Što ako ICTY presudi Herceg-Bosni?

ljubuski.info

Izricanje pravomoćne presude hrvatskoj šestorci jedan je od najvažnijih događaja za Hrvate u BiH i već sada se uvelike nagađa da bi moglo doći do obaranja nepravomoćno presuđene teze o 'širokom udruženom zločinačkom pothvatu', što bi oborilo odgovornost susjedne Hrvatske. Čak i potvrđivanjem prvostupanjske kazne, svi osim prvooptuženog Prlića, uskoro bi se mogli naći na slobodi. Taj period vrlo lako bi mogao biti jedan od najzanimljivijih kada se govori o hrvatskom političkom korpusu kojeg više od 14 godina nije previše zanimalo što se događa u sudnici haškog tribunala.

U sudnici broj 1, u 10 sati na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu, 29. studenog izricanje je pravomoćne presude u predmetu 'Prlić i ostali' protiv nekadašnjeg političkog i vojnog vodstva Herce-Bosne i HVO-a - prvooptuženog Jadranka Prlića, potom Milivoja Petkovića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Nepravomoćna presuda glasi na ukupno 111 godina i nosi kvalifikaciju 'udruženog zločinačkog pothvata', između ostalog, i pod vodstvom hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ministra Gojka Šuška, a čiji je cilj navodno bio osnivanje hrvatskog entiteta za pripajanje Republici Hrvatskoj.

U najdužem procesu ikada vođenim pred haškim tribunalom i najduže pritvorenim optuženicima (skoro 15 godina), presuđen je međunarodni sukob, a Hrvatska izjednačena s agresorom. Izricanje pravomoćne presude hrvatskoj šestorci jedan je od najvažnijih događaja za Hrvate u BiH i već sada se uvelike nagađa da bi moglo doći do obaranja nepravomoćno presuđene teze o 'širokom udruženom zločinačkom pothvatu', što bi oborilo odgovornost susjedne Hrvatske. Nema dvojbe da 29. studenog s velikom pozornošću i zebnjom očekuju i u Hrvatskoj i u BiH.

Argumente i protuargumente obrane i optužnice iznesene su u žalbenom postupku i sada ostaje za vidjeti hoće li biti uvaženi od strane sudskog vijeća. No, što ako 'udruženi zločinački pothvat' bude presuđen Herceg-Bosni i ista pravomoćno bude proglašena odgovornom? Što ako tadašnja hrvatska politika u BiH bude ocjenjena kao agresorska, kao i samo Hrvatsko vijeće obrane (HVO)?

Pitanja i povijesna stigma nad Hrvatima u BiH

Pragmatičari bi kazali da se ništa posebnoga neće dogoditi i ako presuda ostane kao u svom prvobitnom obliku ili bude blaža, barem što se tiče odgovornosti susjedne države Hrvatske. Osim što će, ma kakva bude, izazvati oštre reakcije hrvatske i bošnjačke strane u BiH kada će obje istu pokušati iskoristiti za ubiranje političkih poena kao i raspirivanje starih duhova za nove međunacionalne tenzije, posebno poželjne i prihvatljive zbog izborne godine koja slijedi.

Međutim, u slučaju da Republika Hrvatska bude oslobođena svake odgovornosti u ratu u BiH, a HR HB bude opterećena 'udruženim zločinačkim pothvatom', nedvojbeno se nameće nekoliko pitanja.

Zašto je međunarodna zajednica uopće i pregovarala s HR HB kao ravnopravnim sugovornikom u svim pregovorima prije i poslije Daytona? Ukoliko HVO presudom bude osuđen kao vojska koja je provodila zločinačku politiku kako to da je njena komponenta i danas sastavni dio oružanih snaga u BiH, a nekadašnja Herceg-Bosna postala jedinstvenim dijelom Federacije BiH?

Također, jedno od pitanja bit će i nastavak financiranja braniteljskih mirovina - ukoliko HVO bude osuđen kao zločinačka vojska hoće li to značiti i davanje potpore zločinačkoj organizaciji? Hoće li time postati upitne mirovine iz RH i uopće braniteljske mirovine jer presuđeni ratni zločinci nemaju zakonsko pravo na vojne mirovine?

Posebno pitanje su procesi koje se vode protiv optuženih nekadašnjih pripadnika HVO-a u kojima se navodi i teza 'udruženog i sustavnog djelovanja HV-a i HVO-a' - hoće li se ova kvalifikacija izuzeti ukoliko Haag ne potvrdi pravomoćno tezu o udruženom zločinačkom pothvatu?

Kako će se hrvatska politika suočiti s haškom presudom?

No, najvažnije pitanje je povijesno stigmatiziranje koje će Hrvate u BiH proglasiti zločinačkim narodom, presudom koju će morati prihvatiti, ali i zaboraviti na "uskrsnuće" Herceg-Bosne. Teško je i očekivati bilo kakvu mudrost kod hrvatskog političkog tijela da se, ukoliko se potvrdi ovakav ishod, brzo i sa što manje posljedica, suočiti i prebroditi ovakav razvoj događaja.

Opet, pragmatičari bi i na ovo kazali: Republika Srpska, vojska RS i tzv. JNA izravno su odgovorni za genocid pa ipak postoji kao entitet, a Srbi su konstitutivan i suveren politički element u BiH. S druge strane, optimisti kojih je jako malo, smatraju da neće biti potvrđena niti teza o udruženom zločinačkom pothvatu kao i da neće biti opterećena ni Herceg-Bosna.

No, osuđena šestorka, kao pojedinačne osobe, jedinke ili svi zajedno, nakon izrečene presude malo kome će biti zanimljivi, kao i njihova pojedinačna, osobna i obiteljska životna tragedija, a ponajviše stigma ratnih zločinaca s kojom će morati nastaviti živjeti. Iz haškog slučaja nastojati će se izvući politička korist, posebno u cilju animiranja hrvatskog biračkog tijela za osvajanje neke nove vlasti.

Šestorka se nije složila s prvostupanjskom presudom iako su mogli biti na slobodi

Za podsjetiti je da je presudom Pretresnog vijeća izrečenom 29. svibnja 2013. godine hrvatskoj šestorci presuđeno za zločine nad Bošnjacima u BiH, osuđena je tadašnja vodeća hrvatska politika i Domovinski rat u BiH. Izdvojeno, suprotstavljeno mišljenje od svoje dvojice kolega imao je predsjedavajući sudac raspravnog vijeća haškog tribunala Jean-Claude Antonetti, koji je rekao da Herceg-Bosna nije bila udruženi zločinački pothvat.

Nepravomoćna presuda nosi i kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata pod vodstvom Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude Haškog suda, bio je osnivanje hrvatskog entiteta u BiH koji bi se naknadno pripojio Hrvatskoj ili postao samostalna država najtješnje vezana uz Hrvatsku. U presudi je sukob okarakteriziran kao međunarodni - drugim riječima, da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH.

Prvi i posljednji predsjednik Vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Niti jedan od osuđenih nije se složio s presudom. Uložili su žalbe, pa čak i po cijenu realnog očekivanja da bi, primjerice, Pušić već mogao biti na slobodi jer mu vrijeme provedeno u pritvoru premašuje dosuđenu kaznu. Također i Valentin Ćorić zbog provedenih više od dvije trećine dosuđene kazne u pritvoru nakon čega ima mogućnost na prijevremeno puštanje na slobodu, kao i Praljak i Petković, dok bi Prliću u zatvoru preostalo još nešto više od tri godine.

Tako, čak i potvrđivanjem prvostupanjske kazne, svi osim prvooptuženog Prlića, uskoro bi se mogli naći na slobodi. Taj period vrlo lako bi mogao biti jedan od najzanimljivijih kada se govori o hrvatskom političkom korpusu kojeg više od 14 godina nije previše zanimalo što se događa u sudnici haškog tribunala.

Hrvatska zakasnila - tek nakon spominjanja Tuđmana, Šuška i Bobetka željela biti 'prijatelj suda'

U postupak, i to u ulozi 'prijatelja suda', nakon niza godina od suđenja, željela se uključiti i Republika Hrvatska i to nakon što je prvostupanjskom presudom, nepravomoćno utvrđeno da je šestorka "bila dijelom udruženog zločinačkog pothvata", a čime se obuhvaća i susjedna država - Hrvatska, spominje se uloga predsjednika Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i hrvatskog generala Janka Bobetka.

No, ovaj zahtjev Hrvatske je odbijen, a predsjednik Haaškog suda Carmel Agius je u odluci naveo da uključenost Hrvatske u žalbeni predmet "ne bi bila od koristi Vijeću". Sudac Agius je u odluci naveo da spominjanje imena Tuđmana, Šuška i Bobetka u presudi "ni na koji način ne predstavlja zaključke o odgovornosti Hrvatske kao zemlje".

Žalbeno vijeće podsjeća da Tribunal ima nadležnost samo nad osobama, te nema nadležnosti da donosi zaključke o državnoj odgovornosti, odlučilo je haško vijeće.

V. Herceg | Dnevni list

Komentari

Možda bude i dobro.
Taman će vas sve ušutiti, ali sve vas iz tih vremena, a nije vas malo u ovim komentarima.
Ako osude njih, svi ste krivi, vidite kako je danas ustašama i domobranima, tako će isto biti i vama.
Al nije to toliko ni loše

Velikosrpska agresija na BiH da se ovako odrazi na Hrvate to su mogli uraditi samo loši političari da ne kažem udbaši

ako ih i osude neće ih osudit za najveće zločine i štetu koju su učinili i to upravo Hrvatima

Onda Hrvati koji su mobilizirani u HVO a nisu nista dobili mogu tuziti Hrvatsku

Lijepo je govorio Josip Broz čuvajte bratstvo i jedinstvo ko zjenicu Oka svog ali neće niko da slusa

Nažalost, uzimajući u obzir da su masoni i udbaši ovo sve zakuhali od 1990 pa do danas, onda ne bi trebalo čuditi da slijedi inscenirana osuđujuća presuda....

Nisu to samo masoni i udbaši zakuhali od 1990 već velikosrbi čim je tito umro 1980 pa onda ide 1986 memorandum sanu 1989 gazi-mestan i nošenje moštiju po hr bih nebranim zločinca tita al da je umjesto njega došao ranković i unitarna jugoslavija bez ustava iz 1974 još gora situacija bi bila za hrvate

BiH je država Hrvata Srba i Bošnjaka ali tajming i projekat Herceg Bosne je bio loš ko da su ga velikosrbi pisali

Bosna i Hercegovina nije drzava Hrvata , Srba i Bosnjaka , nego drzava - gradjana BOSNE NAM i HERCEGOVINE ! Dok god se to ne shvati i takva drzava ustroji - siromasnih ce biti sve vise i, a iseljavanja sve brojnija !... Uvijek ce biti onih koji metanisu "sta bi bilo da je bilo "!...

Davno je nama presuđeno s Federacijom i RS

da mi je selo blizu hrvatsle granice
ja bi selo odvojija od bosne i hercegovine
pa iste su mogućnosti herceg bosnu napraviti
ili moje selo hrvatskoj pripojiti
stvarnost je stvarnost mašta je mašta
jel tak il ne tak moji maštoviti vizionari

Ti izbjeglice , bjezeci negdje dolutao si do nas . Izgleda da od lutanja nista nisi naucio . To bi svoje selo pripojio Rvackoj da je blizu...a jesi li pitao Hoce li Hrvatska tebe , ili Hrvatska jedva ceka da ti dodjes sa svojim selom ! Eto , Orahovlje je blicu - pa , pripoji ga ! Jamis ga i... samo malo gurnes - prema Metokitu !...E , moj brate ! Vas moze da opameti samo neki stravicni izbjeglicki val sa istoka - od pola miliona nesretnika...

Ante vrati se doma...

Ja sam doma ! Valjda toliko znate rvacki da je Domovina tamo gdje ti je dom , a otadzbina tamo odakle ti je otac ! Domovina ocu , ne mora biti i sinu !... Paraga vas ucio i politici i jeziku ! A niti je Paraga iz BH , niti je Ljubuski u Rvackjoj !...Vi i dalje mlatite praznu slamu ! Caca kupija racunalo - pa udri !

O Graniću, živ si.
Već sam mislio izmoliti jedan očenaš za spas tvoje građanske duše.
Nego bolan, de ti nama reci šta su ti francuzi i parižani, građani ili francuzi?
E moj Ante, komunistički srpski idolpokloniče, bilo je komunista svjesnih svoje nacionalnosti, ali je bilo i vas željnih dokazivanja svoje podanosti toliko da ni u kasnim godinama svog života ne vidite da je ta ideja umrla još 1980. vi se i dalje želite dokazati svojim sponzorima iz beograda.
A preko vas takvih, srbi su sve što su planirali i počeli s vama još 1945. uspjeli realizirati 1995. godine.

Francuka je drzava gradjana ! Svi gradjani Republike Francuske su Francuzi po drzavljanstvu , bez
obzira kojeg su porijekla , ili na rvackom - podrijetla !...Kad ste se podili na Rvate , Srbende i Bosnjake - odma ste obrali bostan . Gledate uvik priko Mitokita , kad ce doci oni milioni sto vam iz Rvacke isporucuju svake godine !... Unda ji - te ( milione ) dile - samo Rvatima ! E...! A vami uvik triba vise !...

Belgija ili Svicarska?

antuka ti si izgleda pravopis naučija
ali antuka neznaš čitati između redova
ne mrzi antuka brata hrvata
ito bez ikakva razloga
di će ti duša moj antuka
jel tak il ne tak

Herceg-bosna je para-država. Živila ideja Ante Pavelića i Blaža Kraljevića

Ma gle LJEPOTANA napravili državu u državi dabi PLAĆKALI svoj Narod,Vinar-udbaš,profesor-udbaš,Praljak-cigarete-tata-general titov,i šta dalje reći zaključite sami.Sjetite se samo 93-ako ne na teren u pritvor a nisu ni slutili daće i oni jednom tako završiti.....

Tako je za H.O.S,para država,ubiše Kraljvića i ostalu sirotinju branitelje i Bog ih kažnjava pogledajte im face ko duhovi.

Što ako ICTY presudi Herceg-Bosni?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari