata ima 1000 godina.

Baba tvoja su 2 kvadrata ili vazna,sta odabereš

Obrana Hrvata kroz Herceg Bosnu ne može biti zločinački pothvat
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari