Sve nas se, a da nas se ni ne pita, isporučuje u amanete i tutorstva drugima

ljubuski.info

Očito je da se ovu zemlju isporučuje svima i svakome. I da se to - slučaj Izetbegovićeva amaneta to i potvrđuje - čak i u dijelu javnosti pokušava pravdati. Uostalom, u facebook komentarima sam se u to i osobno imao priliku uvjeriti. Očito je, nažalost, da građane ove zemlje o tome nitko ništa ne pita. Da, hoću reći, nitko ne provjerava koliko oni sami pristaju na amanete - i tutorstva nad njima i njihovim životima. A morao bi - tko god o njima zbori ili s amanetima i tutorstvima na bilo koji način kalkulira.

U nedavnom izvještaju američkoga Helsinškog komiteta, čitam, ponovo je u žiži interesa stanje u BiH. Zaštita kolektivnih prava triju naroda, stoji tamo, ide na štetu primjene međunarodnih normi o ljudskim pravima i univerzalnim slobodama, a neprovođenje presude u slučaju Sejdić-Finci postaje sve veća prepreka europskomu putu i sve učestaliji razlog da mladi naše zemlje svoje životne šanse traže izvan njezinih granica. Da to nije daleko od istine svjedoči i nedavno postavljeni banjalučki "Zid plača", ispunjen imenima onih koji su, spašavajući pravo na vlastiti život, iz BiH, i to s kartom u jednom smjeru, već "zdimili".

Ali, koga sve to ovdje muči? Vlasti, i to od vrha do dna piramide, sigurno ne. Zadržavanje vlastitih građana njima nikada ni nije bilo u prvom planu. Važna je, naprotiv, njihova vlastita "borba" za nacionalne interese. Koja, onima što idu, nikada ni nije predstavljala svetinju jer su i sami sumnjivi - neka vrsta domaćih izdajnika. I neka idu. Ostati će oni koji to nisu - oni i njihovi. Kojima je uvijek bilo, a i danas je, k'o bubregu u loju. A zatreba li, imaju i dodatne jokere kako bi ih zaštitili. Osigurali su im, naime, i "skrbnike" izvan BiH kojima će ih ostaviti u amanet.

Amaneti

Evo, nedavno, povodom obljetnice smrti utemeljitelja SDA, bošnjački se član državnoga predsjedništva "pohvali" kako mu je babo turskom predsjedniku, jer je u njemu prepoznao budućeg jakog lidera, u amanet ostavio i brigu za BiH - i da se nije prevario jer Erdogan taj amanet itekako dobro nosi. Koji dan poslije, međutim, to isto je, da ne bi bilo sumnje u izvornost Bakirove izjave, potvrdio i sam Erdogan. Tayyip, podsjeti on na Alijine riječi uoči smrti, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte. I usput ponovi Aliji dano obećanje kako će to činiti - da Mostar, Drinu, sultan Fatihovu džamiju nikada neće ostaviti jer su svi oni spomenici i krune njihove, osmanske civilizacije.

Izetbegovićeva izjava je, naravno, izazvala vrlo oštre reakcije. A prvi je, kao i inače, reagirao bivši najveći balkanski socijaldemokrata - prvo izjavom da ovo nije islamska ni muslimanska teritorija, da ovdje žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija, kao osnivač "Islamske države" na Balkanu nikada nije imao mandat govoriti, i da Bakir na čuvanje Erdoganu isporučiti može samo ono "što je katastarski na familiji Izetbegović", a potom još žešće, sve ono što su za vrijeme rata Alija Izetbegović i njegova obitelj pokrali.

Uz opasku, međutim, kako njegova država i nije BiH nego RS i Srbija, Dodik je priznao kako ovu zemlju u amanet isporučuje i sam - istina, ne Turskoj i Erdoganu, ali da Srbiji i njezinu predsjedniku. No, to i nije nova priča. Dapače, floskulu kako BiH nije država, i kako RS to jeste, on ponavlja svako malo. Nedavno je, recimo, to učinio i u Mrkonjić Gradu.

Istina je, na Dodikovu žalost, oni koji su mu donedavna klicali, o svijetu da se i ne govori, sve manje ozbiljnim ga doživljavaju. Evo, recimo, na priču o turskom amanetu on reagira pitanjem "koji Erdogan?" Pa evo da mu pomognem. Onaj isti koji je samo tjedan ili dva prije krstario Srbijom, kojemu je tamošnji ministar vanjskih poslova pjevao na njegovu, turskom jeziku - i koji Miletova brata Acu nazva vlastitim bratom. A ako mu je Aco brat, valan mu je, po porukama koje svaki dan u eter emitira, neka svojta i Mile sami. Uostalom, samo prije tjedan-dva je bio puno benevolentniji - i prema zagrljajima i prema srpsko-turskom bratstvu - i lakonski odgovarao kako je zagledan u Srbiju i kako nema ama baš ništa "protiv bilo koje odluke Srbije, pa i odluke njezina predsjednika kako će dočekati predstavnike drugih država". Što mu sad najednom bi pa promijeni ćurak? I znači li to da mu se tada osjećaj prijateljstva omakao?

Lideru HDZ, ako je po izostanku reakcija mu suditi, ne smeta predaja zemlje Erdoganu u amanet. Ili je bliže istini kako on, za razliku od Mileta, ne trči pred rudo. A i zašto bi? Pa, svako malo izrazi brige i potpore drugih dopiru i do njega - i, pod krinkom "jednakopravnosti Hrvata", tiču se njega i jačanja njegove vlastite pozicije. Prisjetimo se, uostalom, lobiranja po hodnicima, ali i na zasjedanjima Europskoga parlamenta, prisjetimo se svakodnevnih pritisaka prigodom međudržavnih posjeta - što hrvatskih dužnosnika drugim zemljama, što boravka drugih u hrvatskomu glavnom gradu. Zar i oni nisu izraz brige - i čuvanja BiH, iako s Turskom i Erdoganom nemaju baš nikakve veze?

No, briga za Hrvate BiH ne dolazi samo izvana. Naprotiv, sve agresivnije ju pokazuje i Čovićev banjalučki blizanac. Srbi u BiH, poruči prije koji dan Dodik, ne smiju prihvatiti da Bošnjaci mogu majorizirati Hrvate - i zato im sve intenzivnije "čuvaju leđa". Što mu to znači? Valjda pri tome ne misli i na one koji su, a takvih je 200 tisuća, protjerani iz vlastitih domova - i za koje se ni malim prstom ne miče kako bi se svojim kućama i vratili?

No, taj dio specijalno ne muči i lidera HDZ. I on, da ne duljim, ne troši energiju na priče o amanetima - ni turskim, ni hrvatskim, ni srpskom. Ali, da sa svojim banjalučkim sijamskim blizancem sve intenzivnije uštimava taktiku i strategiju destruiranja zemlje - to jeste. Istina, izvjesne je razlike među njima nemoguće zaobići. Dodikov atak je krajnje izravan, sirov i vrlo jednostavan za identificirati. BiH nije država, prije ili kasnije će pasti - i to na način da to nitko ni neće primijetiti itd. Čovć je, međutim, mnogo suptilniji - a i, ponoviti ću to i ovom zgodom, puno licemjerniji. On, k'o biva, sve čini kako bi BiH uveo u društvo europskih naroda, on obećava kako će se ponešto na tom putu i ove godine dogoditi - ali i pripominje da nam vrata neće biti otvorena dok ne usvojimo europske standarde, one u vezi s izbornim zakonom i etnoteritorijalizacijom na njegovu fonu posebice.

Banjalučko-mostarsko partnerstvo

A u stvarnosti? Ni na kraj mu pameti da te standarde zaživi u vlastitom toru. Priča o konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu o tome najzornije svjedoči. Nerijetko me u vezi s tim zapitkuju zašto šuti Dodik? Pa, u pitanju su pripadnici njegova naroda - a s trenutačno predsjedavajućim državnoga predsjedništva je k'o s najrođenijim? I svaki put odgovorim - pa zato jer je to dio njihova zajedničkog dogovora. Mile je, drugim riječima, Draganu na milost i nemilost isporučio mostarske Srbe, a ovaj njemu na oltar žrtve pridonio 200 tisuća sunarodnika, koji su do rata živjeli na prostoru današnjega RS - i kojima se jasno daje do znanja da im tamo mjesta više nema.

Sve manja razlika među sijamskim blizancima je, potom, i u odnosu na proizvođenje "domaćih izdajnika". Predsjednik RS, danas već svakodnevno, zbori o unutarsrpskoj izdaji - uroti protiv RS-a posebice. Oporba u Narodnoj skupštini je, ako mu je vjerovati, puna kvislinga, koji atakiraju na institucije ovog entiteta kako bi odradili posao za bjelosvjetske srbomrzce, posebice Amerikance, od kojih su u tu svrhu i milijune dobili.

Dragan se ni u vezi s tim ne zalijeće. Neprijatelji su, istina, tu i rovare. Pokušali su podijeliti i HNS ali su na vrijeme osujećeni. Tko su ti sam Bog zna. No, "subratu" u sestrinskoj stranci je time poručeno - klekni i pokloni se jer ćeš u protivnom dobiti što te toka, da i sam završiš kao kvisling. I, kako sada stvari stoje, uspio je. Jer, devedesetka je klepnula ušima, prepustila se njegovoj kontroli i definitivno svela na razinu značenja ostalih desetak virtualnih partijskih družina iz sastava Čovićeve nevladine udruge koja svjedoči o "svehrvatskom jedinstvu".

Dokaz banjalučko-mostarskog partnerstva, na koncu, je i sve veća uštimanost u vezi s ulogom, koju ovdje imaju svjetski centri moći - ono što se podrazumijeva pod pojmom međunarodna zajednica. U interpretaciji Milorada Dodika ona je odavna glavni krivac za sve procese u BiH. Na svoju stranu je, što se toga tiče, definitivno uspio pridobiti i one koji mu u Narodnoj skupštini zvižde. Tamošnju oporbu. Događanja u vezi sa državnim sudom i tužiteljstvom to na najslikovitiji način i potvrđuju. Uostalom, od oporbe dolazi i najnoviji zahtjev da se njima oduzme nadležnost procesuiranja za ratne zločine i ista prenese na entitetske pravosudne institucije.

Čovć se u vezi sa svjetskim centrima moći još uvijek ne zalijeće. Još uvijek ga ne napušta "osjećaj američke zabrinutosti" - a optužbe o proruskom zaokretu pripisuje antihrvatskoj orijentaciji obavještajnih i paraobavještajnih struktura. No, istina je da se naznake dodikovske evolucije mogu iščitavati i u vezi s tim. Iako smo, priznaje, preznačajni za američku administraciju, izvjesno je da se, zbog promjena u tamošnjoj administraciji, nama bavi "ista razina kao i do sada". Ili Dodikovim vokabularom, stara antisrpska administracija.

Ali, i Čović, i to prvi put do sada, u upotrebu uvodi kritiku međunarodne zajednice. Jer, sve što nam se loše događa započelo je s njezinim nametanjem ustavnih amandmana - i instaliranja neravnopravnosti Hrvata početkom dvijetisućitih. Ostaje samo za vidjeti kada će se pridružiti Dodikovom zahtjevu o njezinu napuštanju zemlje. Kako stvari stoje, ni na to se neće dugo čekati.

No, da se vratim početku priče - amanetima nad BiH. Očito je da se ovu zemlju isporučuje svima i svakome. I da se to - slučaj Izetbegovićeva amaneta to i potvrđuje - čak i u dijelu javnosti pokušava pravdati. Uostalom, u facebook komentarima sam se u to i osobno imao priliku uvjeriti. Očito je, nažalost, da građane ove zemlje o tome nitko ništa ne pita. Da, hoću reći, nitko ne provjerava koliko oni sami pristaju na amanete - i tutorstva nad njima i njihovim životima. A morao bi - tko god o njima zbori ili s amanetima i tutorstvima na bilo koji način kalkulira.

Akademik, prof.dr. Slavo Kukić

Glas naroda

tri najveća poslijeratna zločinca u povijesti čovječanstva

To su tri musketira.

ova slika biti će brzo na oglasnim pločama
TRAŽE SE ŽIVI ILI MRTVI
nagrada 1000000 bosanski dinara

Mojoj generaciji su život upropastili ali ne dam im djecu a tako razmišlja devedeset posto stanovnika

BiH je država Hrvata Srba i Bošnjaka ne mogu da vjerujem da se prihvata genocidna tvorevina RS i da tisuće zločinaca slobodno šetaju

Ova tri ljepotana su nas i našu dijecu potjerali
Ali na idućim izborim narod će ih opet birati!
Kad budu silazili sa trona moraju obatri sići jer drugačije ne ide
Milina je slušati našu omladinu kako se oni u Njemačkoj međusobno druže Bosanac, Hrvat, Hrvat-hercegovac, Srbin-bosanec, Afganistanac, Rus...... ne pada im napamet da se dijele po nacionalnosti ili zemlji iz koje dolaze

Pa gdje je problem kod nas u BiH, i tako za par godina nas ovdje neće biti naselit će je neko iz trećih zemalja???????
Povijest se ponavlja Seoba-naroda!!!!!

ove hopove i biraju samo hopovi ta ne glasa zanje pošten svit...e sad zbrojite im glasače uhljebe-parazite i dobijete broj hopova......koliko ih ima i nemere nam bolje bit

ko će se naseliti kada bi se i kinezi vratili
samo da im netko kartu za kinu kupi
koji je za karte skupoja taj je se vratija
kažu kinezi i naša im roba postala skupa
jel tak il ne tak pitajte kineza

nema nam pomoći sve dok oni ne budu pod zemljom a i njihovi nasljednici i rodbina

S namjerom mi je da vam ulažemo da autor teksta sve je samo nije on pozvan da piše o ovima gore. Zašto prosudite sami....da pokreće privatne i poslovne aktivnosti "akademikacara" sa ciljem sarkasticnoga pogleda na sve njih namjera je i da tekstovi imaju pogreške u pisanju....toliko....zivio drug Tito i njegovi zločini nad nedužnim!

bitno je da ova država odgovara
lopinama i sektama a ona prije nije bila takva
mašimo hrvatskim zastavama
a naša dica mahati će njemačkima
jel tak il ne tak sekte i lopine

Slavo ce biti kandidat za Hrvatskog clana Predsjednistva pa bumo vidjeli

Vanzemaljac aj vi nešto napišite ali istinito!
Čim neko da svoje mišljenje odma je drug Tito tu
Daj pustimo to prošlost se ne može vratiti , neka povijesničari pišu o tome.
Mi živimo od sadašnjosti i budućnosti
Aj vi odgovorite kako is se smanjila "seoba naroda"
Uredu uvjek će biti kretanja ali ovdje je riječ o nečemu drugome

Hvaljen isus i marija dobro nam dosla stara komunjara

jeli stvarno istina da su se vratile komunjare
pa onda ima neke nade za dicu i radnike
pravit će se fabrike a ne samo crkve i đamije
za ljude bolje za lopine i sekte gore
jel tak il ne tak poslušni siromašni i čisti

Ovo je dobar i pismen komentar . Kako komentare niko "ne sljivi" , nece ni ovaj . Ali ( uvijek ima "ali" ;
i u ovom komentaru se naslucuje - krivac . Krivci su , zapravo , svi aktuelni politicari !...E !...Ali - ( opet ali ) , nas zadatak , posebno umnih ljudi kakav je nesumljivo i pisac ovog clanka - nije samo da konstatujemo postojece stanje , nego da trazimo izlaz ! A izlaza , ni u ovom clanku - nema . A ako ima , onda je to stereotip . Kao , promijenit cemo politicare - i eto meda i mlijeka ! A nije tako . Jer , pun je nas zavicaj umnih i sposobnih ljudi , ali nece da se bave politikom , bar ne ovom sada - jer mi putujemo - u suprotnom pravcu od svakog pravog cinja !...Da se , bar u pocetku , vratimo vjeri i njenom ucenju o ljubavi , kao i o tome - da su svi ljudi pred Bogom braca...cak i Erdogan ! Zasto ne ?!...Ako bi se aktivirali sadasnji nasi umnici koji cute - svakome bi rekli : "Dobro nam dosli.
i hvala vam za sve sto cinite da nam pomazete" ! Naravno , imaju uvjeti - to se samo po sebi razumije ! I pokojna Jugoslavija je to znala , a mi smo zaboravili ....Nismo mi krivi sto je , naprimjer , Saudijska Arabija takva kakva jeste ! Pomozimo joj na nacin na koji mozemo , a ona ce nama na nacin na koji ona moze !... Svijet je mali . Danas , nasi problemi mogu brzo postati i Evropski , ako ne i svjetski !

Sve nas se, a da nas se ni ne pita, isporučuje u amanete i tutorstva drugima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari