Još jedan HDZ-ov kapitalac ima djecu socijalne slučajeve

ljubuski.info

Kada je HDZ-ov ministar Darinko Mihaljević školske 2016/2017 djecu prijavio za državnu stipendiju u Hrvatskoj pod E kategorijom studenata sa slabim socijalnim statusom, imao se na koga ugledati. Godinama ranije na istoj listi i pod istom kategorijom našli su se Filip i Matea Omazić, djeca bivšeg premijera Hercegbosanske žipanije (HBŽ) i sadašnjeg direktora Zavoda za zapošljavanje HBŽ Ante Omazića.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH akademske 2014/2015.godine Matea Omazić dobila je stipendiju u Hrvatskoj kao student slabijeg socijalnog statusa. Sljedeće godine pridružuje joj se i brat Filip.

Filip i Matea ispunjavali su uvjete za stipendiju za studente slabijeg socijalnog statusa iz razloga jer sve do 2016. godine nije bilo obavezno prijavljivanje prihoda članova obitelji već samo kućanstva. U to vrijeme samo njih dvoje prijavili su prebivalište u Hrvatskoj. Nisu bili obavezni navesti primanja roditelja u BiH, pa su na taj način postali socijalno ugroženi studenti iako su im roditelji zarađivali iznadprosječna primanja u BiH.

U školskoj godini 2016/2017. uvodi se stavka da se moraju prijaviti primanja svih članova obitelji ma gdje se nalazili. Sin Filip je diskvalificiran jer nije prijavio primanja roditelja. Kako saznajemo, natječaj za ovu godinu je u tijeku a Filipova prijava je u obradi.

Inače, Ante Omazić bivši je premijer HBŽ-a koji je obavljao i dužnost predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH. Jedno vrijeme bio je član HDZ-a 1990, pa se onda ponovo vratio u redove HDZ-a.

Omazića su novinari izravno upitali jesu li njegova djeca dobila stipendiju u Hrvatskoj 2014/2015. godine, na što je Omazić odgovorio potvrdno, navodeći kako ne zna jesu li djeca dobila stupendiju pod kategorijom studenata slabijeg socijalnog statusa.

Omazić je naveo kako ne prelazi imovinski cenzusa.

Podsjetimo, u natječaju za stipendije za studente slabijeg socijalnog statusa navedeni su ovi uvjeti:
Prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji ne prelaze 65% proračunske osnovice (2.161,90 kuna) koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom (podatke o prihodima Ministarstvo preuzima iz službene evidencije porezne uprave za prvih 6 mjeseci 2016. godine)

Ante Omazić: Moja plaća 2014. godine bila je 1950 maraka. To je nekih 7.400 kuna, a cenzus pet članova obitelji puta 2.160 kuna ispadne nekih 11.000 kuna, jel tako?

A supruga?

Ante Omazić: Supruga nešto privatno vrti.

Kako se doznaje, privatni posao supruge Ružice Omazić počeo je 2010. godine kada je osnovala firmu FINACO – BC. Firma je dobijala poslove od Vlade HBŽ, a prema dostupnim podacima do te 2014. godine ostvarila dobit blizu 70.000 maraka.

Osim toga, Ružica Omazić nalazi se i na listi sudskih vještaka ekonomske struke federalnog ministarstva pravde.

Dakle, dovoljno je da je supruga Omazić imala mjesečna primanja približno od bar tisuću maraka pa da bude jasno da djeca bivšeg premijera HBŽ i sadašnjeg direktora Zavoda za zapošljavanje u Livnu nisu zaslužila socijalni status koji su naveli.

zurnal.info

Komentari

To je Omastić. Ljudi iseljavaju a oni kradu gdje stignu.

Marušiću javi se,je li ovo djelo “branitelja”.Sramota.Pokoj duši poginulima.

Ne bježi pčela od meda već od jada a vi gospodo na vlasti ne vidite dalje od nosa može biti svašta

Draga moja generacijo i ja imam troje djece svi rođeni devedesetih u Hrvatskoj nikad nisam ništa tražio od lijepe naše jer je volim a nisam ni od BiH iako sam bio od prvog dana do Kupresa u HVO-u neki kažu da sam panglu a ja ponosan

Hdz ovski lesinari sramota sta drugo neg sramota dno dna omazici

Kako još nema Barbe na ovom spisku,

riješiti će se i to pokreće se akcija u hrvatskom saboru o korištenju duplih prava osoba koje obnašaju javne funkcije u drugim državama a koriste razne povlastice u republici hrvatskoj, osnovat će se odbor u saboru kao i za agrokor, brzo to ide na dnevni red

Još jedan HDZ-ov kapitalac ima djecu socijalne slučajeve

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto