Presjek aktivnosti UZB u proteklom razdoblju

ljubuski.info

Udruga zaboravljeni branitelji ŽZH (UZB), i UZB/Borci BiH su u proteklom razdoblju poduzele niz aktivnosti za rješavanje odnosno poboljšanje statusa naših članova u FBiH kao i u RH.

Ukoliko niste upoznati UZB ŽZH i UZB/Borci BiH je u koordinaciji sa svojim podružnicama organizirala doček Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u Širokom Brijegu dana 05.09.2017. godine gdje se, po slobodnoj procijeni, skupilo preko stotinu članova naše udruge. Predsjednik Plenković je primio predstavnike naše udruge koji su mu u omotnici predali zahtjeve naše udruge za izjednačavanje prava pripadnika HV-a i HVO-a iz borbenog sektora, vodeći pri tome računa o najranjivijoj kategoriji branitelja HVO-a bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu BiH, socijalno ugroženim i nezaposlenim braniteljima.

Zahtjevi UZB ŽZH su utemeljeni na ustavu RH koji jamči jednakopravnost svih njenih državljana pred zakonom a pripadnici UZB ŽZH su mahom svi odreda državljani RH i stoga je svaka diskriminacija državljana RH po bilo kom osnovu protuzakonita i protustavna neovisno o mjestu njihova prebivališta.

Predsjednik Plenković je saslušao usmene zahtjeve naših predstavnika i obećao im kako će omotnicu sa njihovim zahtjevima odmah po dolasku u Zagreb predati nadležnom ministarstvu branitelja RH na čelu s ministrom Tomom Medvedom.

Udruga Zaboravljeni branitelji ŽZH je negdje sredinom devetog mjeseca 2017. godine dobila dopis od Vlade RH kako je zahtjev naše udruge predat predsjedniku Vlade RH Plenkoviću proslijeđen ministarstvu branitelja RH te kako oni očekuju od tog ministarstva odgovor koji će uskoro biti proslijeđen našoj udruzi kao i Vladi RH na znanje i ravnanje.

Dana 19.10.2017. godine UZB ŽZH je dobila odgovor na naš zahtjev zaveden pod klasom broj:562-01/17-0001/1636,Ur.Broj:522-04/1-3-17-2 od 12.10.2017. godine u kojem pored ostalog stoji:
Ministarstvo branitelja RH stoji kako će sukladno ekonomskim mogućnostima u narednom razdoblju poduzimati sve mjere i aktivnosti u cilju predlaganja daljnjeg izjednačavanja prava pripadnika HV-a i HVO-a iz borbenog sektora. Pri tome ćemo posebnu pažnju posvetiti skrbi za one pripadnike HVO-a koji u BiH ili Republici Hrvatskoj nisu ostvarili novčana prava i koji se nalaze u situaciji da im prijeti ekonomska ili socijalna isključivost."

Dokazi:Odgovor ministarstva branitelja RH u posjedu UZB ŽZH i UZB/Borci BiH kao i u svim njenim podružnicama.

Ovaj dopis upravo potvrđuje sve naše zahtjeve upućene Predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, na čemu mu se iskreno zahvaljujemo kao i Ministarstvu branitelja RH na čelu s Tomom Medvedom.

Što se tiče aktivnosti UZB ŽZH i UZB/Borci BiH u proteklom razdoblju uspjeli smo ishoditi potpisivanje svih naših zahtjeva sadržanih u Rezoluciji branitelja od strane Bosansko hercegovačke patriotske stranke Sefera Halilovića, DF, Željka Komšića, SDP BiH, a uskoro očekujemo potpise HDZ 1990, kao i HDZ BiH, sredinom studenog 2017.. godine, prema dogovorenom sastanku s Predsjednikom HDZ BiH, Predsjedavajućim Predsjedništva BiH, i Predsjednikom HNS dr. Draganom Čovićem.

Uspjeli smo u Domu Naroda Parlamenta FBiH ishoditi predlaganje zaključka kluba poslanika hrvatskog naroda na sjednici tog doma od 21.09.2017. godine glasovanje o njihovom zaključku za uvođenje instituta braniteljskog dodatka kroz zakon o razvojačenim braniteljima u FBiH a koji zaključak nije usvojen voljom većine poslanika tog doma a poglavito poslanika iz reda Bošnjaka SDA.

Naša udruga je poduzela i niz drugih aktivnosti za poboljšanje položaja naših članova kao i svih drugih razvojačenih branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu pa čak i onih branitelja koji nisu članovi naše udruge, kroz oblast socijalnog zbrinjavanja, dobivanja zdravstvenih iskaznica, socijalne pomoći, zapošljavanja, dobivanja jednokratnih novčanih pomoći preko ministarstva branitelja ŽZH na čemu ovim putem zahvaljujemo min ministru branitelja ŽZH Mladenu Begiću, skupljanje novčane pomoći za naše teško zdravstveno i socijalno ugrožene članove diljem ŽZH i šire,kao i prikupljanje pomoći za teško bolesnu djevojčicu Anu Ritu Puljić i našeg teško bolesnog člana iz Posušja čije ime njegovom voljom izostavljamo.

Naše podružnice iz Gruda i Posušja su, zahvaljujući tamošnjim načelnicima općina Ljubi Grizelju i Branku Bagi, dobili na korištenje urede za potrebe naših podružnica, dok je našoj podružnici u Grudama odobrena jednokratna novčana pomoć kao i uvrštavanje u proračun općine Grude u idućoj kalendarskoj 2018 godini a čemu se Načelniku općine Grizelju također srdačno zahvaljujemo.

Što se tiče UZB ŽZH zahvaljujemo se ovim putem Gradonačelniku Grada Širokog Brijega koji je u nekoliko navrata novčano pomogao UZB ŽZH cijeneći njen trud i zalaganje u borbi za prava naših članova a uvijek je bio pri ruci za bilo kakvu aktivnost naše udruge kao i naše podružnice u Širokom Brijegu, koja također očekuje dodjelu prostora za potrebe naše podružnice u Širokom Brijegu i uvrštavanje u proračun Grada Širokog Brijega analogno uvrštavanju naših drugih podružnica u ŽZH.

Naša udruga ZB također budnim okom prati istragu u slučaju "premlaćivanja" tada maloljetnog Mile Solde u Širokom Brijegu od 09.10.2016. godine jer je isti sin člana naše UZB Podružnica Široki Brijeg Serafina Solde i uskoro očekujemo konačno priopćenje u svezi istrage tog slučaja i sukladno konačnom priopćenju ćemo se i odrediti.

Na kraju priopćenja o našim aktivnostima dužni smo Vas izvijestiti kako smo dana 19.10.2017. godine, nakon sastanka s Nerminom Nikšićem Predsjednikom SDP BiH, obišli naše kolege, suborce Armije BiH koji mjesecima prosvjeduju pred Vladom FBiH tražeći ista prava kao i naša UZB, i koji su nas srdačno i toplo dočekali i gdje smo donijeli zaključke kako ćemo zajedno ustrajati u našoj borbi za ostvariva je svih naših zahtjeva sadržanih u Rezoluciji branitelja.

Poštovani branitelji!
Iz svega naprijed iznijetog, potpuno je jasno kako predstavnici naše i Vaše udruge danima i noćima rade na ispravljanju diskriminacije prema najobespravljenijim braniteljima ujedno najčasnijim sinovima države BiH. Nailazimo na opstrukcije, podvale, laži, ogovaranja, ali mi ne odustajemo niti ćemo ikada odustati od naših zahtjeva sadržanim u Rezoluciji branitelja a oni su:

  1. Pravo na braniteljski dodatak svim razvojačenim braniteljima iz borbenog sektora koji nisu ostvarili nikakva prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu neovisno da li su ili nisu u radnom odnosu ili su ostvarili mirovinu po osnovu rada;
  2. Izrada Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i objava korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite uz obvezatno odvajanje borbenog od neborbenog sektora uz utvrđivanje prava za oba sektora,odnosno izrada registra odozdo (po vodovima);
  3. Izarda zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja kako bi se broj postojećih udruga proisteklih iz Domovinskog rata od 1660 smanjio na njih 7 (po tri iz komponente Armije BiH i HVO-a + UZB/Borci BiH), kao udruga s najvećim brojem članova u FBiH iz obje vojne komponente;

Za razliku od svih drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH, jedina UZB se bori i zalaže za sustavno rješavanje prava naših članova kao i za rješavanje prava svih razvojačenih branitelja u FBiH neovisno da li su ili nisu članovi naše udruge ZB odnosno da li su potpisnice Rezolucije branitelja, bitno je samo kako nisu ostvarili nikakva prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u borbenom sektoru, a nikako za uhljebljivanje rukovodstva naše udruge koje je u cijeloj ovoj priči potpuno nebitno jer svi naši rukovoditelji su spremni ponuditi svoj mandat u svakom trenutku bilo kome drugom tko to želi.

Bitan je svaki trenutak koji će osvijetliti lica našim članovima i razgaliti njihova srca kada na horizontu ugledaju sunce pobjede koje im se smiješi.

Ništa nije lagano i ništa se ne događa preko noći. Velika većina naših članova dobro razumije sa čime su se uhvatili u koštac Vaši predstavnici ali hvala dobrom i milosrdnom Bogu koji nam je podario snage da sve izdržimo,pa smo mu stoga dužni zahvaljivati dok ne umremo. Moliti ćemo ga samo da nam da snage kako bismo zajedno izganjali ovu borbu do samog kraja a dan pobjede je jako, jako blizu.

Zajedno do pobjede branitelji i Bog vas blagoslovio!

Vlado Marušić | Predsjednik UZB ŽZH

Komentari

Samo ustrajno do kraja !
Četiri (4) godine mukotrpne borbe za pravdu i istinu !
Uz Boziju pomoć brzo ce realizacija !

Vlado svaka cast!

nikad ništa kanitese toga

Kad ti Vlado nemaš podršku za ratni dodatak ja ne znam tko bi je trebao imat

Pa zar u Ljubuškom nemate prostorije već dugo i i već duho ste na proračunu ili to ne smijete spominjati?

Da Holli ito nek znadeš koliko 2000 km mjesečino

Nažalost prodali ste se Draganu Čoviću.Vlado nije ali ostala ekipa jeste.Šteta, bila je to prava revolucija bili su na vrhuncu ,onda izdaja odlazak Čoviću i kraj.Nikad više neće biti ono što su bili.Ovi komunjare na vlasti sve kupuju pa i njih.Puna je plejada kupljenih.

Vlado je pjesnik ali ovi novi iz Ljubuskog losi ljudi.

Rad Udruge zb je javan i poznat !
Put trnoviti kojim je udruha prosla znaju ima 4 godine najbolje znaju oni koji su redovni bili na prosvjedima , sjednicama i putovanju !
Taktika je bila i ostala diplomacija , pritisci pa diplomaciaja !
Ako razgovori sa svim strankama znace da se neko prodao onda taj komentator nezna strategiju !
U pocetku rada udruge bili smo svaciji a svi znamo da smo samo svoji i rezolucija na prvom mjestu !
Dzaba vam zlobni komentari !
Nasi clanovi dobro su upuceni u sva zbivanja cesto se odrzavaju sjednice sve objavimo u medijima i nista nije sakriveno !
Zlobnicima ( minhen bojnoj )porucujem DZABA TUPITE ZUBE !
Uz Boziju pomoc jos malo do Braniteljskog dodatka kao i do Registra Branitelja !
Pozdrav Braniteljima ma gdje bili !

Podrška UZB ! Nema predaje!

Istina o prodaji nije zlobni komentar

Svi zajedno 150 gkasova na izborima a ima vas 200

Za neupucene !
Ako zatreba za demokratsku borbu !
Nije nas 200 !
Udruga zb broji cca 30 000 ljudi !
Dobro smo umrezeni !
Ima nas u svakom zaseoku !
Ako budemo htjeli a imamo dovoljno razloga mozemo pomesti manje strancice bez problema a i vece uzdrmati !
Samo ako htjednemo ic u tom pravcu ?
A ti zbunjeni dobro razmisli znam otprilike da si jedan iz manje strancice cim te zanimaju glasovi !

Vlado Marušiću puno zujiš malo meda daješ.Dobro ti je rekao Pehar na zadnjem okupljanju u Ljubuškom da si slatkorječiv ali nemaš rezultata.Tko malo prati tvoje pisanje Vidjet će da ti je retorika uvijek ista.Puno priče,puno obećanja,slatkih riječi, priče koju ljudi vole čuti ali realnost te demantira.Znam da si upravo ti Čovićev špijun u UZB i priča ti je kao da slušam Čovića, čista demagogija.Prokužen si i makni se što prije, bolje i za tebe i za nas.

Opet ti nesto pametiraš !
Neteibas ti ni itko govoriti kakav je ko a pogotovu za Vladu Marušica !
Djela , ulaganje sebe i vlastih sredstava i vremena jasno govore ko se i koliko bori za pava i istinu .
Nase rukovodstvo nadljudskim naporima ima 4 god . Bori i izborit ce se skupa sa svojim clanovima do kraja pa kome krivo kome dragao !
Tebe i tog Pehara nisam vidio na blokadama niti igdje !
Ponova ponavljam rad nase Udruge i dukovodstva je evidentan !
Među nama zivi zajednistvo i tako ce ostati !
Niste dosada uspjeli razjedinit Udrugu i dzaba vam pokusaji ima 4. God. .
Mi smo itekako svjesni vaših udbaskih podvala !
Necete u Ćavoglave niste ni prije !

Vlado ne piši sam sebi komentare

Providan si Marušiću, vrlo si providan!

Presjek aktivnosti UZB u proteklom razdoblju

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari