Porezima i doprinosima obrtnici se tjeraju iz BiH

ljubuski.info

Proteklih je godina na tisuće obrtnika napustilo BiH i otišlo raditi u inozemstvo jer se ne mogu izboriti sa situacijom ovdje.

Rad na crno

Mile Stević, tajnik udruge samostalnih poduzetnika u Bijeljini ističe kako je problem u porezima i doprinosima koji dosežu do 68 posto bruto plaća i kako samostalni obrtnici to ne mogu izdržati.

Praktično im je jedini način "rad na crno', što nije rješenje. Upravo to i obrtnici navode kada odlaze.
Kao samostalni obrtnik, kojemu to nije dodatno nego osnovno zanimanje, samo sam na svoje doprinose plaćao oko 350 KM mjesečno. Jednostavno nisam mogao izdržati, a imao sam prijavljenog i jednog radnika, govori jedan hercegovački obrtnik, koji se trbuhom za kruhom odlučio otići.

Obrtnička komora, pak, trudi se svim silama zadržati ljude ovdje, ali bez konkretne pomoći politike, to je sve teže. Komora na čelu sa Željkom Babićem dala je prijedlog da se poveća ulazak u PDV sustav, ali i još niz mjera.

Primjerice, godinama obrtnici nisu mogli jačati svoj posao jer im banke nisu htjele dati kredit i onda su morali odlaziti.
Smatrali su obrt malim, iako nas ima više od 50 tisuća te su svojim kompliciranim procedurama obrtnike odbijali. Postigli smo sporazum s jednom bankom koja će omogućiti svim zainteresiranim obrtnicima u FBiH bolje uvjete kod podizanja kredita i vršenje platnog prometa. Osim pogodnosti kod banke, napravili smo sporazum s tvrtkom koja se bavi maloprodajom naftnih derivata, te omogućili obrtnicima povoljniju nabavu goriva u odnosu na ostale potrošače. Sklopili smo i sporazum s osiguravajućom kućom koja omogućuje obrtnicima pogodnosti pri osiguranju imovine uz određene povlastice, kazao je Babić.

Stimulacija poslodavaca

Što obrtnike muči komentirao je i analitičar Faruk Hadžić.

Poslodavci se najčešće odlučuju za poslovanje u "sivoj zoni" upravo zbog visokih stopa doprinosa koji opterećuju njihovo poslovanje. Smatram da bi rješenje u ovom trenutku bila kombinacija smanjivanja stopa doprinosa na iznos oko 25% bruto plaće i rigoroznih kazni. Ovim bi se mnogi poslodavci stimulirali da svoje radnike uvedu u legalne ekonomske tokove. Isto tako, država treba mladim osobama do 35 godina koji pokreću vlastitu tvrtku, omogućiti koliko god je moguće raznih olakšica, kako bi te osobe zadržali u zemlji te zaustavili iseljavanje, kazao je Hadžić.

Večernji list

Glas naroda

Oni znaju sta rade gone nas i kad zaradimo penziju u njemackoj eto nas nazad sa iljedu eura

doći ćemo mi sa eurima
ali i sa taksijem vlasnika grubišića
tako je bilo onima prije
neće ni nama biti drugačije
jel tak il ne tak

Kakve olakšice???
Kako bi Čović, Dodik,Izmetbegović i ini živili bez nameta,harača??
Naručivali nove fotelje,aute ,klime putovanja,telefone,sve na kredu!!?
Lipi moji put pod noge!!?Nek se duše u vlastitim go- vnim od države!??:
Žalosno ali realno!!:

Ovo je pravi clanak.Sve tocno,doprinosi su 70% na placu,tako da te goni da radis u sivoj zoni.Kad bi se smanjili onda bi radnik lma vecu neto placu.No politika to nece dozvoliti je onda moraju sebi smanjivat ili otpustat ljude iz drzavnog aparata.Pisi propalo kao i svaka dobra ideja u BiH..........

Poslodavci se najčešće odlučuju za poslovanje u "sivoj zoni" upravo zbog vlastite pohlepe i nebrige za radnike

Nece oni nikad smanjiti doprinose ispod 30% jer se tada taj dio mora namiriti iz direktnih poreza na imovinu. A u koga je opljackana imovina ? Ne kopa vrana sebi oci .

Ovdje ti treba 5 godina i 500 vrata otvoriti da otvoriš firmu koja će svu zaradu dati inspekcijama za kazne i izdi[ * neprimjereno * ]cama na vlasti.Prvaci ste svijeta u nabavci tehnologije za oguliti narod,počevši od fiskalnih kasa pa sve do radara i kamera na svakom kilometru.

Otvorija bi firmu znali iko komu triba platit da brze ide.

Koliko danas ima zaštitara a koliko ih je bilo prije rata kakva je to država treba li uopće komentar

Osobni dohodak mora biti najmanje 800 maraka a doprinosi na to najvise 30 posto pa tko moze neka bude privatnik ali te zakone treba donijeti drzava

Porezima i doprinosima obrtnici se tjeraju iz BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari