Obilježavanje 26. obljetnice utemeljenja HZHB

ljubuski.info

U povodu Dana županije Zapadnohercegovačke koji se obilježava 18. studenog u središtu Širokog Brijega bit će upriličeno polaganje vijenaca kod Križa za sve poginule i umrle hrvatske domoljube s početkom u 13 sati.

Podsjetimo, sukladno Zakonu o blagdanima i neradnim danima u Županiji Zapadnohercegovačkoj 18. studeni je proglašen Danom utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Danom Županije Zapadnohercegovačke.

Na ovaj dan Općina Grude obilježava Dan općine. Središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne pak, održat će se u Mostaru u subotu 18. studenoga u organizaciji Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Mostar u suradnji s Hvidrom Mostar i Glavnim vijećem Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Program obilježavanja 26. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne započet će polaganjem vijenaca na spomen-obilježju svim poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, nakon čega slijedi sveta misa u 18 sati za sve poginule hrvatske branitelje u Katedrali Marije Majke Crkve. Nakon svete mise bit će upriličena kolona sjećanja do Vukovarske ulice i paljenje svijeća za sve poginule hrvatske branitelje i ratne civile. Središnja svečanost obilježavanja Dana općine Grude održat će se u petak 17. studenoga s početkom u 11 sati kada će biti održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Grude.

Na dan 18. studenoga 1991. godine političko vodstvo Hrvata u BiH predvođeno mr. Matom Bobanom i Darijom Kordićem proglasili su Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu kao posebnu političku, ekonomsku i kulturne cjeline na teritoriju Bosne i Hercegovine. Hrvatska zajednica Herceg Bosna 28. kolovoza 1993. prelazi u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine. Prvi predsjednik Herceg-Bosne je bio mr. Mate Boban.

Nakon sporazuma u Washingtonu, teritorijalne cjeline pod kontrolom HVO-a i Armije RBiH organizirane su u Federaciju Bosne i Hercegovine. Nakon sporazuma u Daytonu u studenome 1995. godine, Federacija Bosne i Hercegovine je zaokružena cjelina koja čini 51% površine Bosne i Hercegovine, dok HR Herceg Bosna službeno više ne postoji.

Glas naroda

Mene ovo podsjeća na Srbe kad slave Kosovsku bitku a poraženi

HERCEG BOSNA MOJA DRZAVA

Bolje bi bilo da slavimo uskoro 29 Dan Republike sad bi nas iz ovog kantona bilo 20000 bilo na Državnim Jaslama imali bi Industriju i sve ostalo a ne ovako smo izgubili izranjavani razoreno prolupali za koga za šaku Imperijalista njima je dobro u ovakvom Sistemu a onima koji se sjećaju prijašnjih vremena reče da su ludi ili Jugonostalgicari

To tito a one koji su protiv sve u pilitičku emigraciju pa likvidirat ako nešto pokušaju ovi ne znaju vladati kod nas nije bilo trta mrta il slušaj il te noć proguta naštampamo para i isplatimo plaće a imali se što kupit tko te pita a ako imaju auta da nam ne smetaju uvedemo par nepar pa ko ih šljivi i nema goriva pa guraju auta po putu zabavimo ih o sebi da im ne padne na pamet budalaština a neposlušni po veebalnom u zatvor nema dokaznog postupka a naši članovi ko im išta smije reći ili ne daj bože poprijeko pogledati

Dovoljno je vidit sponen plocu kraj grudskog hotela gdje je proglasena herceg bosna , kako se brinu o njoj tako isto i o narodu,sve sto ste pokrali na dici ce vam se vratit.

dan žalosti

Ove godine praznik sunota i državni sektor nema slobodan dan znači li to da privatnici ne rade.
Ajde neka jednom i to bude.

Obilježavanje 26. obljetnice utemeljenja HZHB
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari