I u Ljubuškom se proizvodi maslinovo ulje iznimne kakvoće

ljubuski.info

Berba maslina je u tijeku. U Hercegovini obitelji koje se bave maslinarstvom nalaze se na svojim zemljištima i beru urod.

O tome je govorio i dr. sc. Ivan Ostojić, jedan od najpoznatijih agronoma u Hercegovini, i sam maslinar.

Rast proizvodnje

Zadnjih desetak godina u Hercegovini je 300 do 400 hektara pod maslinom, a prije 10 godina smo imali pojedinačna stabla maslina uz okućnice. I u Hercegovini se stvorila potreba za formiranjem uljara i imamo tri, jednu u Ljubuškom, jednu u Čapljini, jednu u Stocu, govori Ostojić i ističe da se svake godine podižu novi nasadi.

Tako, primjerice, u vlasništvu obitelji Mikulić je 40 hektara maslina kojima bi se ponosile i puno razvijenije zemlje. Dr. Ostojić ističe i kakve se pogreške rade prilikom branja maslina.
Maslina se bere, a ne sakuplja. Nekad su na području Dalmacije čekali da maslina otpadne s ploda pa bi je sakupljali, ali je tehnologija tada bila takva kakva je bila. To maslinovo ulje je ostavljalo neugodan miris i kvaliteta ulja nije zadovoljavala. Tehnologija je danas uznapredovala, pogreške su svedene na minimum, ali maslina se bere i to je osnovno za kvalitetno ulje, ističe dr. Ostojić.

Plod do uljare mora doći u što kraćem razdoblju, neoštećen. Također, sve više se bere strojno, ali takva berba ne može dati kvalitetu kao ručna.
Bilo bi idealno kada bi prerada bila u razdoblju od 24 sata jer nije preporučljiva maslina koja je pala na zemlju. Razlozi što masline opadaju je maslinova muha. Objavili smo nekoliko radova o toj temi. Maslinova muha ove godine nije pravila velike štete, a lani je negdje načinila katastrofalne štete, na nekoliko lokacija. Napravili smo jedan eksperiment i na stablima koja ničim nismo tretirali, štete su bile stopostotne, govori Ostojić.

Ističe da se posljednjih godina traže pikantnija ulja, tzv. ekstra djevičanska, s posebnim okusom. Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline, a kiselost mu ne prelazi 0,8 posto.

Uz zadovoljenje kemijskih parametara, ulje mora još proći organoleptičku provjeru i ne smije imati niti jedan miris koji nije svojstven ulju. Ono što je dobro jest da u Hercegovini itekako ima takvog maslinovog ulja.

Pojačati marketing

U Hercegovini je moguće napraviti ekstra djevičansko maslinovo ulje, a to se vidi u posljednje dvije do tri godine. I sam sam maslinar i nosio sam svoje ulje na procjenu kvalitete. I moje, ali i sva ostala ulja iz Hercegovine uglavnom su dobila certifikate iz ovlaštenih institucija da je njihovo maslinovo ulje ekstra djevičansko. To potvrđuju diplome Mikulićima iz Ljubuškog, Matićima iz Neuma, Ramljacima iz Čapljine, kazao je za dr. sc. Ostojić.

Za kraj, zaključio je da Hercegovina još nema dobar marketing po ovom pitanju, ali ako se ovakva progresija nastavi, vjerujem da ćemo i mi u Hercegovini postati prepoznatljivi po maslinovom ulju.

Glas naroda

Maslinovo ulje iznimne kakvoće a tek ulje od smilja...

Prodajen maslinovo ulje 1.5 KM litar.

Iznimne kakvoće a što je s pesticidima(otrovima) i umjetnim gnojivima (otrovima) u njima?

Nije mi jasan ovaj naziv "ekstra djevičansko". Ili si djevica ili nisi, nemožeš biti ekstra djevica.

jeste li znali šta su ekstra dijevičanska ulja
to su vam ulja od maslina
koje nikada nije ni muška ruka dotakla
eto to su vam ekstra dijevičanska ulja
jel tak il ne tak ptajte maslinara

To kralju ti si kralj

Pa i nije baš iznimne kakvoće

I u Ljubuškom se proizvodi maslinovo ulje iznimne kakvoće
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari