Ne-Pošteno govoreći

ljubuski.info

U skladu sa Člankom 27. Zakona o JRTVS-u, taj servis mora istinito, cjelovito i nepristrano informirati javnost, poštujući pluralizam političkih i drugih ideja. Emisija "Pošteno" emitirana na FTV-u dana 23.10.2017. je dokaz kako JRTVS opetovano krši ovaj članak, te osjećamo obvezu reagirati na pojedine tvrdnje iznesene u toj emisiji.

Gost u emisiji Anto Nobilo je izjavio, a urednica emisije Duška Juričić ponovila u više navrata, kako je nedvojbeno Haški sud utvrdio kako se u BiH radilo o međunarodnom sukobu i direktnom uplitanju Hrvatske u sukob. To ne odgovara istini, a budući da se pri pozivanju gostiju nije poštovalo načelo pluralizma, u trenutku izjavljivanja nitko nije bio u prigodi replicirati na neistinito informiranje. FTV se ponovno stavila u službu političke propagande. Po čemu izrečene tvrdnje nisu istinite?

Naime, u predmetima Rasim Delić i Sefer Halilović koji govore o sukobima HVO-a i ABiH apsolutno nigdje ne postoji spomen postojanja "međunarodnog sukoba". U predmetima Hadžihasanović-Kubura-Alagić, u paragrafu 28. Sud ide korak dalje, pa izrijekom tvrdi kako se radi o "unutarnjem sukobu". U pravomoćnoj presudi u slučaju Kordić-Čerkez, paragrafi 355., 359. i 360. jednako tako izričito govore kako nijedan razumni presuditelj o činjenicama ne bi mogao zaključiti da je Hrvatska direktno intervenirala u oružanom sukobu, te kako Činjenica da su pripadnici HV-a služili u HVO-u ne znači nesumnjivo i to da su oni tamo bili po direktnom naređenju Hrvatske

Činjenica je isto tako kako pravosudna presuda u slučaju Blaškić u paragrafima 171. i 185. govori o tome kako žalitelji u žalbi ne osporavaju konstataciju kako je sukob bio međunarodni. Sud dakle ne govori kako je "sukob bio međunarodni", nego kako "žalitelj to ne osporava", pa tvrdnja ostaje kao takva. Znajući kako je baš Anto Nobilo bio Blaškićev odvjetnik koji u žalbi nije osporavao međunarodni sukob, Nobilo s tvrdnjama izrečenim u emisiji, ali i ranije, ne čini ništa drugo nego pere ljagu nestručnosti sa svoga imena.

Naime, vjerovali ili ne, krunski dokaz Tužiteljstva o postojanju međunarodnog sukoba je dokument, tek kasnije evidentiran u slučaju Kordić-Čerkez pod brojem Z2404.1, a kojim se zapovjedništvo 4. Brigade HV-a obavještava kako je: Stanko Posavac iz Uskoplja/Gornjeg Vakufa, sin Frane Posavca iz Gornjeg Vakufa ubijen snajperskim hicem u borbama između HVO-a i ABiH u Gornjem Vakufu. Budući da je, dakle, Stanko bio pripadnik 4. brigade HV-a, Tužiteljstvo je zaključilo kako se radi o direktnom uplitanju Hrvatske u sukob, iako je iz samog dokumenta vidljivo kako je Posavac poginuo u svom rodnom mjestu i u borbama između HVO-a i ABiH. Ako je to "direktna intervencija i međunarodni sukob" što bi onda trebao biti odred "El Mujahid" gdje su bili državljani Egipta, Arapskih Emirata, Irana i dr.?

Dakle, Nobilu nije bilo čudno što Tužiteljstvo za čovjeka rođenog i ubijenog u Gornjem Vakufu tvrdi da se radilo o međunarodnom sukobu, pa se ili zbog nestručnosti, ili zbog činjenice da se ponio izdajnički prema Republici Hrvatskoj, nije uopće žalio na to. Tek u kasnijim predmetima pobijen je ovaj suludi dokazni materijal, ali je ljaga ostala.

Dalje, budući da urednica, koja se pristrano priklonila mišljenju Nobila, sebe pravda kako ona nije pravnica, kopirati ćemo joj ovim putem ispod definicije međunarodnog sukoba Suda u Haagu.

Za postojanje međunarodnog sukoba potrebno je zadovoljiti jedan od dva glavna uvjeta, a to su:

  1. Direktna vojna intervencija;
  2. Sveukupna kontrola, koja je sastavljena od:
    • a) planiranja, pripreme i provedbe vojnih operacija;
    • b) logističke potpore.

Tezu o direktnoj vojnoj intervenciji je pobio sami Haški sud u predmetu Kordić-Čerkez, tako da prvi uvjet otpada. Znajući kako su za vrijeme rata u Republici Hrvatskoj bila 4 vojno logistička središta ABiH, kao i nekoliko baza za vojnu obuku pripadnika ABiH, znači li to kako je Republika Hrvatska direktno intervenirala i međunarodno se sukobila, ali na strani Armije BiH?

Stvari koje ovdje navodimo su opće poznate svakome iole upućenom u tematiku procesa u Haagu, međutim ne uklapaju se u politiku crno bijelog pogleda na događaje u ratu i okrivljavanja uvijek istih za sve zlo koje se tada događalo. U tome prednjači JRTVS BiH. Nekome tko se ne uklapa u tu političku propagandu, na JRTVS-u jednostavno nema mjesta.

Na žalost, ova praksa se godinama ponavlja, jednako kao što se godinama ponavlja kako je Hrvatima u BiH potreban istinoljubiv i nepristran TV kanal u sklopu JRTVS-a koji ne bi gledao na informiranje kroz prizmu jednostrane političke propagande. Ako nekome još uvijek nije jasno zašto na tome inzistiramo, neka pogleda ne samo spomenutu emisiju, nego cijeli informativni program Federalne televizije.

Hrvatska republikanska stranka

Glas naroda

Pogresnom politikom dovedena je u pitanje velikosrpska agresija a sve drugo je kokos-jaje prica.

Otići i pročitati imena u kapelici na Kovačinama na južnom ulazu u Mostar. Ako laže koza ne laže rog!

I šta tamo piše, de nas prosvijetli?

Imena puma,tigrova itd O

Kad pokojni predsjednik ima fiks ideju Banovina Hrvatska i dvjesto obitelji da vode ekonomiju onda imamo to što imamo Hag Todorića i ostale a ja sam bio u Vakufu među prvima

Ako se ratovalo da se dobije RS i Federacija s Bošnjacima onda...

Branitelji koji su išli srcem ne znaju danas zašto su se borili ja za ovo nisam

Ovaj Nobilo stvarno zna u.rati

Sve je moralo biti drugačije Hrvati iz BiH su poraženi u Daytonu a tko nas je tamo zastupao zna se

Ja pozdravljam priopćenja HRS-a ali pogreške iz prošlosti su dovele da smo neravnopravan narod u BiH ali se HDZ grčevito bori da bude vlast u takvoj državi

Koga je Nobilo branio a koga napadao!?
Blaškića ili Perkovića???
Čiji je on odvjetnik???
Đav-liji!
Sime im se zatrlo Jugo-udbaško!

Zato treba ukinuti državnu televiziju koja služi za vladajuće a oni šire samo mržnju kojom vladaju trima narodima njih treba ignorirati i okrenuti se budućnosti

Samo pumpanje naroda čak i Amerika zabrinuta za možebitni rat na Balkanu

pa ako ste bu da letine onda ratujte
samo znajte nećete imati pomoći dijaspore
ja da ratujem za unuče banditosa
a moja dica u tuđoj zemlji da traže kruva
ti filmova ni repriza više nema
hebite se pokok ljite se istribi te se
da normalan narod živit može
jel tak il ne tak

HRS nije postojao niti moze znati sta su sve radili Alija Mate Radovan i ostali meni su najgori nasi zidajnici i hopovi

Duška Jurišić nije dorasla da vodi ovakve političke emisije i ovo nije prvi put da se provlače neistine u njezinoj emisiji. Kada treba iznositi neistine o Hrvatima ona uvijek zove neke vele stručnjake sama kaže da nije pravnik pa ne može komentirati. Dobar i ozbiljan novinar bi se trebao dobrom pripremiti da vodi ovakve emisije pa se i pravno informirati o nečem o čemu se raspravlja.
Ante Nobilo je priča sama za sebe. I jedno pitanje za Dušku i Nobila dali znaju ko je bio najmlađi javni tužitelj bivše Juge u postupku protiv Andrije Artukovića. Jeli baš toliko sposoban bio ili je u pitanju suradnja sa tadašnjim službama? I čudi me da nije pozvala eminentnog stručnjaka i novinara iz Ljubuškog.

Kada obrani Blaškica onda je dobar

Blaškića čuj obranio Nobilo a jeli naplatio to.

Sreca ima daljinski

Sve je rečeno 9. svibnja u Mostaru.
Ne treba Nobilo ništa govoriti.
Znamo i bez njega sve.
Tužno jadno i nikada i nikome vise.
Strah me i uguglati slike istočnog Mostara iz rata '93.
Treba istini pogledati u oci.
I samo tako možemo skupa naprijed.
A rat ostaviti iza sebe i gledati u budućnost a ne tužnu proslost.

Ne , Goste...ponesto i nije tako . Onaj koji tamo zivi ( ja ne zivim) dosadi mu politika sredine u kojoj zivi i onda misli samo o tome kako da bude bolje ; dakle - u buducnosti ! Medjutim , ima jedna historijska istina koja se ponavlja otkad postoji covjecantvo ! Naime , onaj ko ne rascisti sa istinama proslosti , nikada nece postici napredak u buducnbosti ! Vi ste tamo fiksirali proslost tako da ste se odlucili da idete na zapad - prema Parisu , naprimjer - a onda ste dosli na jednu raskrssnicu na kojoj pise - BEOGRAD !...Ha , idte dakle - u suprotnom pravcu . E , sada se treba vratiti nazad do Ljubuskog , pa onda uhvatiti pravac tamo gdje ste htjeli - pa zalutali ! Ljudski je priznati lutanje , a ako i ne priznamo - bit cemo priseljeni , jer drugog izbora nemamo !...Evropa je nas put , i nas pravac ! Bez toga , svjetska situacija ce nas samljeti...mozda cak i uskoro !...

Svi mi koji smo bili visoki casnici u HVO u ,znamo da su nam sve zapovijedi dolazile iz Zagreba.A Zagreb, Beogead i Sarajevo su zajedno imali Brifing.To sto HRS stiti Hrvatsku drzavu nemaju drugog posla.Narodi se ne mrze niti su se mrzili rat su zapoceli dogovoreno vrh Jugomafije KOS i UDBA.Tako da nikad ne odgovaraju za zlocine u poracu 2 svjetskog rata.Da nije bilo rata ,Juga bi se mirno rezdruzila oni bi bili u zatvorima i nikad ne bi bili u politici .Ovako sad imaju sve vlast, pare ,moc, A narod ima krv , suze i ocaj,

Nije Jugoslavija propala zato sto su njeni narodi to htjeli ! Jugoslavija je bila "trn u oku" svjetskih mocnika , jer je prva socijalisticka zemlja koja je zauzimala pocasno mjesto u Ujedinjenim nacijama , ali i u svjetskom poretku ! Divljem kapitalizmu , u k,ome sada zivimo , nije odgovarala takva socijalisticka zemlja...posebno kad je Tita primio Papa Pavao drugi sa pozdravom " Pocasceni smo vasom posjetom" , i jos usto - sto je izuzetak u Papinim susretima - ostao sa Titom - 74 minute !...Nije mala stvar za tadasnji divlji kapitalizam - da se Papa tako odnosi prema Titu !
I da ne bi metanisali dalje - Jugoslavija se raspala zato sto su tadasnji svjetski mocnici htjeli , a ne zato sto su njeni gradjani zivjeli "u tamnici Naroda" , kako se danas metanise !...Nikada se to vrijeme vise nece vratiti , niti moze ! Ali , da narodi bivse Jugoslavije konacno opamete - to je moguce ! Bili oni vijernici , ili ne !

Ante Graniću nema Jugoslavije zato što Hrvati moraju imati svoju državu a BiH je država TRI konstitutivna naroda tko god drugačije misli neće biti mira

Istina što je bilo bilo je???
Glupa čovjeka zmija triput ujeda iz iste rupe!
Zaborav rađa ponavljanje grešaka ???
Prelazak preko toga što je i tko radio u onoj vlasti rezultiralo je ovdašnjom situacijom!?
Čovićevci i On, Nobilovci,čolaci ,prlići,ćorići Lasići,
Sve su to zmije u Hrvackim njedrima!?
Slatkorječivi skojevci,samo dostatni i veleumni za vlastiti probitak??
Što njima znači rodoljublje, domoljublje doli izdašna materijalna i vlastodržačka korist???
Narode otvori oči,razum i razbor te se odupri mazanju očiju i zaglupljivanju od tzv.Akademika i dobrotvora!?
Pošalji mo ih u (Ne) zasluženu mirovinu!!!
Pzz. Malom čovjeku!

Sta je bilo i kako je bilo - saznat ce se , danas ili sutra !...Ako nije medjunarodni sukob , onda je GRADJANSKI RAT ! Nema treceg ... Bilo jedno , ili drugo - BH je - "obrala bostan"! Ja sam , u to vrijeme , prolazio i zadrzavao se nakratko u Ljubuskom - sedam puta ! Vidio sam i Paragu i generala Kraljevica . Paraga nije bio iz BH , niti je Ljubuski bio u Hrvatskoj . Cak sam i pohvalio generala sto se bori za jedinstvenu BH , ali je pokojni general pokojni - upravo zbog takve BH !...On je , u Australiji postao ono sto je postao....dolazeci u Ljubuski promijenio se , koliko je mogao...ali je upravo ta promjena u odnosu na BH - bila kobna ! Pokoj mu dusi - nista drugo ! Mrtav covjek - ne moze biti neprijatelj !
.
Nemamo mi danas nikakvog razloga da stitimo nase zaludjene pretke iz tog vremena , Svi su ljudi pred Bogom braca , bar nas tako nasa vjera uci . A nasa vjera nije nikakva dominantna vjera , jer - svi oni koji vjeruju u jednog Boga - svi su oni braca po vjeri , zvali oni Spasitelja BOG - ili ALAH !

ajde graniću sjaši više s tom jugoslavijom i titom..dosadan si više

Ne-Pošteno govoreći
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari