Desetine tisuća klupa ostalo prazno

ljubuski.info

Bosanskohercegovačke škole ostaju bez učenika i više se ne radi o desetinama ili stotinama učenika manje koji se upisuju u škole, već o tisućama osnovaca i srednjoškolaca koji odlaze iz BiH, ne svojom voljom, već uglavnom voljom njihovih roditelja koji trbuhom za kruhom bježe iz ove zemlje.

Statistike se često fingiraju, no na terenu je situacija jasna i skoro svaki grad ima svoju priču o tome kako je broj prvašića u školama sveden na jedno ili dva odjeljenja ili kako u školi ima više profesora i osoblja nego đaka. Ova tema bit će predmet rasprave i na narednoj sjednici Zastupničkog doma, no ne u smislu rasprave koju su pokrenule institucije već samo u sklopu odgovora na pitanje jednog zastupnika. Već godinama zastupnici pokušavaju ovo pitanje progurati u ozbiljniju raspravu, no to nikome ne uspijeva.

Statistike loše

U informaciji koje su institucije poslale zastupniku Senadu Šepiću navode se različiti podaci, no iz svih njih se iščitava kako je školsku godinu koja je iza nas pohađalo nekoliko tisuća učenika manje nego godinu ranije. Rijetke županije koje su poslale podatke za ovu školsku godinu pokazuju još teže stanje u školama.

Tako se iz skupnih podataka za Federaciju vidi kako je u prošlu školsku godinu upisano čak pet tisuća manje osnovaca nego u školsku 2014./2015.godinu. Također se iščitava kako je u ovu školsku godinu, odnosno 2017./2018. samo u Zeničko-dobojskoj županiji upisano tri i pol tisuće manje učenika u osnovne škole nego u prošlu školsku godinu. Četiri županije uopće nisu dostavile podatke za ovu godinu iako je upis obavljen još prije pola godine.

Kada je u pitanju Republika Srpska u tom entitetu je u 2016./2017. godini upisano tri tisuće učenika manje u osnovne škole nego u 2014./2015. godini.

Kada su u pitanju podaci Agencije za statistike BiH navodi se kako je u osnovnim školama u 2016./2017. godini bilo devet tisuća učenika manje nego u 2014./2015. godini. Iz Agencije za statistiku su naveli kako je u 2014./2015. osnovne škole u BiH pohađalo 296.891 učenika, a 2016./2017. 287.694 učenika.

U srednjim školama u Federaciji je u prošloj školskoj godini upisano čak pet tisuća učenika manje nego dvije godine ranije. Podaci kažu kako je u 2014./2015. godini u Federaciji upisano 96.331 učenika, a u 2016./2017. godini 82.675 učenika. U Republici Srpskoj u srednje škole je u 2014./2015. godini upisano dvije i pol tisuće učenika više nego u prošloj godini.

Šokantan je podatak da je u Bosni i Hercegovini u prošloj godini u srednjim školama bilo 17 tisuća učenika manje nego dvije godine ranije. Naime iz Agencije za statistiku BiH su naveli kako je srednje škole u školskoj 2014./2015. godini pohađalo 143.881 učenika, a školsku 2016./2017. godinu 126.695 učenika. Ove službene brojke jasno kažu kako je u osnovnim i srednjim školama 26 tisuća učenika manje bilo u prošloj godini u odnosu na dvije godine ranije, a ovaj broj za nekoliko tisuća se povećao i u školskoj godini koja je počela prije dva mjeseca.

Zanimljivo je i da je u prošloj akademskoj godini na bh. fakultete upisao više od pet tisuća manje studenata nego godinu ranije.

Situacija alarmantna

Ono na što je većina stanovnika, medija, ali i političara zaboravila spomenuti prilikom sabiranja brojki jeste situacija od prije sedam godina, odnosno statistike starije od tri godine sa kojima trenutno uspoređujemo stanje. Poznat je podatak da je još prije tri godine federalna Vlada usvojila informaciju u kojoj su izrazili zabrinutost zbog velikog pada broja učenika u školama. Tada je navedeno kako je u školama u 2014. godini, koja sada predstavlja usporedbu sa trenutno lošim stanjem, u osnovnim školama manje za oko 30 tisuća učenika, a u srednjim školama skoro devet tisuća učenika.

Stručnjaci smatraju da je sve manje đaka u školama zbog pada nataliteta, ali i zbog toga što obitelji s djecom odlaze van BiH, pa u inozemstvu nastavljaju školovanje.

Prije nekoliko dana je i Unija za održivi povratak iznijela šokantne podatke koji kažu kako je najmanje 150 tisuća stanovnika Bosne i Hercegovine napustilo zemlju samo u razdoblju od 2013. do danas. Navode i kako je samo za deset mjeseci ove godine iz BiH otišlo više od 35 tisuća stanovnika. Iz ove organizacije naveli su i kako se situacija razlikuje od područja do područja, te kako je primjerice u Posavini stanovništvo prepolovljeno u odnosu na prijeratnu 1991. godinu.

Svi ovi podaci ni ovoga puta, kao ni bezbroj puta ranije, vlastima nisu dovoljni kako bi se barem raspravljalo o ovom problemu. Na narednoj sjednici Zastupničkog doma, već sada je jasno po dnevnom redu, prevladavat će nacionalne teme, izborni zakon i mnoge druge dnevno političke situacije koje će političarima pomoći da dobiju glasove na narednim izborima. Problem je jedino hoće li, ako se ovaj problem nastavi gurati pod tepih, imati ko glasati za te iste političare već naredne godine.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list

Glas naroda

Štoste tražili to i dobili,pa opet H.D.Z.-S.D.A.-i Dodig,otvarajte kina .crkve.džamije,a tko ćevam ih posjećivati.Vjetovatno dijaspora ljeti.

Neka ih gore samo da ne dolaze kukati kako je teško zaraditi mi ćemo nekako preživjeti bez njih

kakvo je sada stanje vi dogodine
nećete brojati prazne klupe
nego prazne škole
ali izgleda to političate i fratrine nebrine
jel tak il ne tak

Demografija je kao i rat. Prave i poražavajuće brojke se nikad u cijelosti ne objavljuju.
Dakle da rezimiramo. Stanje je gore nego sto brojke govore.
Evo IZBJEGLICE.. Mogu političari , hodze, fratri, popovi napraviti presjek stanja u državi nakon 20-30 godina mira od Daytona na ovamo.
Svaka čast nacionalnim strankama na vlasti i njihovim glasnogovornicima vjerskim dušebrižnicima.
A neka me Čović, Izetbegović, Dodik, Kavazovic, Perić, ili ti Gligorije uvjete u suprotno.
Sve rade naopako i za Nazadak naroda i države u cijelini. A za svoju osobnu korist.
Da li mi se IZBBJEGLICE čini da ovo oni rade smišljeno i namjerno.
A ako je tako onda je sve ovo skupa jedan moderni horor film u koji će se izgleda završiti vrlo tragično.

ja nebi ovo nazva horor filmovima
nego kriminalističkodokumentarnima
uživo filmovi glavne uloge igraju pravi gangsteri
a ne glumci a sporedne uloge ulizice
fratrine ođže popadija i raja koja je dušu prodala
pa svoje glasove daje lopinama jel tak il ne tak

E IZBJGLICE nisam se dugo javljo pa sam eto zatražio tvoje mišljenje i vidjenje stvari. Obično tebe i kontaktiran jer te smatram kompetentnim mada brutalno realnim i bez dlake si na jeziku.
Dakle nije horor već gangsterski film poput KUM 2.
A sve nešto gledam pojedine političare i vjerske dužnosnice pa mi se moj IZBJEGLICE čini da u ovom filmu ima dosta i elemenata komedije obzirom koliko su pojedine ulizice providni .
Samo im noge vire iz šefovskim mafijaško-politicko-vjerskih persona i tako od Daytona na ovamo.
Bojim se da ćemo se uskoro IZBJEGLICE vidit vani i osobno upoznati jer pakujem se polako ija.
Dodijalo mi ovo vise gledati mada sam solidno situiran i imam "koji dinar" .
Uglavnom ovdje "Show must go one"
Ili ti "Šou se nastavlja", a u čijoj režiji to se ZNA već odavno.
Pozdrav portalu i IZBJEGLICI.

baš tak gospon kako vi zborite
glavne uloge mafijoze a spredne smišne
svaki vaš dan razmišljanja odlaska
samo je jedna više sida
nemoj da budeš kao ja
kada sam posidija otiša
jel tak il ne tak poslušni siromašni i čisti

Ovo je Bleiburg 2
Izrucenje svoga naroda...
Srecom,narod sposoban. Bacili ga na glavu,docekao se na tlo,njemacko i dr.

Desetine tisuća klupa ostalo prazno
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari