Samo u Ljubuškom zasađeno oko 11 milijuna sadnica smilja

ljubuski.info

Općina Ljubuški je izašla sa službenom procjenom, da je u općini Ljubuški zasađeno oko 11 milijuna sadnica smilja.

Kako je u ljubuškoj općini nešto više od 25% svih zasađenih površina u Hercegovini, može se kazati da je na području Hercegovine zasađeno već preko 40 milijuna sadnica smilja.

Ova zasađena količina može dati oko 15.000 tona zelene mase godišnje iz koje se može destilirati oko 30.000 kg eteričnog ulja od smilja u punom urodu.

Potrošnja eteričnog ulja od smilja u svijetu lagano raste, ali ne po tako visokim stopama rasta (ne više od 10% godišnje).

Nema službenih podataka, koliko se godišnje u svijetu potroši eteričnog ulja. Prema zastoju prodaje eteričnog ulja na svjetskom tržištu, te neprodanih količina destiliranih ulja u Hercegovini, može se pretpostaviti da godišnja količina svjetskih potreba za eteričnim uljem od smilja gotovo zasigurno ne prelazi 20.000 kg godišnje u ovom trenutku ili 40 milijuna USD u financijskom smislu.

Vrlo lako moguće, kako je stvarna potrošnja bitno manja od navedene brojke. Naime, najveći svjetski potrošači iz kozmetičke industrije ne pokazuju trenutno interes za kupovinu većih količina eteričnog ulja od smilja.

Jedini optimizam daje činjenica, da je eterično ulje od smilja prepoznato od kozmetičke industrije, te da potrošnja lagano raste u svjetskim razmjerima.

Negativna stvar je da Hecegovina već ima kapacitete preko pretpostavljene trenutne svjetske potrošnje, kada sve posađeno smilje dođe na puni urod tijekom 2018. i 2019. godine.

Sukladno publikaciji Grand View Research cijelo tržište eteričnih ulja u 2017. godini je vrijedilo oko 7,5 milijardi USD, a eterično ulje od smilja zauzima tek manji dio cijelog tržišta.

U istoj publikaciji eterično ulje od smilja nije uopće navedeno među 10 najprodavanijih eteričnih ulja u svijetu.

Sukladno trenutnim predviđanjima, ukupno tržište eteričnih ulja će do 2024. godine rasti po stopi od 8% do 10% godišnje.

dnevnik.ba

Komentari

čupajcmilje sadi lozu

Još sadite dobročinitelj otkupljuje

Znali iko valjali smilje pusit jeli iko proba nemoramo duvan kupovat

To moraš pitat sovu i kviska oni imaju iskustva

Sve su to lijepe investicije!

Problem je što je stao rat u Siriji i već su počeli okopavat.

Samo u Ljubuškom zasađeno oko 11 milijuna sadnica smilja

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari