Siromašno svako šesto domaćinstvo

ljubuski.info

Postojeći sustav socijalne zaštite ne doprinosi smanjenju siromaštva u BiH, pa stoga ne čudi da je proces emigracije postao jedan od najvažnijih društvenoekonomskih izazova s kojima se sučeljava BiH, stoji u Izvješću o razvoju BiH u 2016. godini koji je objavila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP BIH).

Bosna i Hercegovina je u 2016. godini ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda od 3 posto što je nepromjenjena stopa rasta u odnosu na 2015. godinu. Ostvareni ekonomski rast je imao utjecaja na blagi rast zaposlenosti i smanjenje stope nezaposlenosti u BiH koja je i dalje među najvećim u regiji, navode iz DEP-a.

Prema njihovom Izvješću, opća razina cijena u zemlji je ostala stabilna, a vanjskotrgovinska bilanca se poboljšala. Međutim, robni deficit od 7,2 milijarde KM u platnoj bilanci čini oko 24 posto BDP-a i ukazuje na problem konkurentnosti ekonomije BiH. Također, strane izravne investicije u BiH se i dalje smanjuju.
Ukupan javni dug i otplate duga bilježe povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Poslovno okruženje je i dalje opterećeno različitim administrativnim preprekama na različitim razinama vlasti, navode u svojoj analizi iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Nadalje, iz ove direkcije kažu da je tržište BiH fragmentirano s različitim pravilima koja se primjenju u različitim dijelovima zemlje što vodi ka tome da se ne može postići stvarna sloboda kretanja roba i usluga.
Prema Globalnom indeksu konkurentnosti za 2016/2017. godinu BiH, za razliku od prethodnih godina, nije zabilježila znatne promjene u svom rangiranju jer je dospjela na 107. mjesto od 138 zemalja (u 2015. godini je bila na 111. mjestu od 140 zemalja), ističu iz direkcije.

Prema njihovom mišljenju, niska konkurentnost BiH ekonomije ima svoje korijene u niskom obuhvatu obrazovanjem i obrazovnom sustavu koji ne priprema odgovarajuće kadrove za moderno tržište rada.

U 2016. godini svega deset posto radnosposobnog stanovništva ima više ili visoko obrazovanje, dok postotak radnosposobnog stanovništva sa završenom srednjom školom iznosi 52,1 posto. Obrazovni sustav u BiH nije inkluzivnog karaktera i ne pridaje mu se značaj koji mu je odgovarajući, iako predstavlja važan stup u pristupu socijalnoj uključenosti i obrazovanju u EU.
Pristup zdravstvenim uslugama je otežan jer su kapaciteti medicinskog kadra znatno manji od EU prosjeka što onemogućava adekvatan i pravovremen pristup pacijentu. Oko 15 posto stanovništva BiH nema javno zdravstveno osiguranje, stoji u analizi DEP-a.

Da bi Bosna i Hercegovina na odgovarajući način odgovorila na izazove prilagođavanja Europskoj uniji, te osigurala učinkovitije i djelotvornije pružanje usluga građanima, iz DEP BiH ističu kako javna uprava u BiH mora poboljšati suradnju i transparentnost između svih razina vlasti, ujednačiti sustav planiranja i uskladiti ga s financijskim okvirom.

Iz Direkcije ističu da se u što kraćem vremenskom okviru mora počet vršiti bolja suradnja na svim razinama kako bi se izbjeglo donošenje pogrešnih i međusobno kontradiktornih politika i zakona.

Glas naroda

čude se radnici albe šta ovi narod jede
kao da od infuzije žive kante od otpadne hrane
uvik prazne ni mačke se nepenju nanje
lipe slike naše demokracije jel tak il ne tak

Sad ce narodnim masamaj i bit lakše u RH rovinjat po kontejnerima jer gradjani sad moraju razvrstavat otpad naredija vam Brisel ha ha ha

...akoje svaka 6-a,stojimo bolje neg njemacka

kad su djeca ovi ministara i djenerala sto stipendije dobivaju sirotinja...kakav je onda obicni puk

Hvala ti dragane dobročinitelju, hvala na prekrasnom pogledu na tvoje dvore u barama, hvala ševi na velebnim zdanjima i skoki na pučkoj kuhinji. Bog vas poškropija i BDM vickina neka vam se ukaže, što bi siromasi bez vas. Bog i gospa milost svoju, daj paru koju, ubaci u kapu moju. Meni i samo meni, siromasima ne treba jer ne znaju upravljat, el tako. Sad će brzo blagoslov kuća, onom od prošle godine je prošao rok trajanje nešto kao registracija na autu.

To je ta veza kradeze i fratri to je umrežena mafija ratni profiteri i dezerteri i rezultat je što sad vidimo totalno siromaštvo i beznađe...kradezeovci uzimaju iz hrvatske lažne vojne mirovine i stipendije...a fratri ih škrope u prvom redu....podikuju poruku pošalje milionerka vicka iz bijakovića.....imaju ovčijeg sira iz mijeha vina i pršuta......njima dobro i medi im a narod gladuje i iseljava se masovno....

Ovo je dobro dok se more jos nesto nac u kontejneru za koju godinu nacemo onu stvar u kontejneru da izvinete

Siromašno svako šesto domaćinstvo
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari