Dok god političke elite ostaju u prošlosti na ovim područjima nema budućnosti

ljubuski.info

Napredak Bosne i Hercegovine, kao i cijele regije, ka europskim integracijama isključivo ovisi o političkih elita na Balkanu i nitko ne može pomoći ukoliko ne shvate da prošlost treba ostati u prošlosti, a mi se moramo kretati naprijed.

Ovo je jasno poručio premijer Bugarske Boyko Borisov nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem dodavši kako svako kretanje nedaleko od prošlosti uništava sve perspektive.
Kada je u pitanju put ka Europskoj uniji s jedne strane postoji realna šansa, ali s druge strane ne treba biti veliki optimista. Prva šansa jeste naše predsjedavanje EU, druga šansa jeste što slijede predsjedanja Austrije i još jedne balkanske zemlje Rumunjske, a treća šansa jeste to da se sudbina zemalja regije u rukama ovdašnjih političkih elita, kazao je Borisov.

Europske integracije

Isto tako, ističe kako zapadni Balkan ne može uspjeti bez Srbije, Hrvatske, ali ni bez Bosne i Hercegovine i Albanije, ali kako među svim tim državama postoji kamen spoticanja. Naglašava da se za rješavanja tih stvari ne može očekivati pomoć Europe jer ona ima svoje probleme i svoje strahove.
Nužno je da se ovdje uradi "domaća zadaća" te se pred institucije Unije ode s konkretnim pomacima. Europsko vijeće će se 17. svibnja sastati sa svim liderima zemalja zapadnog Balkana što pokazuje kako im je stalo do ovog područja. U EU se mora otići s riješenim problemima, tvrdi Borisov.

I on upozorava kako mladi ljudi napuštaju ova područja, ostaje sve starije stanovništvo i to je problem za sve bivše socijalističke zemlje. Prema tome, koliko god za nekoga bila politička cijena problemi koji opterećuju ovu regiju moraju se rješavati. Osim toga, kazao je kako različite religije predstavljaju bogatstvo, ali nedvosmisleno kazavši kako radikalni islam predstavlja značajan problem. Borisov je u tom kontekstu rekao da je od Zvizdića dobio uvjeravanja kako u BiH takav islam ne postoji.

Putna infrastruktura

Zvizdić je pak poručio kako se radi o značajnoj posjeti za našu zemlju s obzirom da je Bugarska prva podržala neovisnost BiH. Potvrdio je kako su europske integracije i ekonomska suradnja bile u fokusu razgovara.
Bugarska preuzima predsjedavanje EU početkom 2018. godine, a to je razdoblje u kojem mi očekujemo da će BiH dobiti kandidatski status za pristup Uniji. Posebno sam zahvalan zbog činjenice da je u programu Bugarske za predsjedanje posebno apostrofirano proširenje Unije, kazao je Zvizdić.

Smatra kako će upravo Bugarska u tom procesu biti prijatelj i značajna podrška cilju BiH da postane zemlja kandidat za članstvo. Također, smatra kako ekonomska suradnja može biti obimnija i sadržajnija najavivši da će dvije zemlje imati česte posjete i suradnju na brojnim sajmovima, gdje mogu unaprijediti suradnju.

Nezaobilazna je bila i tema putne infrastrukture, koja je u BiH vrlo loša pa je Zvizdić naveo kako će se posebno raditi na realizaciji projekata uvezivanja BiH sa zapadnim Balkanom.
Važno je kazati da smo razgovarali o povezivanju aviolinija i kako smo razmatrali mogućnost uvođenja aviolinije Sofia - Skoplje - Sarajevo, kaže Zvizdić.

Zaključio je kako se u budućnosti treba bazirati na značajne projekte koji su važni za cijeli za cijeli Balkan, a da je prijateljsko okruženje je ključni faktor da uspijemo u našim namjerama.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

Zašto ne napišete da bez jasne prošlosti nikad neće biti mira a i budućnosti.Na zdravim i jakib temeljina se gradi dom ili kuća,zato treba orvo da se rasčisti sa prošlosti a mi trbamo da izaberemo budućnost.1.i osnovno jest LUSTRACIJA!!!!

Komunizam,socijalizam,udba,partizani... još i danas žive,a sve dotle dok se to u korijenu ne uništi dotle nema budućnosti.Njima je u interesu ovakvo bezvlađe i lov u mutnom jer oni ( komunisti,udba...) ne mogu u jednoj sređenoj državi da vladaju.

Prošlost mora biti čista i ležati na istini i činjenicama pa tek onda se gradi budućnost!!!

Kad su Bradvice bili za lustraciju i pisali protiv krvavih partizanskih zločina i klanja nwgo samo pišu i govore okrenimo se budućnosti da ne bi bili predmet lustracije za njih su partizani i udba organizacije čiste kao suza i najsvjetliji primjer časti i poštenja a danas idu u crkvu jer ne daj bože da itko dovede njihovo prijašnje ubjeđenje. Isto tako ono što su komunisti oduzeli poslije 45 to je božija pravda a ako nisi dao nestao preko noći e o tomu oni ne bi pričali

ne da nema budućnosti nego ni sadašnjosti a ni prošlosti jer su nas vratili 100 000 godina unazad

udbaši su neizlječiva bolest koja brzo napreduje al naj gore što je i prelazna pa joj nema lijeka

čovik koji svoj cilj nema
on gubi smisao života
drzava koja svoj cilj nema
takva država propada
i nije dugovita jel tak il ne tak

Dok god političke elite ostaju u prošlosti na ovim područjima nema budućnosti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari