Javni sektor u BiH služi kao sponzorska mreža za stranke na vlasti

ljubuski.info

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson ocijenio je kako javni sektor u BiH funkcionira kao ogromna sponzorska mreža za stranke na vlasti. Ujedno je ukazao na značaj reforme javne uprave, ali i, općenito, nastavka procesa provedbe reformi.

Na pitanje što je prioritet - usvajanje ekonomskih zakona ili izmjene Izbornog zakona BiH, Ferguson je odgovorio kako nije opcija "ili-ili" već "i-i" te je podsjetio da je svrha britansko-njemačke inicijative bila politička pitanja ostaviti po strani, a fokus usmjeriti na konkretne reforme koje će unaprijediti život građana.

Istaknuo je, istodobno, da nedavna odluka Ustavnog suda BiH znači da se sada mora napraviti žurne izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se dogovorio način imenovanja u Dom naroda FBiH.
To je zato što imperativ nije samo da se izbori održe na vrijeme iduće godine već i da rezultati izbora budu provedeni bez zadrške. Očekujemo da bh. politički lideri dogovore potrebne izmjene kroz ozbiljan dijalog i u duhu kompromisa. I druge promjene, poput onih koje bi omogućile održavanje izbora u Mostaru, bi, također, bile dobrodošle. Ali, mi smo jasno rekli da one moraju BiH približiti europskim standardima, a ne udaljiti ju. Potreba da politički lideri pregovaraju o rješenju u pogledu izbornih promjena ni na koji način ne umanjuje njihovu obvezu da se paralelno postiže napredak po pitanju ekonomskih reformi, pojasnio je britanski veleposlanik.

Na pitanje je li Izborni zakon BiH uvjet za kandidatski status u EU ili aktiviranje MAP-a, Ferguson navodi kako EU još nije navela svoje uvjete koje BiH treba ispuniti kako bi dobila status zemlje kandidata te dodaje da ona to ni neće sve dok ne bude u prilici analizirati odgovore na Upitnik EK-a, na kojem se još uvijek radi.
Ne želim spekulirati koji bi to uvjeti točno mogli biti, ali će napredak BiH ovisiti o njenim vlastitim naporima, provedbi reformi i mogućnosti da ispuni osnovne zahtjeve demokratskih standarda, vladavine prava i tržišne ekonomije. Mogućnost da se održe izbori, uključujući i one u Mostaru, i realizacija rezultata izbora, su osnovni standardi koje BiH mora biti u stanju ostvariti, pojasnio je.

klix.ba

Komentari

otkrio ameriku

Ukinuti javni sektor ima privatnih televizija a imamo i daljinski

U MUPu ZZH.imate uhljebljenih zaposlenica i tkz.kuhačica kava.koje su na platnom spisku.a uopće nemaju završenu SSS?po diplome srednje škole se išlo u Široki Brijeg.

Oće čovik reć na profinjen , Oxfordski način! Ustvari u prijevodu ,po naški ! Sami lo-po-vi!Mister Ferguson this is fu-cking Balkan!Its normal here!

Da,nebo je plavo,more je duboko avioni lete itd.. Bas nismo znali cemu i komu sluzi javni sektor! U opcini jedna zena pise a druga udara pecat,u cipsu jedna zena izaje potvrde i uvjerenja a 4 tipkaju na mobitel dok jedan raznosa kave,na birou 3 zene sjede i gledaju dok cetvrta ovjerava karton i sve to u radnom vremenu 08.00-13.30 s pauzom od 30min. ! Curi koja se mucila 4 godine uceci i polazuci ispite uvijet za staziranje u sudu otvoreno je recen- pridruzi se stranci i nece biti problema,ovako ti nemozemo pomoci! Nitko nema obraza,nitko nema svoj glas i nitko nesmije da razmislja svojom glavom!
Privatne skole i sve njihove izdane 'diplome' bi zatvorio/ponistio! Cijelu administraciju i novozaposlene u elektru,parkovima,zavodu za zaposljavanje,sudu,posti bi poslao kuci! Svaki racun placen nasim novcem stavio bi na sluzbene stranice,u zatvoru bi bili politicari a ne ljudi sa par komada marihuane koju ubire milicija pa dalje preprodavaju jer tocno se zna kako se zapljenjena roba "unistava"! Btw. tko pusi pusit ce i dalje a za drzavu bi bilo bolje da se legalizira,stalo bi se u kraj crnom trzistu a dobit od poreza bi bila ogromna i nebi nam trebao kredit MMF-a i ostalih lopina! Sve se to moze dragi moji sugrađani,samo da postoji volja..

Javni sektor u BiH služi kao sponzorska mreža za stranke na vlasti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari