Uoči prosvjeda umirovljenika Vlada razmatra koeficijente

ljubuski.info

Savez udruga umirovljenika FBiH je, uoči prosvjeda najavljenog za sutra u Sarajevu, kada će iskazati nezadovoljstvo teškim položajem određenih kategorija umirovljenika, pozvao na usvajanje pravičnih zakonskih izmjena kojima bi se zaštitilo, osobito starije umirovljenike, tj. one koji su umirovljeni do 1998.

Vlada FBiH danas, bi, pak, trebala razmatrati prijedlog da koeficijent za obračun mirovina iznosi 14, što bi trebalo biti prihvatljivo i HDZ-u BiH, koji je već dva puta u Parlamentu FBiH odbio podržati izmjene Zakona o MIO/PIO-u tražeći da taj koeficijent bude 14,3. S druge strane, premijer FBiH Fadil Novalić ranije je pristao na koeficijent od 13,6 s obrazloženjem kako je to jedino na što se može pristati kako se mirovnski sustav ne bi u potpunosti urušio.

U međuvremenu je na kolegiju Vlade FBiH ipak dogovoreno predlaganje koeficijenta 14, što bi trebalo biti dovoljno za prolazak u Parlamentu FBiH, na što su iz Saveza umirovljenika poručili da je sve to općenito neodrživo te da je potrebno mijenjati sustav, prije svega smanjiti mirovine onih koji su u mirovinu otišli nakon 2009.

Umirovljenici su stava da će, koji god koeficijent da bude usvojen, to ugroziti mirovnski sustav jer nema radnika koji mogu zaraditi toliko novca da bi se mirovine toliko povećalo.
Većinu svojih zahtjeva, izuzev koeficijenta za obračun mirovina, smo usuglasili s Vladom FBiH. Čekamo da nas Vlada zvanično obavijesti koji prijedlog za koeficijent je usvojen i s kojim se ide u Parlament FBiH. Kako prevazići razliku između starih i novih umirovljenika? Mi u Savezu smo pristali i na koeficijent od 14,3 ali da se izvrši preračun svih mirovina. Vlada mora odriješiti kesu, a ne konstantno ići preko grbače starih umirovljenika, kaže Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza.

Komentari

Procitah na jednom portalu zasto se nitko u BiH ne buni i da je isto ko u onom vicu kad se Mujo utapa a Haso ga gleda i nakon sat vremena rece ode Mujo

ovo su vrimena za lipine i verske sekte
njima medi oni nezvižđe i još govore
nikada se nije živilo bolje
jel tak il ne tak političari i verski poglavari

Uoči prosvjeda umirovljenika Vlada razmatra koeficijente

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari