Načelnici i župani iz Hrvatske i BiH će zajednički kandidirati projekte za EU

ljubuski.info

Gradonačelnici i župani iz redova Hrvatske demokratske zajednice jučer su se okupili u Tuheljskim Toplicama na četvrtom seminaru "Lokalna uprava 2017. - 2021." u organizaciji Zaklade "Konrad Adenauer" i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, a na taj su skup pozvali i gradonačelnike te načelnike iz Bosne i Hercegovine s namjerom zajedničkog definiranja lokalne problematike, iznošenja pozitivnih primjera i ponude konkretnih rješenja.

Pridružio im se tijekom dana i premijer Andrej Plenković, koji je i predsjednik HDZ-a. Oni su razmjenjivali i iskustva u kandidiranju prekograničnih projekata za koje se može koristiti novac iz fondova EU.

Marić o poreznoj reformi

Na skupu su bili i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, načelnik Livna Luka Čelan...

Bilo je riječi o prijedlozima novih propisa u području financiranja lokalne i područne samouprave, decentralizaciji kao temelju bržeg gospodarskog rasta, novim propisima u financiranju regionalnog razvoja, o poljoprivredi i ruralnom razvoju te o mogućnostima financiranja iz programa europske teritorijalne suradnje.

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je na prvo čitanje Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave prije nekoliko dana u Hrvatskom saboru gdje je, rekao je, bilo dobrih prijedloga koje će uzeti u obzir te dodao da bi taj zakon trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. Provedbom zakona sav prihod od poreza na dohodak prepušta se jedinicama lokalne i područne samouprave. Jačanje fiskalnih kapaciteta lokalne samouprave dobra je vijest za njih jer imaju i velike odgovornosti u smislu ispunjavanja decentraliziranih funkcija, ali isto tako i velike prilike, ocijenio je Marić.

Najbliži građanima

Govoreći o Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i decentralizaciji, ministar uprave Lovro Kuščević istaknuo je kako je Vlada svjesna da Hrvatska nije jaka koliko su jaka njezina četiri regionalna centra, već koliko je jako njezino najmanje mjesto, općina i grad.

Moramo stvoriti preduvjete, kroz decentralizaciju ili na drugi način, kako bismo jačali naše općine, gradove i županije, funkcionalno i fiskalno im dati nove ovlasti kako bi mogli ispunjavati zadaće koje se od njih očekuju - rekao je Kuščević te dodao da se novim zakonskim prijedlozima jača suradnja predstavničkih i izvršnih tijela prilikom donošenja najvažnijeg akta - proračuna.

Voditelj Ureda Zaklade "Konrad Adenauer" za Hrvatsku i Sloveniju Michael Lange naglasio je kako su uvijek potpomagali napore u provedbi supsidijarnosti, odnosno da se vitalne gospodarske i političke odluke donose na najnižim razinama uprave i tako budu najbliže građanima.

Zoran Krešić | Večernji list

Glas naroda

Gripisu se HDZ ekani da okrupne steceno

Načelnici i župani iz Hrvatske i BiH će zajednički kandidirati projekte za EU
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari