Dan je Zapadnohercegovačke županije i Herceg-Bosne

ljubuski.info

U subotu 18. studenoga 2017. godine obilježava se Dan Županije Zapadnohercegovačke, Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Budući da je ova obljetnica ove godine "pala" na subotu, Dan Županije Zapadnohercegovačke svečano je obilježen u srijedu 15. studenoga. Tada su predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić i predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić položili vijence i zapalili svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava u središtu Širokoga Brijega.

Također, ove godine iz Županije Zapadnohercegovačke zbog istoga razloga nije proglašen neradni dan.

Županija Zapadnohercegovačka je osma od ukupno deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Županija je utemeljena 1996. godine. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, duž granice s Republikom Hrvatskom, a županijsko središte je Grad Široki Brijeg.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenoga 1991. godine u Grudama. Osnovana je od strane političkoga vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina ukinuta je potpisivanjem Washingtonskoga sporazuma, 18. ožujka 1994. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg-Bosna, nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH.

Dana 9. ožujka 1996. Zastupnički dom Hrvatske Republike Herceg-Bosne donio je odluku o postupnom prijenosu funkcije civilne vlasti Hrvatske Republike Herceg-Bosne na tijela vlasti Federacije BiH. Održavaju se utemeljiteljske skupštine županija u Federaciji BiH. U svibnju na sjednici Predsjedničkoga vijeća HR Herceg-Bosne reorganizirana je Vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosne u prijelaznom razdoblju te je činila šest ministarstva.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna formalno je ukinuta 14. kolovoza 1996. godine.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao udruga koja nema državotvorne ingerencije, utemeljena je 24. svibnja 1997. u Neumu od strane društvenih, političkih, gospodarskih i kulturnih organizacija Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Istoga dana obilježava se i tužna obljetnica pada hrvatskoga grada heroja. Nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunoga uništenja, grad Vukovar na današnji je dan pao, a njegova žrtva postala je simbol hrvatske slobode oko kojega se okuplja cijela nacija.

Glas naroda

Kako je pocelo slavit ce dan Jugoslavije

dan za ratne peofitere
koji su na tuđoj krvi obezbjedili i svoje unuke
jel tak il ne tak tik tak tik tik tak

centralno slavlje je u stuttgartu

eeee vala nije centralno je kod nas u minhenu.

dan žalosti

momak bravo kratko jasno
jel tak il ne tak

Dan je Zapadnohercegovačke županije i Herceg-Bosne
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari