Vukovarska bolnica - svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka

ljubuski.info

Pred nama je tjedan u kojem se prisjećamo žrtava u Vukovaru i Škabrnji. U knjizi 'Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka' autor Ivo Lučić skupio je svjedočanstva vukovarskih liječnika i pacijenata koji su 86 dana opsade grada živjeli u nezamislivim uvjetima. Liječnici vukovarske bolnice postali su simbol humanosti, a vukovarska ratna bolnica simbol stradanja grada.

Hrvatska liječnička komora i Hrvatski institut za povijest pozivaju na promociju knjige "Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka".

Knjiga prikazuje povijesni kontekst i neposredne okolnosti nastanka agresije na Vukovar i Hrvatsku, a utemeljena je na osnovu 280 literaturna izvora. Urednik knjige je prim. dr. Ante-Zvonimir Golem, a izdavanje knjige inicirao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

Htio sam to barem djelomično ispraviti i ispričati priču o bolnici, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, vozačima hitne pomoći, logističarima i svima onima koji su u najtežim uvjetima spašavali ljudske živote. Zašto svjetionik? Bolnica je nudila spas i utočište, prema njoj se orijentiralo i u nju se s nadom gledalo, posebno na kraju, kada je pao grad. Tada je doista sličila na svjetionik; osamljena, štitila je sve one koji su se u njoj zatekli, poručuje autor Ivo Lučić.

Uz autora dr.sc. Ive Lučića knjigu će predstaviti prof.dr.sc. Andrija Hebrang mr.sc. Vesna Bosanac, prof.dr.sc. Darko Vitek, doc.dr.sc. Nino Raspudić.

Promocija će se održati u Kristalnoj dvorani hotela Westin u utorak 14. studenoga s početkom u 18:00 sati.

O tome zašto je Vukovarska bolnica bila svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorili su autor knjige dr. sc. Ivo Lučić i dr. Trpimir Goluža predsjednik Hrvatske liječničke komore i inicijator izdavanja knjige.

HRT

Komentari

Mislim da dr ivo u vrijeme pada Vukovara nije ga znao pronaći ni na karti pa je zato sada najpozvaniji da o njemu piše. Veliko je srce u Hrvata kada sve ovo. Moraju trpiti!

Pametan se javio.Napisi ti knjigu pa se javi.Ivo svaka cast

Zbog nashih komshija nismo iznenadjeni svak grabi koliko zeli sud srama im to dopushta i to za njih nije nishta grijeshno.Tako da se i oni osjecaju neugodno gdje bi to oni danas pozelili zivjeti jer uce svoju povjest ili historiju kako se sve treba ponoviti.

Za nas Hrvate obicno postave batinashe od agenture i ti vode poliiku koga treba obrukati i podcjeniti ako neshto vrijedi ili takove onemoguciti po svim pravnopolitickim smicalicma.

Vukovarska bolnica - svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari